Home - Články - Adventní věnec

Adventní věnec

vloženo 25. 11. 2021
čas čtení: 6 minut

Adventní věnec

Pořídit si adventní věnec a nevědět, co značí, je jako zakopnout o poklad a být slepý. Nedokázali byste totiž využít jeho žehnající moc! Adventní věnec v sobě snoubí sílu křesťanské lásky a naděje se symbolikou daleko starší a záhadnější. Zapalte první svíčku již tuto neděli!

sdílet článek na facebooku

Magický kruh

Možná se smějete, copak věnec může být jiný než kulatý? Ale dnes často vidíte adventní svítilničky v přímce na jednom prkénku či svíce nahloučené těsně u sebe uprostřed malého talířku, či dokonce trojúhelník nebo čtverec jako nějaké umělecké „makramé“. Tyto věci jsou hezké, to ano, ale jistě nejsou symbolem a nenesou žádnou energii kromě tepla svíček. Kruh je symbolem věčného života a věčné jednoty lidí a Boha. Pro vyznavače božského kruhu po smrti není temno, ale jas, krása, dokonalost a odpuštění. Kelti i Slované používali kolo roku, kde osm loukotí znázorňovalo dávné ohňové svátky. Každý byl zasvěcen jednomu božstvu.

Zapálené dřevěné kolo se pouštělo z kopce a veškerá chasa ho vesele následovala. Možná byl Johan Heinrich Wichern roku 1839 v Hamburku veden nejen svou intuicí, ale i božskou prozřetelností, když jako první křesťan osadil dřevěné kolo od vozu svícemi, kde bílé znázorňovaly všední dny a červené neděle, které zbývají v době adventu do Štědrého dne. Johann se staral o nezaopatřené děti, založil jim školu a útulek. Měl výborné nápady, neboť pod svítící kolo umístil kasičku a vybral toho roku na děti víc, než kdykoliv předtím. A propašoval, ať už vědomě nebo ne, kolo roku do křesťanské tradice, ovšem povznesené výš tou ryzí láskou a snahou pomoci.


Zelené větvičky

Už za keltské minulosti na Britských ostrovech frčela v čase svátku Yule zelená cesmína. Byla symbolem věčného života, něčeho, co neumírá. V našich krajích to byly všechny jehličnany a také magický břečťan, který Keltové nazývali jen tajnou šifrou Y. (Nenechte se zmást fámami, že neměli písmo, měli totiž ogham. Jen prostě nezapisovali magické věci, protože ty byly tajné. Ogham používali jen na praktické kupecké zápisy atd.) Slované tyto zvyklosti přejali a už nám to zůstalo. Možná nejste tak doslova věřící, ale pokud byste rádi, až jednou zavřete oči, viděli něco fajnovějšího než tmu, pak je zelené jehličí vhodnou rostlinkou i pro vás.

Světlo svíček

Od starých národů jsme převzali, aniž bychom o tom dnes moc přemýšleli, symbol čtyř: Čtyři světové strany, do kterých letí náš dík. Čtyři živly, bez kterých bychom nemohli žít na Zemi. Čtyři fáze života: Dětství, plodný věk, moudré stáří a posmrtný život s bohy. Čtyři vrcholky kříže, na němž pro nás zemřel Ježíš. Pátá svíce vše vystředí a spojí. A barvy? Pozor, není jedno, jaké zvolíte. Podle křesťanské nauky mají být svíce fialové – jde o barvu duchovnosti, komunikace s nejvyšším. Kromě jedné, a to je svíce pro třetí adventní neděli. To je svíce růžová, vyjadřuje radost z blížícího se svátku. V tento den i kněz slouží mši v růžovém rouchu.

První svíce je tzv. svíce „Proroků“. Symbolizuje naději a očekávání, protože proroci přece předpověděli příchod Spasitele.
Druhá svíce je svící „Betlémskou“, protože tam se očekávané miminko narodilo.
Ta třetí, růžová, je svící „Pastýřů“, jelikož ti přece vítali božího syna na svět.
A čtvrtá je svící „Andělů“, protože ti jsou už obrazem boží dokonalosti.

A podržte se, může být i pátá svíce! Bílá, symbolizující Mariinu nevinnost. Ta všechny ostatní spojuje v jeden celek.

NEZAPOMEŇTE ROZSVÍTIT PRVNÍ SVÍCI Z VĚNCE JIŽ TUTO NEDĚLI, 28.11.2020!


Světlo jako takové bylo, je a bude odvěkým symbolem božství a naděje, že existuje něco víc, než naše pozemské pinožení. V tuto dobu slavily všechny prastaré národy právě světlem svíček a ohňů, Židé zase chanukovým svícnem, že někde v dálce se Slunce zastavilo na útěku od nás a začalo se vracet. A zároveň i to, že ten nahoře od nás nikdy neodvrátí zrak, ale vždy nás bude mít rád.

Rozsvěcet v protisměru

Velké tajemství, na které neumí odpovědět skoro nikdo: Proč se má adventní věnec rozsvěcet v protisměru hodinových ručiček? Máte štěstí, zde najdete odpověď. Už druidové obcházeli svatý oheň zprava doleva. Keltské ženy stejně tak tančily kolem studánky, když jí děkovaly za vodu a házely do ní věnečky. Stejný zvyk při magických obřadech měli i Slované a mají jej všechny přírodní národy, které mají to štěstí, že jsme je dosud nevyhubili nebo jim nevtiskli do rukou plechovku piva a nenatáhli jim džíny. Kruh opsaný zprava doleva směrem od sebe je totiž magickým pohybem otvírání. Udělejte to tedy správně a učiňte ze svého adventního věnce bránu, kterou k vám domů a do vaší rodiny vstoupí nejvyšší láska, radost a požehnání.

KRÁSNÝ ADVENTNÍ ČAS PLNÝ LÁSKY A POHODY VÁM PŘEJE VÁŠ ASTROHLED

|<< < 533 | 534 | 535 | 536 | 537 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.