Home - Články - Keltský svátek Lughnasadh

Keltský svátek Lughnasadh

vloženo 28. 7. 2022
čas čtení: 3 minuty

Keltský svátek Lughnasadh

Slyšeli jste již někdy slovo „Lughnasadh“? Že ne? Určitě však znáte Kelty a Lughnasadh byl jedním z jejich čtyř nejvýznamnějších svátků!

sdílet článek na facebooku

Proč by nás měl zajímat? V našich žílách pořád ještě koluje keltská krev a nejen to – slavnosti starých Keltů se dochovaly v pozměněné podobě až do dnešních dob! Keltům vděčíme za první kořeny svátku Dušiček, za Čarodějnice i za Hromnice! Později tyto svátky splynuly s křesťanskými tradicemi, své keltské jádro si však uchovaly!

Lughnasadh je ze čtyř hlavních keltských svátků ten nejtajemnější! Částečně se nám zachoval v podobě dnešních Dožínek. Keltové slavili Lughnasadh na přelomu července a srpna.
U Keltů se den začínal východem první hvězdy v předvečer daného dne - oslavy svátků se tudíž začínají večer a trvají po celou noc. Lughnasadh není výjimkou a slaví se v předvečer prvního srpna.


Název podle boha

Za krkolomný název tohoto svátku vděčíme Lughovi - keltskému bohovi světla! Význam svátku byl velmi mystický. Moderní čarodějnické tradice spojují Lughnasadh s mystériem sebeobětování boha mužského pohlaví. Jde o boha obilí, který dobrovolně umírá, aby mohl vzniknout další život. Toto se vztahuje k oslavě žní a sklizně – rostlina musí umřít, aby nás nasytila a aby její semena dala příští rok základ dalšímu životu!

Lughnasadh byl proto dnem magického zasvěcování mužů vydávajících se na dráhu válečníka. Kromě toho se starobylé keltské oslavy Lughnasadhu spojovaly také s dobytčími trhy. Zvířata pořízená v tento den přinášela svým majitelům štěstí! Lughnasadh byl taktéž jedním ze dnů, kdy staří Keltové uzavírali manželství!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.