Home - Články - Letnice jako svátek duše

Letnice jako svátek duše

vloženo 20. 5. 2021
čas čtení: 5 minut

Letnice jako svátek duše

Letnice u nás mají dlouhou tradici, přesto dnes již málokdo tyto křesťanské svátky zná, natož aby je nějakým způsobem slavil. Je to ale škoda, protože nám mohou rozšířit obzory a zdaleka k nim nepatří jen slavná Jízda králů. A také jsou ideální pro meditaci.

sdílet článek na facebooku

Pohyblivé svátky a Jízda králů

Letnice letos vycházejí na 23. května 2021, loni byli přesně na přelomu května a června a v roku 2022 budou zase až 5. června. Svatodušní neděle se slaví posledního dne, kdy oficiálně končí Velikonoce. Pak následuje svatodušní pondělí, které letos připadá na 24.5., který je i zároveň dnem Evropských národních parků.

Jedná se o další pohyblivé svátky, které nemají v kalendáři pevné datum. To, který den se budou slavit, se odvíjí vždy od data Velikonoc. Následují přesně padesát dní po velikonočních svátcích. V některých zemích na světě jsou svatodušní svátky i svátky státními, u nás však musíme oslavy skloubit s případným pracovním programem.

Napřed bychom si ale o nich měli něco málo prozradit. Jedná se o svátky seslání Ducha svatého. Hovoří se ovšem taktéž o židovském původu svátků, podle židovské tradice se svátky váží k předání Zákona. Ještě před sto lety mělo jejich slavení v našich končinách významnou roli.


Zvláště na Slovácku se jezdila pověstná Jízda králů, která se tam jezdí dodnes. Nejedná se však o ryze českou záležitost, podobné Jízdy králů nalezneme i jinde v Evropě. Původ této tradice je poměrně nejistý. Ve své podstatě se jednalo o jakousi přehlídku králů, přehlídku síly a pompéznosti, stejně jako o žehnání úrodě, protože jízda probíhala mezi poli.

Přestože jízdy se obvykle účastnili jenom muži, najdou se i jízdy, kde se v sedlech ocitly také ženy. Oblíbeným, ale bohužel velmi rizikovým zvykem byl únos krále. Tato záležitost slibovala dávku adrenalinu i slávu, ale slavné plody vítězství často zhořkly, protože při pokusech o únos krále mezi obcemi docházelo často k vážným zraněním.

Pro uneseného krále a jeho rodinu úspěšný únos navíc znamenal nemalé problémy, protože si ho musela rodina vykoupit a obecně úspěšný únos představoval pohanu pro celou obec uneseného krále. Něco podobného známe třeba ze zvyku porážení Májky.

Dopřejte si meditaci

Zkuste letos pojmout Letnice třeba jako svátek duše. Název v sobě příjemně evokuje léto a vaše duše v toto období určitě ocení nějaké to osvěžení, protože do léta ještě pár týdnů zbývá a únava už o sobě může dát vědět.


Najděte si klidné místo, kde je vám dobře, posaďte se, nebo si lehněte a v duchu si představujte napřed rozkvetlou louku plnou nádherných květin, může k vám dolehnout i jejich vůně. Po tvářích by vás mohl pohladit lehký skoro letní vánek. Vizualizujte, jak vaši pokožku příjemně prohřívají sluneční paprsky a dodávají vám spoustu energie.

Soustřeďte se na svůj dech, měl by plynout stejně poklidně jako představa, kterou máte před očima. Na ukončení meditace můžete vyzkoušet léčivé dýchání, pokud žádnou techniku neznáte, zkuste třeba magickou sedmičku. V duchu počítejte zároveň s nadechováním do sedmi, pak zadržte dech a počítejte znovu do sedmi, výdech pak bude probíhat opět s počítáním do sedmi. Dechové cvičení můžete zopakovat vícekrát, ale jenom po tu dobu, pokud je Vám to příjemné. Pokud nejste na větší přísun kyslíku zvyklí a dýcháte obvykle jen povrchně hrudním košem, mohl by vás větší přísun kyslíku zaskočit, proto pak ještě chvíli zůstaňte v meditační poloze a vstávejte opatrně.

Uvolňující meditací, která vám zároveň dodá energii, je i ta ve stylu Jízdy králů. Představte si, že cváláte na koni krásnou krajinou. Jste volní, vítr vám čechrá vlasy, slunce vám prohřívá pokožku a vy jste plní energie a radosti.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.