Home - Články - Šamana - Podzimní očista organismu podle ájurvédy

Šamana - Podzimní očista organismu podle ájurvédy

vloženo 20. 9. 2023
čas čtení: 4 minuty

Šamana - Podzimní očista organismu podle ájurvédy

Nabízíme vám jednoduché principy po tisíciletí vyzkoušené ájurvédy. Pokud je dodržíte, nemusíte se bát podzimních chřipek a nachlazení. Hlavní je však fakt, že se budete cítit prostě dobře!

sdílet článek na facebooku

Šamana je detox

Toto kouzelně znějící slovo nemá nic společného s magií a šamanismem. Je to systém zásad, které je třeba dodržovat, pokud chcete z tělesných tkání vyloučit toxiny. Zplodiny se kvůli našemu špatnému životnímu režimu usazují, podle ájurvédy, v sedmi tělesných tkáních: V plazmě, krvi, svalstvu, tuku, kostech a kloubech, v nervové tkáni a reprodukčních orgánech. Jedy vnáší do těla tzv. „áma“, kterou nedovedeme vyloučit, protože se svým tělem jednáme špatně.

Šamana je domácí terapie, kterou může praktikovat každý, bez ohledu na to, že je Evropan, chodí do práce a žije ve stresu. Pomůže nám vyloučit jedy a zlepšením fyzické, psychické a mentální kondice, v které se nám zalíbí, nás přiměje učinit ji součástí svého života. Umí způsobit, že budeme pravidelně vylučovat „ámu“, rozžehneme potřebný spalovací oheň zvaný „agni“ a dostaneme tělesné síly do harmonie.

Jak poznáme, že nevylučujeme toxiny?

Pokud špatně trávíme, usazují se ve střevech zbytky potravy. Zatěžují žlučník, játra a trávicí systém, dostávají se do krevního oběhu a s ním do všech důležitých orgánů včetně mozku. Chceme-li poznat, zda jsme vhodní adepti pro Šamanu, všímejme si těchto věcí:


• Nadváha, otoky, artritida, dna, močové a žlučníkové kameny
• Plísně, ekzémy, alergie, zvýšená teplota
• Nedostatečně fungující játra
• Pachuť v ústech, povlak na jazyku, zácpa či průjem, plynatost, nadměrná tvorba slin
• Nesoustředěnost, špatné učení, úzkost, deprese, přívaly vzteku, agrese
• Apatie, únava, bolest hlavy, slabost, lenost

Všechny tyto příznaky ukazují, že je nutné zažehnout „agni“ a spálit vše, co do našeho těla nepatří. Očistit se a znovu se zrodit. Proto věnujte jeden jediný měsíc dodržování následujících principů.

DÍPANA

Tato zásada povzbudí trávicí oheň. Říká nám, abychom jedli vše ostré a nápoje pili teplé. Vhodné jsou všechny druhy pepře do vašeho jídla (naopak málo soli!), dále chilli papričky, sušený zázvor, hořčičné semínko, kardamom, bazalka, koriandr a kmín. Nepijte studené nápoje, naopak v jiné časy, než jíte, pijte hodně bylinných čajů.

PÁČANA

Tato zásada pomáhá očistě a detoxikaci. Jídlo je, podle ájurvédy, buďto ékem, nebo jedem. Sladké, kyselé a slané chutě škodí, hořké a pálivé chutě uzdravují. Je to zjednodušující pohled, ale pomůže vám vybírat si to pravé. Jezte pohanku, čočku, rýži basmati, čerstvou zeleniunu a zeleninové šťávy, raw stravu. Nejznámějším fenoménem na očistu střev je Triphala – ze tří ájurvédských bylin, kterou můžete ožívat jako výluh nebo tablety. Vynechte cukry a bílou mouku, červené maso, oleje a smažené pokrmy. Vše si pořádně okořeňte podle dípany.

KŠUT

Asi tušíte, že jde o půst. Jde však o půst krátkodobý. Jedno až třídenní, v němž nemá tělo na starost nic jiného než se zbavovat toxinů. Jednodenní se může absolvovat jednou týdně, třídenní jednou měsíčně. V tuto dobu pijeme jen bylinné čaje a teplou vodu, která pomáhá tělo čistit.


TRIT

Tuto zásadu nemusíte držet, pokud nemáte sklon k obezitě a otokům. Dospělé tělo má kolem 60 až procent vody a stářím voda ubývá. Otoky pravděpodobně přejdou dodržováním ostatních zásad. Pokud ne, zvažte, zda si nápoji neuspokujete mlsné chutě. Nepijte kávu, samozřejmě žádný alkohol a nesolte.

VJÁJAMA

Jedná se o podporu vnitřního ohně pomocí pohybu. Výborný je kondiční běh či každodenní rychlá chůze s trackovými holemi, skvělá je jóga, ale v podstatě pomůže jakékoli cvičení, při němž se zapotíte, třeba i kliky a dřepy.

ÁTAPA

Jde o léčbu sluncem. Zapomeňte na módní tlachy o nebezpečném pobytu na sluníčku. Slunce je skutečný lékař, nejenže pomáhá tělu tvořit vitamin D, potažmo fosfor a vápník, ale rozhoduje o tvorbě kostí, fungování svalů, funkci mozku a imunitního systému.

MARUT

Vědomé dýchání. Jde o činnost, kterou opravdu umí každý, můžete jej provádět třeba právě během sezení na sluníčku nebo chození přírodou. Nádech probíhá nosem, výdech ústy, oba jsou co nejdelší, ale jen tak, jak je vám to příjemné. Nadechujte se zvolna až do středu hrudi, kde hraničí se solarem plexem. Rozproudíte řeku energie, z přírody a vesmíru nabíráte čistou s nádechem, poté vydechujete vše, co k vám nepatří s výdechem. Kdo vytrvá při této technice, byť jen chvilku každý den, pozná, že vzduch má nejen vůně, ale také různé chutě – a že nebývale osvěžuje a dává nám pocit svobody.

„Nedívej se na ostatní. Jdi vřed. Ty a pouze ty máš odpovědnost za svůj život.“ /Srí Chinmoy/

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.