Home - Články - Magie vůní: Aromaterapie

Magie vůní: Aromaterapie

vloženo 16. 9. 2018
čas čtení: 4 minuty

Magie vůní: Aromaterapie

Proč kněží a šamani všech kultur používali pálení bylin a různých látek, aby otevřeli cestu své mysli ke spojení s božstvy? Jak je možné, že vůně může uklidnit, léčit, uspávat? A jak daleko vůbec sahá moc vůní? Má nějaké hranice?

sdílet článek na facebooku

Odkaz starých kultur

Velmi dobře pracovali s vůněmi kněží starých Egypťanů. Prostřednictvím nejjemnějších esencí, které se uvolní spalováním bylin a vonných látek, navazovali kontakt s podstatou Slunce, Měsíce, vesmíru i Země. A také se svými bohy a s duchy zemřelých. Vůně je prchavá a dokáže otevřít dveře naší mysli k vyššímu vnímání, ale podle Egypťanů ovlivňuje duchovní prožitek nejen nás smrtelníků, ale proniká kamsi „na druhou stranu“, do jiných světů, a otevírá i jejich brány. Slunce vzývali pomocí kouře z kadidlovníku pravého a Měsíc pálením myrhy. Tyto látky jsou obsaženy i v kadidlech křesťanských církví a používají se během bohoslužby k okuřování oltáře, tedy místa setkání Boha a lidí. Jistě to není jen nostalgická pocta minulosti, i křesťané dobře vědí, proč to dělají.

Egypťané také často používali mořskou pryskyřici – jantar. Při pálení má tato smola z pravěkých stromů sladkohořkou vůni. Přidávala se do ní i citronová verbenna, česky se tato bylina jmenuje sporýš lékařský. Nejenže má výrazné léčivé účinky na bolesti a úzkosti, ale dokonce i Keltové, kteří žili na našem území, používal verbennu, aby zahnali zlé síly. Byla velmi silným prostředkem proti zlým kouzlům, nočním můrám, posednutí a kletbě.

Stejně jako Egypťané používali vykuřování a vonné esence i staří Řekové a Římané a na našem území již zmínění Keltové a Slované. Účel bylin a jejich používání byly u těchto národů podobné, lišily se v podstatě jen v dostupných zdrojích, tedy tím, co v dané krajině roste. Možná máte nyní pocit, že toto umění je pro nás ztraceno. Nebojte se, není!



Jak na to?

Vykuřování
Toto je odvěký a nejjednodušší způsob pálení bylinek. V podstatě stačí kovová nebo skleněná miska naplněná pískem či kamínky. Je dobré, když je miska velká, aby uhlíky, na nichž budete spalovat byliny, nepropálily misku i podložku. Na vrstvu kamínků či písku (případně směsi obojího) položíte pár dřevěných uhlíků, zapálíte je a počkáte, až budou jen doutnat. Poté vhodíte byliny podle účelu, kterého chcete dosáhnout. Mohou být čerstvé i sušené.

Bylinná koupel
Do vany s vodou teplou, jak snesete (nepřehnat!) Vhodíte hrst bylinek a pak už jen slastně vychutnáte koupel.

Inhalace

Do hrnku s vřelou vodou vhodíte byliny, nakloníte se a můžete si přes hlavu přehodit utěrku nebo šátek. Řiďte se tím, co je vám příjemné. Dýchejte zhluboka.

Vonné tyčinky

Jde vlastně o vykuřování z předem připraveného vykuřovadla. Je důležité koupit tyčinky z věrohodného zdroje, aby nedošlo k tomu, že budete dýchat chemické vůně a doufat marně v účinek.

Hydroláty
Nebojte se tohoto neznámého slova, jedná se o látky, které běžně kupujeme do aromalampiček. Vyrábějí se přírodní cestou. Jsou to esence rozpuštěné v kapalině v takovém poměru, aby jejich vdechování nebylo příliš silné. Na rozdíl od esenciálních olejů jsou rozpustné ve vodě, proto se dobře odpařují.


PROŽÍVÁTE TĚŽKOU ŽIVOTNÍ SITUACI? Nevíte, jak dál? Společně najdeme řešení, mé karty nám napoví! Zavolejte na 906 701 701! Vaše Klára


Aromamasáž
Tohle potěšení si navzájem můžeme poskytnout i doma, není třeba zvát odborníka. Jen pozor, abyste na pokožku neužívali esenciální oleje v původní koncentraci! Musí jít o připravené masážní oleje, v kterých jsou esenciální oleje rozpuštěné v nízkém poměru v olejích rostlinných, například mandlových či olivových.

Nač je která bylina?

Imunitní systém
posiluje bylina, kterou nám na svět darovali andělé – andělika lékařská. Roste ve škarpách a u plotů. Překvapí vás hroznová jadérka.

Jasnozřivost povzbudí cedr. Dodává též pozitivní energii. Totéž umí mimo jiné i tymián. Druhem tymiánu je i naše mateřídouška, to je dobré vědět.Největší věštecké účinky má však vavřín – bobkový list.

Pro dobrý spánek a proti migréně působí kouř z anýzu a kozlíku lékařského, také z koriandru. Nezapomenout na levanduli a meduňku! Proti migréně je výrazná i svatební bylina myrta. A neřekli byste to do něho, ale velmi účinný je i hořký pelyněk, který na rozdíl do toho, jak chutná, voní velmi příjemně. Na dobrý spánek a uklidnění působí i pálená mateřídouška, dobromysl (oregano) a chmel.

Přivolání lásky a veselosti, boj proti smutku – od toho máme bazalku a majoránku!

Zahání ďábla, zlo, černou magii a kletby, prostě ochranná bylina – u Keltů oblíbený sporýš, ale taky divizna, heřmánek římský, jedle bělokorá, jmelí a také opět uspávací kozlík lékařský, je víceúčelový a zahání též zlé síly. Třezalka je prověřená jako ochranná bylina všemi kulturami. Stejně tak i pelyněk pravý, který je obsažen v absintu. Na ten si však raději nezvykejte. Vykuřování bohatě stačí.


Elixír života existuje! Pro každého, kdo se vrací k zelené moudrosti našich předků, je tu lék na jakýkoliv neduh, ale i omlazující prostředky, když nás zmáhá únava a nálož let. Na získání svého elixíru nepotřebujeme peníze, ale vědomosti.


Vášeň a smyslnost posílí hřebíček. Spojuje též s astrální sférou. Afrodiziakální je i květ jasmínu a kosatce.

Ochrana před nemocí a neštěstím – jalovcové větvičky a bobule Energii a veselost dodají semena kardamomu (opravdu má na konci m, jak bylinkáři vědí). Působí proti únavě a vyčerpání. Dostupná a výborná pro tento účel je i jakákoliv šalvěj, pěstěná i planá. Zkuste i tymián. A také bergamot, který najdete v bergamotových čajích v regálu v „sámošce“. A co máte jistě doma, to je kůra skořice. Tutéž službu vám prokáže i jehličí borovice a citronová kůra.

Proti depresi nastupuje opět levandule a sní také třezalka, máta a tymián. Lásku vám přivolá zase ten čarovný sporýš – verbenna. Roste na rumištích, je velmi nenápadný, ale účinný. Na jaře použijte i jednotlivé kvítky šeříku. A po celý rok se můžete spolehnout na lístky růže, ale i na sušenou slupku z jablíček.

Omlazení a spojení s přírodními duchy
– to vám zařídí rozmarýn. Pokud byste chtěli poděkovat svým přírodním duchům na zahrádce či v okolí domu, rozmarýn prý pomůže zařídit, aby vás elfové, víly a sjeny stromů slyšely.

Vykuřovací misku položte raději na desku sporáku, bezpečí především. Ale teď už neváhejte a jděte na to!

VYUŽIJTE NA ASTRONÁKUPECH TÝDEN VŮNÍ A NAKUPUJTE SE SLEVOU AŽ 50% !!!!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.