Home - Články - Magická podzimní rovnodennost 2023

Magická podzimní rovnodennost 2023

vloženo 21. 9. 2023
čas čtení: 5 minut

Magická podzimní rovnodennost 2023

Již 23. září budou den a noc stejně dlouhé, začíná se astronomický podzim a Slunce vstupuje do znamení Vah!

sdílet článek na facebooku

Rozloučení s létem

Nastal čas dát definitivní sbohem letošnímu létu! Na dveře klepe astronomický podzim, který se začíná přesně 23. září 2023 v 8:50 ráno. Podle meteorologického kalendáře však zde již podzimní sezonu pár týdnů máme, protože meteorologický podzim se začíná již 1. září – spolu se školním rokem! Tak si vyberte, co se vám víc líbí!

Pro astrology se teď končí čas Panny a začíná se čas, kdy nám bude vládnout Slunce ve znamení Vah. To nás bude provázet po dobu jednoho měsíce a přinese nám klidné a příjemné období plné souladu a podzimní pohody. Tak si užijte krásné babí léto! A protože Váhy nejsou nic dlužné svému jménu, tato doba je ideální pro bilancování letošního roku a toho, co se nám od jara povedlo i nepovedlo a kudy chceme jít dál.

Den a noc jsou stejné

Podzimní rovnodennost má své jméno podle toho, že mezi délku dne a noci bychom teď mohli dát rovnítko. Takové dny jsou v roce pouze dva, ten druhý je jarní rovnodennost 21. března. A zajímavostí je, že to platí na celé zeměkouli, všude je teď den a noc stejně dlouhá, akorát s tím rozdílem, že u protinožců se naopak začíná jaro. U nás naopak od nynějška budou půl roku noci delší než den a ponoříme se do temnoty.


Lidé si často zaměňují názvy „rovnodennost“ a „slunovrat“, ale ve skutečnosti je mezi nimi docela velký rozdíl. Obojí máme dvakrát v roce. O jarní a podzimní rovnodennosti jsme si již řekli, takže nim zbývá letní a zimní slunovrat. Tehdy nejsou dny a noci stejně dlouhé, právě naopak – je to nejdelší den v roce (letní slunovrat) nebo nejdelší noc v roce (zimní slunovrat). Název slunovrat znamená, že Slunce se vrací – mění na obloze směr. Takže o slunovratech se dny začínají konečně prodlužovat (zima), nebo naopak zkracovat (léto). Naproti tomu o rovnodennostech Slunce směr nemění, nevrací se, nýbrž se nachází v rovné polovině své cesty mezi světlem a temnotou. A proto ty rozdílné názvy!

Poděkování za dary Země

Oslavy podzimní rovnodennosti u našich dávných předků, ať už keltských nebo slovanských, se vždy spojovaly s poděkováním matce Zemi za úrodu, za dary letošního roku. V zemědělském roce touto dobou vrcholí druhá vlna sklízení úrody. Obilí je již dávno sklizeno, dožínky máme za sebou, teď je čas posbírat víno, zeleninu, ovoce a tak dále. V září vrcholí sklizeň většiny plodin a samozřejmě si užijeme také vinobraní!


Pokud si chcete uctít příchod podzimu v přírodním stylu, udělejte si malou oslavu venku na zahradě nebo v přírodě. Nachystejte si ohniště a vezměte plody z letošní úrody. Nejlépe z vaší vlastní zahrádky nebo třeba z balkonu, nasbírané v přírodě – houby, divoká jablíčka a lesní plody, případně z farmářských trhů. Doplňte je podzimními květinami, a z toho všeho poskládejte kolem ohniště krásnou barevnou mandalu. Ta symbolizuje koloběh roku. A na příchod podzimu si můžete u ohýnku připít čerstvým jablečným moštem nebo třeba burčákem. Takhle se prostřednictvím darů přírody naladíte na koloběh roku a přivítáte podzimní čas Vah!

Odchod bohyně do podsvětí

Podle mytologického příběhu, kterému věří moderní čarodějnická tradice, o podzimní rovnodennosti Velká Bohyně odchází ze země do podsvětí, kde bude až do jara přebývat společně se svým mužem. Proto se nyní příroda ukládá na zimní spánek a smutní za odcházející Bohyní. Ale na jaře se Bohyně opět vrátí a s ní se začne i nový život!

Tento krásný příběh je pozměněnou podobou antického mýtu o Persefoně, kterou unesl bůh podsvětí Hádes a vzal si ji za ženu. Její matka bohyně plodnosti Démétér za Persefonou pláče a drží smutek, a proto přichází zima. Podle domluvy pak má Persefona strávit část roku v podsvětí se svým mužem a část na Zemi se svojí maminkou.

Podzim však nemusí být smutný, ale naopak je krásný a má své kouzlo. Tak si ho užijte naplno a nezapomeňte oslavit jeho příchod!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.