Home - Články - Jak se slaví Silvestr jinde ve světě?

Jak se slaví Silvestr jinde ve světě?

vloženo 30. 12. 2022
čas čtení: 6 minut

Jak se slaví Silvestr jinde ve světě?

Silvestrovské oslavy patří k nejpopulárnějším v roce, kdy se lidé loučí se starým rokem a vítají ten nový. Každičký věří, že bude lepší a pohodovější. Nový rok je spojen také s předsevzetími. Jak to ale chodí v Evropě a v jiných kontinentech? Podíváme se tomu na zoubek.

sdílet článek na facebooku

Slovensko
Oslavy na Slovensku se od českých tradic příliš neliší. V hlavním městě země však probíhá jedna malá pikantérie, a to silvestrovský běh přes bratislavské mosty. Mini maraton je dlouhý 10 kilometrů, což je v mrazivém počasí tak akorát.

Rakousko
Tato dech beroucí alpská země má v oblibě lití olova a darování talismanů. Amulety mají tvar prasátka i dalších figurek a jsou vyrobeny většinou z marcipánu a čokolády. K silvestrovské půlnoci patří gigantický ohňostroj i přípitek sektem. Odpočítávání starého roku je slyšet z rádií a televize, a to v doprovodu Straussova valčíku na majestátném Dunaji.

Španělsko
Ve Španělsku vysílá televize i rozhlas odbíjení věžních hodin na madridském náměstí Puerta del Sol. Jde o dvanáct úderů. Při každém z nich snědí Španělé jednu kuličku hroznového vína. Tato tradice by měla zaručit štěstí. Je zajímavé, že se v obchodech prodávají hrozny štěstí, které slouží pro tuto slavnostní chvíli.

Dánsko
V Dánsku chodí lidé po obydlích svých přátel a rozbíjejí u vchodových dveří porcelán. Čím více střepů se ráno spočítá, tím větší štěstí se očekává.


Bulharsko
V Bulharsku se snaží zbavit zlých duchů a vyhánějí je při rituálu jménem kukeri, kde tancují ve strašidelných maskách. Přibližují si tak štěstí, zdraví a štědrou úrodu. Kostým se skládá z dřevěné masky a kožešiny se zvonky.

Rumunsko
Rumuni se věnují zvykům, jež mají přinést štěstí. Děti běhají po ulicích s čerstvě narozeným jehnětem v náručí. Ten, kdo si ho pohladí, bude šťasten. Je jasné, že je nutné dát dětem nějakou odměnu. Dokonce se na Silvestra prý mluví řečí zvířat.

Řecko
Určitě vás překvapí, že nejsou v Řecku zvyklí na ohňostroje, a už vůbec ne na dělobuchy. Rodinná pohoda je v plném proudu při hraní karet. Je skvělé, že si tím vítěz zaručuje štěstí pro nový rok. Poražený může počítat s velkou láskou. V Řecku se rovněž zapéká do pečiva talisman přinášející štěstí.

Irsko
V Irsku se drží zvyku klepání chleba na stěny a dveře, jen tak odeženou zlé duchy. Dle průzkumů se tento obyčej dodržuje v každičké rodině.


USA
V Americe se na Nový rok setkají v Sanfranciském zálivu plavci, jež skočí do vody mající asi 10 stupňů. Nejrychlejší z nich urazí asi dvoukilometrovou trasu vedoucí k dřívější věznici Alcatraz. Vše musí zvládnout asi za půl hodiny. Tato tradice se dodržuje od roku 1967.

JAR
V jihoafrické republice vítají obyvatelé Nový rok velkolepým karnevalem, který vrcholí 2. ledna. Nechybí průvody, dech beroucí kostýmy, hudební produkce.

V Chile tráví lidé poslední chvíle roku na hřbitovech, aby byli blízko svých zemřelých příbuzných a přátel. Právě zde se věří, že tělo odejde, ale duše stále zůstává.

V Polsku a ve Vietnamu se na Nový rok nesmí uklízet, jinak se z domu vynese štěstí! Ve Vietnamu trvají oslavy dokonce týden, Poláci jsou skromnější.

Rádi byste slavili Silvestra vícekrát do roka? Vyrazte tam, kde se radují nejen v prosinci a lednu, ale také v únoru, dubnu, září i listopadu!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.