Home - Články - Zatmění slunce – mýty a legendy

Zatmění slunce – mýty a legendy

vloženo 21. 8. 2018
čas čtení: 4 minuty

Zatmění slunce – mýty a legendy

Zatmění Slunce je úkaz, který fascinuje lidstvo už od nepaměti a většinou se neobejde ani bez pozornosti zvířat, která na nečekané šero reagují nezvyklým chováním. Jakými mýty a legendami je zatmění obestřeno?

sdílet článek na facebooku

Zázračné zatmění Slunce

O zázracích stejně jako o šafránu se často mluví v souvislosti s tím, že je jich pomálu. Stejné je to i se zatměním Slunce, tedy alespoň s tím celkovým. Z pohledu astronomů je zatmění Slunce jev nastávající, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, a částečně nebo zcela slunce zastíní. To však může nastat pouze tehdy, pokud je měsíc v novu, a zároveň se sejde správné načasování Země i Měsíce, které obíhají v eliptických drahách.

V jednom století nastává většinou několik zatmění Slunce, nejsou však vždy celkové a v jedné oblasti si obvykle na celkové zatmění Slunce počkáme i 360 let. Kdo měl štěstí mohl vidět téměř celé zatmění Slunce v Čechách naposledy v roce 1999 (v oblasti Českých Budějovic jeho šíře dosahovala dokonce až 98, 2 %). Další celkové zatmění však budeme moci pozorovat až teprve potom, co přijdeme na to, jak žít déle – bude to až 7. října 2135.


JAKÝM SMĚREM SE BUDE UBÍRAT VÁŠ ŽIVOT V ROCE 2019? Sestavením horoskopu nahlédnu na všechny oblasti vašeho života! Astroložka Eva na tel.: 906 701 701!


Mocné účinky Slunce a Měsíce


V době, kdy dojde k celkovému zatmění slunce se setmí téměř jako v noci, i když odstín šera není stejný jako po západu Slunce – působí nezvykle a mysteriózně. Navíc se i ochladí. Ve stejnou chvíli pak můžeme na obloze pozorovat Slunce a Měsíc. Kolem Měsíce, který překrývá Slunce je vidět výrazná záře sluneční koróny, navíc jsou někdy na části oblohy pozorovatelné i hvězdy nebo další planety.

Není proto divu, že zvířata i hmyz reagují na nečekanou situaci nezvyklými reakcemi, obvykle mohou začít zmateně pobývat, psi vyjí a jsou celkově neklidní. A podobně s panikou reagovali v minulých dobách i lidé, kteří přičítali zatmění Slunce většinou hněvu bohů. Zatmění Slunce navíc netrvá dlouhou – kolem sedmi minut, takže této znalosti mohli časem zneužívat různí věštci a hvězdáři, kteří uměli předem předvídat, že zatmění přijde i jak dlouho bude asi, tak trvat.

Mohli tak nechat ostatní věřit, že jsou to právě o ni, kdo lidem vrátili zpět Slunce a pod nátlakem tak ovlivňovat mocné a ve svůj prospěch obrátit klidně i velké bitvy. Uměli si klást podmínky, stejně jako vydávat zatmění slunce za špatné znamení.


Vyberte si svůj HOROSKOP NA MÍRU a nechte si profesionálním astrologem vypracovat váš jedinečný průvodce životem podle data a času vašeho narození.


Mýty a legendy o zatmění

Ve starověké Číně věřili, že za zatměním Slunce stojí drak, který spolkl Slunce. Dělali proto co největší rachot, mlátili do hrnců a bubnů, aby draka vyděsili a ten Slunce zase vyplivl. Čínské slovo pro zatmění znamená dokonce jíst.

Vikingové měly podobné mýty, akorát pohyb těles na obloze viděli jako neustálý vlčí závod, podle toho, když se vlci dohnali, planeta mohla zmizet, protože ji jeden z nebeských vlků sežral.

V Indii naopak bylo zatmění přičítánu démonu jménem Rahu. Ten se přestrojoval za boha, aby mohl získat elixír nesmrtelnosti a mládí. Slunce a Měsíc ale byly svědky jeho činů a oznámily to hlavnímu indickému bohu Višnovi. Ten se rozzuřil a usekl démonovi za jeho drzost hlavu. Tu pak vyhodil do vesmíru, kde putovala spolu s hvězdami a čas od času se stalo, že zakryla některé z dalších nebeských těles – Slunce nebo Měsíc. V některých domorodých afrických kmenech se zase věřilo, že doba zatmění je časem, kdy Slunce bojuje s Měsícem o místo na obloze. Pro ostatní to mělo být varování, aby se raději usmířili mezi sebou a nedopadli jako Slunce s Měsícem.

Členové těchto kmenů tak v době zatmění Slunce namísto randálu sesedli jeden k druhému a snažili se raději rychle vyřešit všechny minulé konflikty. Odměnou jim pak bylo znovuobjevení Slunce a v noci znovuobjevení měsíce – klid a mír tak alespoň na chvíli zavládl na zemi i na obloze.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.