Home - Články - Ženský a mužský princip v esoterice

Ženský a mužský princip v esoterice

vloženo 11. 11. 2020
čas čtení: 5 minut

Ženský a mužský princip v esoterice

Ženské a mužské energie – věčné protipóly, které hýbou světem! Ať už jste žena nebo muž, vždy máte obě dvě, a hodně závisí i na vašem znamení! Naučte se s námi tyto síly vnímat a využívat!

sdílet článek na facebooku

Mužská a ženská energie je víc než jen mužské a ženské tělo

V esoterice můžete často slyšet o takzvaných ženských a mužských energiích. Možná se dovíte, že máte jedněch přebytek a druhých nedostatek, možná si přečtete, že potřebujete ty nebo ony posilnit, abyste dosáhli určitého cíle. S mužskými a ženskými energiemi se pracuje i v čarování a magických rituálech. Jenomže co přesně to je? Jaké vlastnosti mají tyto síly a kolik toho mají společného se skutečnými muži a skutečnými ženami?

Přísně vzato, pojmy mužská a ženská energie, tak jak se s nimi v esoterice setkáváme, s fyzickým pohlavím člověka příliš nesouvisí. Mužství a ženství je však skvělým způsobem, jako symbolicky vyjádřit povahu a vlastnosti těchto sil. Lze říct, že ženské energie jsou pro ženy typické, ale nemusí se na ně nutně vázat, a stejně tak je to s mužskými energiemi, které se u mužů často objevují, ale nejsou výhradně pouze jejich doménou.

Souvisí to všechno se sexem?

Mužská energie v esoterickém pojetí znamená aktivitu, bojovnost, činnost s určitým cílem. Ve své nejhlubší podstatě její symbolika souvisí s mužskou roli v sexu – muž je ten aktivní, který získává, bojuje, oplodňuje, rozsévá své geny.
Naproti tomu ženská energie je pasivní, přijímající, pečující a poddajná. Opět souvisí se ženskou sexualitou, kde na ženu zbývá menší díl fyzické aktivity, víceméně pasivně přijímá mužovu aktivitu, vynosí a porodí mu dítě, pečuje o něj. Ženská energie je v kontrastu s tvrdou a sebeprosazující mužskou energii citlivá k jemným vlivům, podobně jako je ženské tělo ovlivňováno přírodou ve svém pravidelném měsíčním cyklu.


Podívejme se však na povahu skutečných žen a mužů z masa a kostí. Odpovídají jejich vlastnosti tomuto symbolickému rozdělení nebo nikoliv? V tomto bodě by se mohla rozproudit velká debata, která by nejspíš hned tak snadno neskončila – každý z nás má totiž jiné životní zkušenosti a zná ve svém okolí jiné lidi. Někomu může připadat, že většina žen je opravdu spíš pasivnější a přijímající, zatímco muži jsou většinou ti aktivní, zatímco jiný bude tvrdit, že tyto vlastnosti s pohlavím nesouvisí a pokud náhodou ano, tak je to způsobeno pouze výchovou (říkali nám přece, že kluci nebrečí a holky se neperou).

Svůj názor si tedy udělejte sami.

Ženský a mužský princip v horoskopu, východní filozofii a symbolech

Mužské a ženské energie se uplatňují i ve zvěrokruhu. Mezi dvanácti znameními rozlišujeme šest s mužskou a šest se ženskou energii. „Mužské“ vlastnosti mají Beran, Blíženci, Lev, Váhy, Střelec a Vodnář. Fotolia_zvyky_Zensky_a_muzsky_princip.jpgTato znamení se vyznačují oproti druhé polovině zvěrokruhu větší aktivitou, činorodostí, orientací na pracovní záležitosti a upřednostňováním rozumu před pocity. Jejich protipólem je šest „ženských“ znamení: Býk, Rak, Panna, Štír, Kozoroh a Ryby. Tato znamení jsou spíš pasivnější a méně průbojné povahy, orientují se na vytváření domova a zázemí a v jejich uvažování dostávají důležité místo city a emoce.
Tyto vlastnosti jsou pro představitele jednotlivých znamení typické a objevují se u nich ve větší nebo menší míře vždy, bez ohledu na to, jestli se jedná o ženu nebo muže.

Vy východní filozofii se mužská a ženská energie znázorňují v podobě symbolu Jin-Jang. Ženská energie Jin má černou barvu, zatímco mužská Jang má barvu bílou, a společně tvoří jeden celek, nemohly by existovat jedna bez druhé stejně jako den bez noci a noc bez dne. Noc je přitom symbolem ženské energie – v noci spíme, sníme, milujeme se, tedy jsme pasivní a dáváme volný průchod svým citům a pocitům. Naproti tomu světlá část dne souvisí s mužskými energiemi, ve dne pracujeme, jsme aktivní a řídíme se hlavně svým rozumem. Luna je dalším symbolem ženských sil, svítí nám na cestu v noci a ovlivňuje ženy v jejich měsíčním cyklu. Slunce je naproti tomu symbolem mužské energie, dává nám světlo, které nám umožňuje aktivní práci.
V symbolu Jin-Jang si můžete všimnout ještě jednu věc – v bílém políčku se nachází černá tečka a v černém bílá. To znamená, že mužské a ženské energie jsou od sebe natolik neoddělitelné, že v každé z nich se nachází kousek té druhé, stejně jako je v každé ženě větší nebo menší kousek „muže“ a naopak.


Jak využít mužské a ženské energie v magii i v běžném životě

Mužské a ženské energie lze využít v čarování, a to prostřednictvím symbolů a magických pomůcek, které použijete. Každé z nich jsou totiž zasvěceny nejen určitá znamení, ale také některé barvy, tvary, vůně, živly a podobně. Například ženské energií odpovídají oblé tvary a živly země a vody, zatímco mužská energie souvisí s hranatými tvary a živly ohně a vzduchu. Zkušené čarodějky a mágové si díky dobré znalosti této a další podobné symboliky mohou sestavovat vlastní rituály, aniž by se museli při svém čarování omezovat znalostmi z knížek. Jestliže potřebujete ve svém životě podpořit nebo přivolat lásku, ke slovu se dostanou ženské energie, zatímco pro úspěchy v kariéře budete nejspíš vzývat energie mužského principu.

Znalost principů mužských a ženských energii je ovšem užitečná pro každého z nás, i když nečarujeme. Ke šťastnému životu je totiž potřeba, aby byly v naší duši a životě tyto síly v rovnováze. Představte si například, že jste žena narozena ve znamení Lva, což je znamení mužského principu. Život vás však dostal do situace, kdy dlouhodobě věnujete všechen svůj čas péči o rodinu a domácnost, zatímco většina rozhodování je doménou vašeho manžela. Máte všechno, co si jen můžete přát a žijete šťastně, ale přesto vám něco chybí. Ženská energie je ve vašem životě v silné převaze nad mužskou, a vy přitom díky svému znamení potřebujete vyvíjet nějakou aktivitu, věnovat se pracovním záležitostem, něco organizovat a řídit. Znalost těchto souvislostí vám pomůže pochopit, co ve vašem životě chybělo, a změnit to.

Tak co, jak jste na tom s mužskými a ženskými energiemi ve vašem životě?
Uměli byste říct, které v něm převažují?

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.