Home - Články - Elixír života existuje

Elixír života existuje

vloženo 11. 4. 2022
čas čtení: 4 minuty

Elixír života existuje

Pro každého, kdo se vrací k zelené moudrosti našich předků, je tu lék na jakýkoliv neduh, ale i omlazující prostředky, když nás zmáhá únava a nálož let. Na získání svého elixíru nepotřebujeme peníze, ale vědomosti.

sdílet článek na facebooku

Božský původ léčivek

Druidové věřili, že všechny léčivé byliny jsou části těla božího syna Miacha. Jeho otec, bůh Diancecht, jej zabil ze žárlivosti, protože Miach ho předčil v mistrovství uzdravování. Diancecht rozsekal jeho zelené tělo na 365 kusů, rozmetal je po světě a z nich vzešly byliny. Miachova sestra Airmid byliny sebrala a poskládala do tvaru lidského těla. Tím lidem ukázala, která bylina léčí který orgán. Rozzlobený Diancecht je však znovu rozmetal. Od těch časů se lidé snaží znovu poznat léčivou sílu rostlin.

Paracelsovo tajemství

Božský lékař Paracelsus, astrolog a alchymista, musel tuhle legendu znát. Za svého mládí se vydal do světa, toulal se po vesnicích a čerpal rozumy od babek kořenářek a lidových léčitelů. Na zkušené prochodil hodně bot, vydržel brouzdat světem patnáct let. Poznatky pak ověřoval experimenty na úrovni tehdejší vědy. Tím způsobem se mu povedlo dosáhnout neobvyklého úspěchu v léčitelství. Byliny zakresloval, vymýšlel jim nové názvy a podrobně popsal receptury, jak je užívat. Vyslovil myšlenku, že půvab alchymie není v ní samé, ale v tom, jak ji použít k uzdravování.


Pochopil také, že na světě nejsou rostliny „zlé“ a „hodné“, ale že „rozdíl mezi lékem a jedem je pouze v dávkování“. Jeho kolegové nebyli většinou majiteli tak bystrého ducha, ani tak buldočí vůle, a proto neměli tolik úspěchů jako on. Začalo se povídat, že Paracelsus objevil legendární „Elixír života“. Ovšem na to nemohl stačit sám, a tak bylo jasné, že se musel upsat ďáblu! Nutno podotknout, že Paracelsus na takové povídačky zvysoka kašlal, staral se jen o výzkum, takže se je nepokoušel ani vyvracet. Kromě toho byl ke svým kolegům alchymistům dost kritický a jejich schopnosti popisoval na přednáškách hrubými slovy. Dá se bez nadsázky prohlásit, že byl mezi elitou své doby neoblíben.

Velký otazník za jeho život položila jeho smrt roku 1541. Byl nalezen vsedě na lavici v salcburském hostinci U bílého koně. Legendy se v tomto bodě rozcházejí: Jedna říká, že Paracelsa otrávil jeho pomocník, aby mu zcizil Elixír života. Druhá, že si k němu přisedl ďábel a konečně si vybral svůj dluh. No a třetí, že geniální lékař zemřel na cirhózu jater.


Přírodní lékárna všude kolem

Poslední objevy dokladují, že základní ingrediencí Elixíru mládí bylo skutečně 77 bylin, které rostou běžně kolem nás, macerovaných v roztoku alkoholu a opia. Pozůstatek elixíru byl objeven v druhém nejstarším domě v Praze – na Židovském starém městě. Nechyběly zde byliny jako hloh, máta, skořice, ženšen, stopové množství jmelí (jak jistě víte, je jedovaté, ale vzpomeňme na Paracelsa – jed od léku liší pouze dávkování), dále rozmarýn, meduňka, zázvor, ostropestřec, kopřiva, jalovec, lichořeřišnice, vřes, brusinka, jinan, kustovnice, topol, vrba, kotvičník…

O kustovnici se vypráví po světě hodně legend, například o tom, jak v Číně šel krajem poutník a viděl, jak dívka bije starce holí. „Proč ho bijete, nemáte úctu k jeho šedinám?“ „Biju ho, protože si odmítá vzít elixír z kustovnice!“ řekla zlostně dívka. „Kolik vám je a – kolik je jemu!“ snažil se jí umravnit poutník. „Mně je 325 a jemu je jen 80 a nemůžu se dívat, jak si šlape po štěstí,“ řekla dívka a opět starce praštila.

Stejné legendy se vyprávějí o bylině jménem kozinec blanitý. Mnoho druhů kozinců roste ve všech zeměpisných pásmech a také u nás v Čechách je jich hojnost. Kozinec blanitý významným způsobem podporuje imunitu a obranyschopnost organismu a říká se, že skutečně přidává roky a ubírá vrásky. V alchymii se mu říkávalo Astragalus a jeho užívání je dokladováno už 4000 let. Jedna čínská vědma prý zakázala své praprapravnučce přidávat jí do jídla kořen kozince, protože si už chtěla odpočinout od běhu světa a kozinec jí stále nutil žít.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.