Home - Články - Magický zimní slunovrat

Magický zimní slunovrat

vloženo 21. 12. 2023
čas čtení: 4 minuty

Magický zimní slunovrat

Již zítra dáme sbohem temnotě a přivítáme nové Slunce! 22. prosince přichází zimní slunovrat a Slunce vstoupí do znamení Kozoroha!
sdílet článek na facebooku

Nejdelší noc v roce

Tento tajuplný den, když je noc nejdelší a den nejkratší v celém roce, byl odedávna velkým svátkem snad ve všech starobylých kulturách. Dnes je trochu ve stínu Vánoc, a to je škoda. Nezapomeňte si tedy v předvánočním shonu najít chvilku času a připomenout si, že temnota konečně ztrácí svoji moc a dny se začínají prodlužovat!

Letos přichází zimní slunovrat 22. prosince 2023 ve 4:28 ráno. To je trochu později než obvykle, většinou totiž vychází na 21. prosinec. Tato nepravidelnost souvisí s existencí přestupných let. Ve chvíli zimního slunovratu se začíná astronomická zima a zároveň v horoskopu Slunce opouští znamení Střelce a vstupuje do Kozoroha, kde zůstane jeden měsíc.

Narození Slunce nebo Ježíška?

Mytologické příběhy o zimním Slunovratu vypráví o zrození nového Slunce. Začíná se nový solární – sluneční rok, odteď se dny budou zas prodlužovat až do letního slunovratu 21. června. Je to ten nejlepší důvod k radosti a oslavám!

Připomíná vám to něco? Ano, zimní slunovrat a Vánoce mají společnou legendu o narození mladého boha, dítěte. Akorát v pohanských příbězích se rodí nové Slunce, sluneční bůh, zatímco křesťané si připomínají narození Ježíška.


Ve skutečnosti však přesně nevíme, ve které roční době se Ježíš narodil. Datum Vánoc je tedy spíš symbolické. Oslavy narození Ježíška splynuly s dávnějšími starobylými pohanskými oslavami zrození nového Slunce. Nebo spíš bylo toto datum stanoveno záměrně s cílem tyto předkřesťanské slavnosti překrýt!

Tři dny a tři noci

Zimní slunovrat a Vánoce jsou tedy ve skutečnosti jeden a ten samý svátek. Je to slavnost nového života, nové naděje a nového světla. A můžete se sami rozhodnout, jestli mu dáte podobu Ježíška nebo Sluníčka! Podle vaší víry a přesvědčení!

A že jsou Vánoce o tři dny později? Traduje se, že v dávných dobách se slunovraty slavily právě s třídenním zpožděním. Tehdy totiž již bylo jasné, že pozorování je správné a Slunce se opravdu začíná vracet! To samé konec konců máme i v létě – z dávného svátku letního slunovratu se stala Svatojánská noc, která je taky o tři dny později. Takže to není náhoda ani omyl, ale má to hlubší smysl!

Oheň, věštění a koledy

Zvyky zimního slunovratu jsou do velké míry totožné s těmi vánočními – tedy s těmi starobylejšími z nich. Pálily se ohně, tak jako se dnes rozžíhají na stromečku svíčky, chodilo se koledovat, prováděly se věštby do dalšího roku. Bylo taky zvykem probdít celou tuto nejtemnější noc v roce, po celou noc hlídat ať nevyhasne v kamnech oheň a ráno pak přivítat nové vycházející Slunce.

Naproti tomu, některé naše vánoční zvyky jsou poměrně novodobé a se slunovratem nemají nic společného – třeba kapr nebo vánoční stromek, o bramborovém salátu ani nemluvě!


A představte si, že i Silvestr a Nový rok ve skutečnosti souvisí se zimním slunovratem. Taky je to nový začátek, zrození nového roku – tentokrát nikoliv slunečního, ale kalendářního. A proč až tak pozdě? Někdy bylo zvykem slavit Vánoce nebo slunovrat až dvanáct dnů. A kalendářní Nový rok by akorát odpovídal konci tohoto dvanáctidenního období. A taky už jsme o pověstný „slepičí krok“ dál. Čas přestat slavit a začít opět něco dělat, nemyslíte?

Zimní síla Kozoroha

V astrologickém kalendáři nyní vstupujeme do období Kozoroha. Ten nás provede tou nejkrutější a nejtemnější zimou až do druhé lednové dekády. Lidé narozeni v této době jsou vytrvalí, ambiciózní a vážní, a to jsou vlastnosti, které se v této roční době nám všem opravdu hodí. Nebo spíš tomu tak bylo v dávných dobách, kdy přežít zimu nebyla samozřejmost, a chtělo to snažit se a dobře hospodařit!

Energii Kozoroha však dobře využijeme i v naší moderní době, kdy se nám bude hodit k tomu, abychom si uzavřeli resty na konci roku a s patřičným nasazením se v novém roce pustili do práce. Ale to má ještě čas – teď přichází svátky, čas odpočinku a oslav!

Tak si je užijte naplno a nezapomeňte, že Vánoce a Nový rok jsou všechno jen modernější podoby a dědictví zimního slunovratu. Začíná se něco nového a krásného a je čas to pořádně přivítat a oslavit! Nové Slunce nám klepe na dveře. Tak si vychutnejte zimní svátky, jak se patří!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.