Home - Články - Zimní čas se opět začíná!

Zimní čas se opět začíná!

vloženo 25. 10. 2019
čas čtení: 5 minut

Zimní čas se opět začíná!

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října si posuneme hodinky o hodinu dozadu – začíná ZIMNÍ ČAS! Proč ale střídání časů máme, který je vlastně ten „správný“ a jaký má vliv v horoskopech?

sdílet článek na facebooku

Kolik je hodin – složitá otázka!

Těšíte se, že již brzy si budete moct ráno o hodinu déle přispat? Bude jistě příjemné nemuset vstávat tak brzy do tmy, ale na druhé straně, soumrak o hodinu dřív taky není nic příjemného. Střídání zimního a letního času má své příznivce, ale taky své odpůrce. Vypadá to, že ti druzí se již za pár let dočkají jeho zrušení, ale prozatím je zde pořád ještě s námi, tak se mu podívejme trochu na zoubek. Jak se to vůbec stalo, že počítáme čas v každé polovině roku nějak jinak?

Náš „původní“ středoevropský čas je z historického i z astronomického pohledu ten zimní. Tehdy je půlnoc opravdu o půlnoci a Slunce je nejvýše opravdu v poledne! Naproti tomu v létě nastává astronomické poledne až v jednu hodinu. A pokud bychom chtěli být opravdu přesní, dokonce i to je pouze zaokrouhlení, protože naše časové pásmo je poměrně široké, takže skutečný čas poledne se liší i v desítkách minut. Slunce totiž nevychází a nezapadá ve stejnou hodinu ani v Aši a Ostravě, natož pak na západě Španělska a na východním Slovensku. Ale pořád je to stejné, středoevropské časové pásmo!



Jak ušetřit elektřinu za války?

Nápad vstávat v létě dřív a ušetřit tak peníze za večerní osvětlení je poměrně starý. Popravdě, kdysi se v létě skutečně vstávalo dřív, a možná nejen o hodinu! Třeba v létě na venkově lidé běžně začínali den ve čtyři nebo i ve tři hodiny ráno (což odpovídá čtvrté až páté hodině dnešního letního času – a to už vychází Slunce), práce na polích bylo totiž hodně a Slunce brzy ráno přece jen ještě tolik nepeče. Přiměřeně tomu se pak chodilo večer dřív spát. Ale posunout nejen svůj denní režim, ale „poručit větru a dešti“ a posunout celé měření času, přetočit všechny hodinky? Na tento vynález bylo potřeba počkat až do první světové války!

Poprvé byl letní čas zaveden v roce 1916 ve velké části evropských zemí. Je to tedy vynález posledního století. A to taky ani zdaleka ne nepřetržitě! Pak se od něj totiž upustilo, a opět byl zaveden za druhé světové války. To dává smysl – za války je totiž důležité šetřit zdroje a elektřinu! Po válce ještě střídání časů pár let vydrželo, ale pak opět nastala přestávka v používání letního času. Pravidelné každoroční střídání času nás provází teprve od roku 1979. Původně začínal letní čas poslední neděli v březnu a zimní se vracel poslední neděli v září. V roce 1996 se však druhý termín posunul o měsíc, a nyní máme letní čas až do poslední říjnové neděle. Takže paradoxně trvá až sedm měsíců, na rozdíl od „původního“ zimního, kterému jich zbývá pouze pět!



Letní a zimní čas dělají vrásky i astrologům

Na střídání časů si musí dávat pozor taky mistři horoskopů! Přesná hodina narození nebo načasování určité události je totiž velmi důležitá záležitost, a dokonce i jedna hodina rozdílu zde může mít naprosto zásadní důsledky. A to hlavně ve výpočtu ascendentu! Ten se mění velmi rychle – každé dvě hodiny.

A představte si, že ascendent je druhá nejdůležitější věc v celém horoskopu narození, hned po slunečním znamení! Zatímco sluneční znamení určuje jádro vaší povahy, ascendent, tedy přesná hodina narození, rozhoduje o tom, jak působíte navenek na své okolí! Je to vaše vnější osobnost – někdy se dokonce projevuje silněji, než vaše znamení! Třeba člověk se slunečním znamením Berana, ale s ascendentem ve Váhách může sice uvnitř být tvrdohlavý a energický jako pravý Beran, ale většina jeho okolí uvidí jinou stránku jeho osobnosti – navenek bude působit klidně, váhavě a nerozhodně jako Váha právě díky svému ascendentu!

Takže při výpočtu horoskopu je důležité se vždy podívat, jestli v daném roce došlo nebo nedošlo ke změně zimního času na letní, a pokud ano, který přesně den! Naštěstí dnes již astrologové pracují s počítači a nikoliv s papírovými tabulkami jako ještě nedávno, a v počítačových výpočtech je střídání času již zohledněno. Totéž platí v případě, když si ascendent vypočítáte sami na internetových stránkách! Máme to ale štěstí!



Ale pokud byste patřili k těm vzácným případům, co se narodili zrovna v noci, kdy došlo ke střídání časů, pak může přece jen nastat trošku chaos! Konec konců, když se vaše maminka podívala po vašem narození na hodinky, pravděpodobně měla i jiné důležitější starosti, než jestli už je někdo přestavil nebo ještě ne! Nebo pokud jste se narodili v jiné zemi, kde střídání časů probíhalo jinak, ale horoskop si necháváte vypočítat v Česku (nebo na našem českém internetu)! Takže, jak vidíte, přetočit si hodinky o hodinu tam nebo zpátky, to není jen tak!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.