Home - Články - Leonidy - listopadové padající hvězdy

Leonidy - listopadové padající hvězdy

vloženo 14. 11. 2023
čas čtení: 3 minuty

Leonidy - listopadové padající hvězdy

Kolem svátečního 17. listopadu vyhlížejte nebeské divadlo. Přichází meteorický roj Leonidy!
sdílet článek na facebooku

Listopadové překvapení

Listopadové noci jsou již dlouhé a chladné, ale přesto se vám vyplatí udělat si noční procházku v přírodě. Právě tam, daleko od městského osvětlení, totiž budou nejlepší podmínky pro pozorování padajících hvězd. V listopadu nám dělají každoročně společnost Leonidy, které mají jméno podle souhvězdí Lva.

Leonidy jsou aktivní každoročně přibližně mezi 6. až 30. listopadem s výrazným maximem 17. až 18. listopadu. Většinou neslibují tak štědrou nadílku padajících hvězd jako třeba srpnové Perseidy a v maximu jich můžete čekat kolem 15 za hodinu.

Leonidy však mají jednu zvláštnost - přibližně jednou za 32 až 34 let jsou mnohem bohatší a pak je to opravdový meteorický déšť. Jeto způsobeno tím, že 33 let je délka oběžné dráhy jejich mateřské komety Tempel-Tuttle kolem Slunce.


Leonidy v roce 2023

Takový extrémní vrchol aktivity měly Leonidy v roce 1966, to jich byly až neuvěřitelné tisíce za hodinu! Hodně bohaté byly i mezi roky 1998 až 2002, tedy při dalším přiblížení komety. Zatím tedy nejsme v jejich dalším extrémně bohatém roce, na ten si ještě počkáme až do roku 2031, ale i tak mohou být velmi zajímavé!

Letos, v roce 2023, totiž budou pro pozorování Leonid mimořádně dobré podmínky. Je to díky fázi Měsíce, který bude teprve čtyři dny po novoluní, takže bude vidět pouze večer tenký srpek a většina noci bude bezměsíční.

Nadílku padajících hvězd čekejte spíš v druhé polovině noci, takže nespat se vyplatí. Hledejte je kolem souhvězdí Lva. Právě odtud totiž zdánlivě vylétají, říká se odborně, že je tam jejich radiant. A proto mají i název odvozený od tohoto souhvězdí.


Ohnivé koule na obloze

Další zajímavost ohledně Leonid je to, že i když po většinu let nejsou příliš bohaté, častokrát jsou některé z padajících hvězd mimořádně jasné. Takovým extrémně jasným meteoritům se říká bolidy a určitě je nepřehlédnete. Vypadají totiž, jako kdyby padala ohnivá koule!

Říká se, že padající hvězda splní přání tomu, kdo si na něj vzpomene, když ji vidí padat. Tak se pozorně rozhlížejte po obloze a mějte v zásobě svá přání. A pokud náhodou spatříte bolid, to by snad mohlo být i na splnění nějakého obrovského a neuvěřitelného přání! Ale pozor, aby se vám vaše přání splnilo, nesmíte ho říkat nahlas a měli byste si ho nechat pro sebe. Kdybyste ho totiž rozhlašovali všude možně, ztratila by magie padající hvězdy svou sílu!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.