Home - Články - Čarovné Velikonoční pondělí

Čarovné Velikonoční pondělí

vloženo 12. 4. 2020
čas čtení: 4 minuty

Čarovné Velikonoční pondělí

Pohanské svátky se nedaly vyhnat z kalendáře ani z naší kultury. Prolínají celými velikonočními svátky, ale pondělí jim patří zcela. Každý zvyk má původ v magickém rituálu.

sdílet článek na facebooku

Kde se vzaly Velikonoce?

Keltové slavili jarní rovnodennost týdenní slavností zvanou podle bohyně Ostary. Poznáváte kořen slova Easter, názvu anglosaských Velikonoc? Peršané slavili bohyni Ištar, no a Slované, kteří přišli později, měli Veliku noc, při níž v různých lokalitách slavili příchod bohyně Vesny, Mokoš nebo také Živy. Ke všem těmto oslavám patřily rituální ohně, snítky stromů, koupele v jarní vodě a vejce.

Mrskut neboli pomlázka

Větvičky stromů se běžně zapichovaly do pole, házely do studánek či dávaly do váz, ale jen v Čechách a nejbližším slovanském okolí se jejich význam transformoval do metličky zvané mrskut – význam je jasný, nebo také pomlázka od slova „pomladit“. Známe také názvy jako tatar, šibačka nebo žila a mnoho dalších. Pohanští předkové se mrskali speltenými proutky všichni navzájem, nejen ženské, to aby jarní síla a míza přešla do lidí a pomladila je. Zvyk se drží dodnes a největší frajeři si pletou „žilu“ ze čtyř, osmi nebo jedenácti prutů, ale to už opravdu bolí.


Voda, svatá voda

Na Velikonoční pondělí bylo zvykem u všech starých národů a pak i nadále u křesťanů skočit za úsvitu do jarní vodičky a pořádně se v ní vyráchat. Nejlépe do tekoucí, protože ta byla pokládána za zdroj síly. Během rovnodennosti získalo Slunce nad přírodou moc a naplnilo přírodu životní silou. A právě vodou ji člověk mohl načerpat. Čerstvá vodička se nosila také dobytku a drůbeži a nalévala se ke kořenům stromů v sadu. V Čechách a na Moravě se dochoval zvyk polévání mládenců. Původ má v tomto vodním rituálu, ale se staletími získal další význam: Polévají se chlapci a muži, kteří dorazí na koledu odpoledne – po dvanácté hodině. A to proto, aby za rok přišli dřív a nezaspali.

Kraslice jako vyznání

Proč se obarveným vajíčkům říká kraslice? Podle červené barvy. Původní kraslice byly totiž jen a pouze červené a podle nich se také říkalo velikonočnímu pondělku Červené pondělí. Ve starých slovanských jazycích (a v ruštině dodnes) se červená barva, symbol lásky a života, nazývala „krásná“. Pokud dala dívka po mrskačce koledníkovi červenou kraslici, znamenalo to, že opětuje jeho city a že on má naději. Někdy také dívky vázaly chlapcům rudé stuhy na pomlázku. Postupem času vznikly i jiné barevné varianty kraslic. Žlutá prý znamenala odmítnutí, modrá naději, zelená přátelství. Dnes už nikdo poselství barev nesleduje, kraslice jsou spíš krajovými uměleckými díly. Vy však můžete nový poznatek využít a obdarovat koledníky tajným vzkazem podle barvy.


Vyhánění zlých duchů

I to se dělalo na svátek Ostary nebo na Velikou noc. A jak? Koledníci chodili s řehtačkami a bylo je sakra slyšet. Řehtačka jako rituální nástroj existovala dávno před tím, než byla vystavěna první zvonice a ulit první zvon. Její klapavý zvuk měl vypudit temné duchy, kteří náleželi zimnímu období, pryč z domu. Ještě větší sílu měl společný rituální oheň. Slované i Keltové měli v roce osm ohňových svátků podle přírodních cyklů. Toto byl jeden z nich. V ohni se pálila všechna vymetená špína a nepotřebné věci, aby se dům očistil. Skákalo se přes něj, aby posvátný dým okouřil každého člověka a vyhnal duchy, nemoce a chmury i z něj. Staří lidé a miminka, co nemohli sami skočit, se okuřovali alespoň hořící větvičkou. Od posvátného ohně se zapalovaly nové svíce, které se donesly do domu, založil se jimi nový oheň v topeništi a pak se rozestavěly na stůl a okna pro ochranu domova.

Celé Velikonoční svátky počínaje čtyřicetidenním půstem přes Květnou neděli až po Boží hod velikonoční, který znamená vzkříšení, jsou křesťanské. Jen to tajemné pondělí je pohanské. Zapustilo v naší tradici tak pevný kořen, že vydrželo všechny režimy.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.