Home - Články - Litha – magický den, magická noc

Litha – magický den, magická noc

vloženo 20. 6. 2016

Litha – magický den, magická noc

Všechny evropské kultury slavily svátek Litha, letní slunovrat, 21. června. Den, kdy je noc nejkratší a slunce má největší moc. Pravá chvíle, kdy požádat síly světla, aby vám pomáhaly a chránily vás.

sdílet článek na facebooku

Z jednoho svátku dva

Lithu známe hlavně od Keltů, ale slavili ji Germáni i Slované. I po příchodu křesťanství do Čech se tohoto svátku prostý lid držel a nehodlal jeho slavení vzdát. Proto církev začala slavit svátek svatého Jana 24. června. (Jde o zcela stejný postup jako u dnešních Vánoc, kdy církev nechtěla, aby narození Krista mělo cokoli společného se zimním slunovratem 21. prosince, proto nechala třídenní svátek Keltů a Slovanů doběhnout a církevní svátek stanovila ihned poté.) Češi se však odjakživa rádi veselili a shodli se na tom, že není důvod, proč je neslavit oba.

Přání v oblázku

Pro Kelty byla Litha velká sláva, jeden ze čtyř ohňových svátků, kdy se pálily vatry na kopcích. Čím větší oheň, tím silnějšího spojení s nebem člověk dosáhl. Prosba k bohům světla a ohně měla podobu oblázku. Ve dne hledali Keltové kamínek, který jim přesně a hladce zapadl do dlaně. Pak do něho modlitbou vložili své přání. Večer u posvátného ohně hodili kamínek i s přáním přímo do nitra plamenů. Bylo pak na bohu všehomíra Svarogovi a jeho synovi – bohu světla Lughovi, jak s vaším přáním naloží. Později namísto kamínku sloužila též keltská mince zvaná duhovka.


Svátek rovnováhy

Litha je ale i svátkem harmonie přírodních sil, spojení ohně a vody, svátkem rovnováhy mezi nebem a zemí, životem a smrtí, bohy a lidmi. Proto je oslavována i voda a její duchové. Toho dne se vily věnečky a házely se do pramenů, studní a studánek jako poděkování za životodárnou sílu, kterou voda všemu živému dává. Posvátné kolo roku, na němž byly vyznačeny všechny ohňové svátky, obtočili Keltové slámou, zapálili a pustili z kopce dolů do vody. Pokud kolo doběhlo až dolů a uhasilo se ve vodě, bylo to dobré znamení, že voda se spojila s ohněm a bohové budou rodu nápomocni. Také voda mohla vyplnit lidská přání, takže i do ní bylo možné házet oblázky a mince.

Víly a skřítci

Keltská tradice říká, že krátká noc zastihne přírodní bytosti nepřipravené a člověk se tak může s nimi setkat. Možná proto prý vznikly kamenné kruhy stonehenge, aby lidé mohli sedět chráněni v posvátném kruhu a klást skřítkům a vílám otázky. Ochrana byla nutná, protože přírodní bytosti dovedly být zlomyslné. Proto bylo vhodné obětovat jim na posvátném místě nějakou pochoutku – med, mléko, koláčky, ječmen a pivo. Je také nutné oslovovat je uctivě a o vše, co se chcete dozvědět, pěkně poprosit. Přestože jsou skřítci malého vzrůstu, doporučuje se oslovovat je „Ǒ velký“ a víly „Ǒ mocná“ či „Ǒ krásná“. Nevadí, že na našem území nemáme kamenné kruhy, klidně si udělejte svůj, z drobných kamenů, a uprostřed něho svůj malý posvátný oheň. Hlavně však v případě setkání s duchy nezapomeňte na keltský bonton :-)



1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.