Home - Články - Halloween - noc jako stvořená pro věštění, kouzla a zaříkávání

Halloween - noc jako stvořená pro věštění, kouzla a zaříkávání

vloženo 27. 10. 2022
čas čtení: 6 minut

Halloween - noc jako stvořená pro věštění, kouzla a zaříkávání

Noc z 31. října na 1. listopad, která nás čeká již v pondělí, patří v mnoha zemích k oslavám Halloweenu. Tato noc je považována za nejmagičtější noc v roce, noc, kdy předěl mezi světem živých a královstvím neživých je zcela nejmenší.

sdílet článek na facebooku

Svůj název si nese ze zkrácení anglického výrazu All-Hallow-even, tedy Předvečer všech svatých. Původ tohoto svátku spadá už do dob předkřesťanských, kdy Keltové slavili svátek zvaný Samhain. V době, kdy se katolická církev snažila vymýtit všechny pohanské zvyky, byl pak Samhain nahrazen Halloweenem. V Latinské Americe je tato tradice označovaná jako Den mrtvých nebo Den čarodějnic.

Původ masek

Staří Keltové věřili, že se o halloweenské noci po venkově potulují zlí duchové. Aby se jim ubránili, zapalovali ohně a oblékali se do nejrůznějších masek a kostýmů, aby nebylo poznat, že jsou lidmi a duchové jim tak neublížili. Zlé duchy si pak udobřovali sladkostmi, proto se až do dnešního dne zachovala tradice koledování.


Proč se dlabou dýně a zapalují svíčky?

Také vyřezávané dýně, do kterých se na Halloweena umisťují zapálené svíčky, mají svou tradici, a to na základě irské legendy o opileckém pobudovi Jackovi. Jeden rok se Jack na Halloweena tak opil, že jeho duše začala opouštět tělo. Na jeho duši už čekal ďábel, Jack ho však požádal, aby mu před odchodem do pekla dovolil ještě poslední drink. Jelikož neměl na zaplacení, poprosil ďábla, aby se přeměnil v minci a jakmile s ním zaplatí, přemění se zase zpět do podoby ďábla. Ďábel souhlasil, Jack byl však mazaný, a tak minci zavřel do peněženky a ďábel se nemohl dostat ven.
Aby Jack pustil ďábla na svobodu, musel mu čert slíbit, že ho nechá ještě rok žít. Po roce se čert vrátil zpět a vynalézavý Jack ho nalákal před cestou do pekel ještě na lahodná jablka. Jakmile ďábel vylezl na jabloň, vyryl Jack do kůry stromu kříž a čert tak nemohl slézt dolů. Jack ďáblovi slíbil, že mu pomůže, pokud ho nechá na svobodě a nikdy ho nevezme do pekla. Čertovi nezbylo nic jiného, než souhlasit.

Když se Jack jednoho dne upil k smrti, jeho duši v nebi odmítli, protože měl na svých bedrech spoustu hříchů, a do pekla nemohl. Od té doby tak bloudí jeho duše po světě a temnotu si ozařuje žhavým uhlíkem, který mu věnoval ďábel. Aby uhlík vydržel déle, vložil ho Jack do vydlabané řepy. Lidé proto o Halloweenu dávají na okenní římsy vyřezanou dýni, do které umisťují svíčku, protože věří, že si Jack vezme na cestu toto jejich světýlko a za to je na oplátku ochrání před vším zlým.


Další symboly Halloweenu

Pokud jste se někdy zamysleli nad tím, proč je Halloween spojován převážně s oranžovou a černou barvou, pak je odpověď snadná. Oranžová barva pochází již z pohanských dob a oslav podzimu, sběru plodů a symbolizuje padající listí. Černá barva je pak symbolem smrti.

Dalším symbolem Halloweenu jsou netopýři a pavouci. Traduje se, že pokud někdo spatří v noci z 31.10. na 1.11. netopýra, jedná se o velmi zlé znamení, a navíc, pokud netopýr obletí dům třikrát dokola, brzy v daném domě někdo zemře. Symbolika pavouka už je pak příjemnější. Zahlédnete-li totiž o Halloweenské noci ve vašem domě pavouka, znamená to, že duch nějaké vám blízké osoby na vás dohlíží a střeží vaše kroky. Jiná pověra pak praví, že pokud pavouk spadne do lampy se svíčkou a oheň jej spálí, nacházejí se ve vaší blízkosti čarodějnice.

Dalším symbolem, který vám má přinést na Halloweena smůlu, je černá kočka. Ta je totiž považována už od středověku za pravou ruku čarodějnic. Jiný středověký mýtus pak spojuje černou kočku se Satanem, kdy na sebe Satan bere podobu kočky.

Ať už těmto pověrám věříte či nikoliv, jedna věc je jistá. Chmurné podzimní noci s dunícím větrem za okny a kapkami deště či sněhu pleskajícími do oken jsou jako stvořené pro tajemno, věštění a potulné duchy. Chcete-li se tedy spojit s vyšším světem, máte v těchto dnech tu nejlepší příležitost.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.