Home - Články - Leonidy – meteorický roj v listopadu

Leonidy – meteorický roj v listopadu

vloženo 4. 11. 2019
čas čtení: 3 minuty

Leonidy – meteorický roj v listopadu

Blíží se k nám listopadová nadílka padajících hvězd! Prozradíme vám, jak je nejlépe pozorovat!
sdílet článek na facebooku

Leonidy – padající hvězdy podzimní oblohy

Noci už jsou dlouhé a chladné, ale letošní nadílka zajímavých vesmírných divadel se ještě neskončila! Přichází k nám totiž Leonidy, jeden z nejznámějších meteorických rojů během celého roku! Takže romantická procházka večerní podzimní přírodou se vám rozhodně vyplatí – jen se nezapomeňte dobře obléct! Ve městě totiž nebude kvůli pouličnímu osvětlení toto krásné divadlo příliš dobře viditelné.

Leonidy jsou aktivní v období mezi 5. až 30. listopadem, přičemž na jejich maximum se můžeme těšit kolem 17. listopadu. Tou dobou se bude Měsíc nacházet ve fáze couvání, krátce před poslední čtvrtí, protože úplněk nastává 12. listopadu ve 14:34. V této fázi Měsíc vychází později večer, takže i když nám bude ještě po většinu noci zářit svým jasným svitem, hned večer po západu Slunce máme k dispozici několik hodin bezměsíčné tmavé noci, kdy budou ideální podmínky pro pozorování hvězdné oblohy! To vychází skvěle, protože po večerní pozorovatelské výpravě završené krásně červeným východem Luny se pak můžete v klidu doma zachumlat do peřin!



Meteority nejsou hvězdy


Jak jistě víte, padající „hvězdy“ neboli meteority ve skutečnosti nejsou hvězdami, ale jsou to malé částice horniny, velikostně v řádech centimetrů, které se kdysi v minulosti oddělily od většího vesmírného tělesa, obvykle komety. Pokud se setkají na své vesmírní pouti s oběžnou dráhou Země, při průchodu zemskou atmosféru se zahřejí natolik, že vytvoří světelný úkaz, který se nám jeví jako „padající hvězda“. U toho se většina z nich rozpadne, takže ne, nemusíte se obávat, že by vám padající hvězda nedopatřením padla na hlavu! Jen výjimečně se mohou najít větší meteority na Zemi, a ty největší po sobě zanechají dokonce krátery.

Meteorický déšť každých 33 let

Meteorický roj Leonidy pochází od komety Tempel-Tuttle. Své jméno má podle souhvězdí Lva („Leo“), ze kterého na obloze zdánlivě jako kdyby padající hvězdy vycházely. Tento meteorický roj je lidem známý už po mnoho staletí, a zajímavostí je, že se během různých let jeho aktivita významně liší – někdy je mimořádně intenzivní, zatímco jindy pouze slabší. Nejsilnější aktivita Leonid se opakuje jednou za 33 let, tedy třikrát za století. Extrémní úkaz byl zaznamenán v roce 1833, kdy bylo pozorováno až 46000 meteoritů za hodinu! To znamená více než 10 padajících hvězd každou vteřinu – umíte si to představit? Opravdový „déšť“ padajících hvězd! Výjimečná aktivita Leonid byla zaznamenána 17. listopadu 1966, kdy jejich počet překročil neuvěřitelných stotisíc za pouhých 20 minut! Na nejbližší podobně extrémní divadlo se můžeme těšit až někdy v roce 2032, ale pozorovat Leonidy se i přesto vyplatí. A hlavně si nezapomeňte připravit dostatečnou zásobu přání, až bude „padat hvězda“!

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.