Home - Články - Magie Vánoc pramení z pohanských tradic

Magie Vánoc pramení z pohanských tradic

vloženo 22. 12. 2023
čas čtení: 5 minut

Magie Vánoc pramení z pohanských tradic

Oslavy Vánoc mají svoje kořeny hluboko v pohanských dobách. V časech kdy se věřilo na kouzla a světu vládli tajemní bozi. Pojďme se na chvíli podívat do minulosti a zjistit, co z magických rituálů přetrvalo dodnes.

sdílet článek na facebooku

Mnoho vánočních zvyků, které dnes považujeme za projevy lidové víry, jsou ve skutečnosti mnohem starší. Sahají do předkřesťanských dob a jsou ohlasy dávných rituálů našich předků, které byly živé ještě v temném středověku. Vyznavači trojjedniného boha si je kvůli tomu přisvojili, aby uspokojili touhu prostých lidí po magii a potřebě pojistit si nejdůležitější věci v životě. Proto tyto obyčeje zakotvili tak pevně, že si je i my připomínáme každičký rok.

Zimní slunovrat

Dávno pradávno když posvátné háje a vodní toky obývali přírodní bohové, žili v našich zemích Kelti, kteří v čase zimního slunovratu (21. prosince) slavili vítězství boha Slunce Belena nad krutou Zimou. Došlo tak k symbolickému vítězství života nad smrtí. Na počest slunečního boha zapalovali posvátného ohně, které měly posílit světlo Slunce. V některých státech dodnes existuje tradice vánočního polena, jenž má hořet 12 dnů a zaručit tak ochranu celému domu.


Bujaré Saturnálie

Podle legend měl bůh Saturnus naučit lidi obdělávat půdu a chránit jejich úrodu. Jeho posvátným časem byl právě dnešní měsíc prosinec, kdy hluboko v zemi klíčila semínka. Od roku 217 př. n. l. se před Saturnovým chrámem konalo tvz. pohoštění bohů. Oslavy trvaly od 17. do 23. prosince a byly proslulé svou karnevalovou nevázaností. Lidé jedli, pili a hodovali. Dokonce i otrokům sundavali jejich páni pouta, aby se těšili postavení svobodného občana. Přátelé a známí se mezi sebou obdarovávali medovými koláčky a svíčkami.

Temné Larentálie

Larové byli oblíbení bůžkové sklizně, kteří ochraňovali domácí krb a duše zemřelých. Slavnost uctívání Larů spadala do doby zimního slunovratu. Jejich kult se udržel dlouho do křesťanských dob. O štědrovečerní večeři bylo proto zvykem myslet s prvním soustem a douškem na mrtvé. Před večeří hospodář otevíral okno, aby duše předků mohly zasednout spolu se živými. Postupem času nahradili jejich místo Andělé, kterým nechávali lidé zbytky od večeře.

Dnešní Vánoce si toho ze starých zvyků hodně odnesly. Nejdůležitější ale je, že jsou to svátky rodiny a lásky, kdy dobro vítězí nad zlem. KRÁSNÉ VÁNOCE PŘEJEME!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.