Home - Články - Freeganství: boj proti plýtvání

Freeganství: boj proti plýtvání

vloženo 26. 7. 2022
čas čtení: 5 minut

Freeganství: boj proti plýtvání

K večeři mají jídlo z popelnice a hlásí se k nezávislosti na ekonomickém systému. Dumpstrování je jejich životní styl a cíl. Koho? No přece freeganů!

sdílet článek na facebooku

Co je to zase za novou módu, ptáte se. Po nocích vybírají popelnice za supermarkety a živí se tím, co „popelnice dá“. Myslíte, že to dělají z hladu? Omyl! Freegani jsou lidé, kteří se rozhodli žít alternativním způsobem života. Hlásí se k nezávislosti na ekonomickému systému a bojují proti plýtvání potravinami tím, že odmítají konzumní a marnotratnou společnost.

Šokující fakta

Za kolébku freeganství je považován New York 90. let a odtud se pomalu šíří i do dalších zemí. Světové statistiky ukazují děsivé výsledky. Přibližně třetina světové produkce končí jako odpad. Na skládkách skončí více jak 50% jedlých a nezávadných potravin. Jenom Češi vyhodí ročně 70 kilogramů často dobrého jídla a to patříme v Evropě k těm šetrnějším!


Přitom jen v Unii žije 80 milionů lidí pod hranicí chudoby a množství dalších lidí jsou závislé na dobročinných organizacích a potravinových bankách. Množství vyhozených nezávadných potravin ze supermarketů, ale například i fast foodových řetězců dosahují astronomických výšin. Sama jsem byla svědkem, jak se ve fast foodech vyhazují desítky kilogramů upečeného a nijak nezávadného masa denně.

Omezuj, znovu využívej a recykluj

Tři základní principy ekologického stylu života, které si většina freeganů vzali za své. Většina freeganů jsou zároveň i vegani, šetří životní prostředí, třídí odpad a odmítají konzumní společnost. Bojují proti tunám odpadu a po večerech vybírají popelnice, kde se snaží následně co nejlépe zužitkovat nezávadné a dobré jídlo. Někteří se tím dokonce uživí na celý měsíc. Z popelnic však nevynáší pouze jídlo, ale snaží se „spotřebovat“ i starý nábytek a oblečení. Mnozí freegani upozorňují, že jídlo v popelnicích je opravdu ničím nezávadné, často se jedná pouze o kosmetickou vadu na zelenině, či jinou nedokonalost.


Vybíráním popelnic k lepším zítřkům?

Mnozí se možná ptáte, zda nejde o pouhou pózu, jak se odlišit od ostatních, jak tomu bylo například u hipsterů. Jedná se o podivný výstřelek mladé generace, nebo se dnes opravdu více zajímáme o životní prostředí a zbytečné plýtvání jídla, které někde zásadně chybí? Úsudek je čistě na vás. Faktem je, že většina freeganů v českých zemích jsou alternativně smýšlející studenti, či squatteři (i když se v poslední době i tyto řady rozšiřují o stále nové a nové skupiny lidí), kteří v mnohých vzbuzují nedůvěru. Na druhou stranu se „garbage picking“ u nás stal pomalu dobročinnou organizací, kdy mnozí freegani nezávadnými potravinami z kontejneru zásobují potravinové banky, nebo vaří jídlo pro bezdomovce.


 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.