Home - Články - William Lilly - Merlin anglického novověku

William Lilly - Merlin anglického novověku

vloženo 7. 6. 2023
čas čtení: 6 minut

William Lilly - Merlin anglického novověku

William Lilly, někdy známý také jako Anglický Merlin, se narodil v malé anglické vesničce Diseworth 1. května 1602. do rodiny svobodných sedláků, ale mladý William se zemědělství rozhodně věnovat nehodlal. Místo začal od 11 let studovat a dotáhl to na jednoho z největších hvězdopravců své doby.

sdílet článek na facebooku

Přesně předpovídal osudy šlechticů, výsledky bitev a dokonce úspěšně použil astrologii při “detektivním vyšetřování“. Jeho překlady klasických astrologických zdrojů latiny do angličtiny zpřístupnily tuto vědu řadě lidí nově se formující moderní doby.

Sňatek z rozumu

Když bylo Lillymu 17 let, musel se vrátit na rodný statek, protože jeho otec upadl do dluhů a nebyl schopen financovat jeho další studium. Williamovi se nicméně podařilo získat práci v Londýně. 7 let dělal písaře a důvěrníka u Gilberta Wrighta, zámožného obchodníka. Ten ale v roce 1627 skonal a Lilly podnikl na tehdejší dobu poměrně kontroverzní krok – požádal Wrightovu ženu Ellen o ruku. Ta, i přes rozdíl ve věku i společenském statusu, souhlasila a výsledkem bylo šťastné manželství, které ukončila až Ellenina smrt o šest let později. William Lilly se stal bohatým vdovcem a během svého života se ještě dvakrát oženil.


Setkání s šarlatánem

O astrologii se začal vážně zajímat v roce 1632, kdy se seznámil s Johnem Evansem, sečtělým mužem, jenž studoval okultní vědy. Evans, původem Velšan, býval knězem v stafordšírském hrabství, ale musel prchnout do Londýna, když se o jeho okultní aktivity začaly zajímat církevní představitelé. Naučil Lillyho základům astrologie, ale ten o něm neměl valné mínění. Definitivně se s ním přestal stýkat, když zjistil, že Evans dodával smyšlené horoskopy, aby uspokojil dobře platícího zákazníka. Poté Lilly pokračoval ve studiu samostatně a shromáždil bohatou sbírku klasických textů.

Astrologická poradna

Astrologii začal praktikovat i vyučovat od roku 1634, tou dobou experimentoval s různými formami okultismu. Ve svém životopisu zmiňuje mnoho magických talismanů, krystalů, vyvolávání duchů a další mysterióznosti. To, jak se do těchto praktik aktivně zapojoval, se výrazně podepsalo na jeho zdraví, postihla jej “hypochondrická melancholie“, každým dnem “byl hubenější a hubenější“. Proto si v květnu 1636 pronajal dům na venkově, kde strávil příštích 5 let. Zde se zdokonaloval ve svých hvězdopraveckých schopnostech. Je doložen případ, kdy Lilly pomocí astrologie odhalil zloděje, který vykradl sklad ryb v městečku Walton. Na podzim roku 1641 Lilly opět nabyl plného zdraví a vrátil se do Londýna, kde si otevřel “poradenskou“ živnost. V jeho domě si doslova podávali dveře prominentní klienti z celé Anglie. Ve své knize Křesťanská astrologie popisuje množství otázek, s nimiž se potýkal. Na vrcholu své popularity vyřizoval téměř 2000 požadavků ročně.

Astrologie a politika

Ve vypuknuvší občanské válce mezi parlamentisty a royalisty se postavil na stranu Olivera Cromwella a zcela přesně předpověděl porážku i popravu krále Karla I. Tou dobou začal vydávat astrologické almanachy, kterých se často prodalo i více než 30 000 výtisků.


V době Cromwellova protektorátu dosáhl vrcholu kariéry a naprosto precizně předpovídal osudy řady vysoce postavených osobností tehdejší doby i výsledky bitev mezi bojícími stranami. Pád protektorátu a návrat monarchie v roce 1660 pro něj ale znamenal katastrofu. Byl souzen a po zaplacení pokuty a přísaze věrnosti králi Karlovi II. propuštěn.

Velký požár Londýna

Lilly se po několika letech potýkal se soudním šetřením znovu. Jedna z jeho přesných předpovědí jej totiž dostala do ještě větších potíží. V jednom ze svých děl z roku 1651 ukryl do tajemných hieroglyfů dvě předpovědi hrůzných událostí. První se týkala morové rány v Londýně (Ta skutečně v roce 1665 přišla a vyžádala si 400 životů týdně.) Druhá věštba určila rok, kdy vypukne Velký požár Londýna. Poté, co se v září 1666 Londýnem skutečně přehnal ničivý živel, byl William Lilly vyšetřován, protože vzniklo podezření, že požár založil on sám, aby dodal váhu svým hvězdopraveckým schopnostem. To se naštěstí nepotvrdilo a Lilly byl propuštěn.

Věčný odkaz

William Lilly zemřel v roce 1681 a je považován za zakladatele moderní západní astrologie. Svými překlady z latiny zpřístupnil budoucím hvězdopravcům mnoho klasických astrologických spisů. Jeho publikace Křestanská astrologie byla přeložena do mnoha jazyků včetně češtiny a dodnes se objevují její nová vydání.

|<< < 4 | 5 | 6 | 7 | 8 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.