Home - Články - Všechno, co potřebujete vědět o vánočních dárcích!

Všechno, co potřebujete vědět o vánočních dárcích!

vloženo 9. 12. 2021
čas čtení: 10 minut

Všechno, co potřebujete vědět o vánočních dárcích!

Zajímá vás, jaká je symbolika vánočních dárků? Jak vybrat ten nejlepší a jak ho nabít pozitivní energii? To všechno a mnohem víc vám prozradíme v našem článku!

sdílet článek na facebooku

Proč si o Vánocích dáváme dárečky?

Tradice dávat si o vánocích dárečky není zas tak stará, jak by se mohlo zdát. Datuje se pouze několik staletí do minulosti, podobně jako některé další zvyky, bez kterých si dnes už zimní svátky neumíme představit – vánoční stromeček a kapr. Dávání dárečků však není bez historické návaznosti a jeho prapůvod a hlubší smysl lze vystopovat v několika dalších zvycích, které v něm postupně splynuly.

V některých evropských zemích je dosud zvykem dávat si dárečky nikoliv o Vánocích, ale až na svátek Tří králů. Podle legendy totiž právě oni obdarovali Ježíška drahocennými dary – zlatem, kadidlem a myrhou – při příležitosti jeho narození. Kromě toho souvisí dávání dárečků s prastarými zvyky slavit narození nového Slunce o zimním slunovratu. Tyto svátky později splynuly s oslavami narození Ježíše Krista, ale v žádném případě není náhoda, že vycházejí na stejnou dobu, jejich hlubší duchovní význam je totiž velmi podobný – narození a příchod nové naděje, nového světla – a to v duchovním i hmotném významu.

Při těchto starobylých předkřesťanských slavnostech bylo stejně jako při jiných pohanských svátcích zvykem přinášet obětiny, věnovat slunečnímu bohu něco, co bylo lidem drahocenné – například část úrody nebo nějaký řemeslný výrobek. Dnes obdarováváme nikoliv bohy, ale naše blízké, ale podobně jako v této dávné tradici se v jejich prospěch něčeho zřekneme, aby byli šťastní. Zároveň jsme však obdarováni i my sami, podobně jako nás obdarovává Slunce svými zářivými paprsky a příslibem toho, že dny se budou prodlužovat a oteplovat. Vánoční dárečky jsou tedy zároveň symbolem nových začátků, naděje a obnovy.


Dárečky podle horoskopu

Dávání vánočních dárečků má tedy hlubší smysl, je to krásná tradice, kterou je hezké a užitečné dodržovat. Jenomže je zde klasický problém, který nejspíš i vy každoročně řešíte – jak vybrat ten správný dáreček? Jistě, spousta lidí to řeší tak, že svým nejbližším zkrátka dá do ruky obálku, ať si koupí to, co potřebují. Jenomže tím se ztrácí kus ze staré vánoční romantiky, a to je škoda, nemyslíte? Vždy je krásnější pořídit alespoň nějakou drobnost jako překvapení pod vánočním stromečkem.

Při výběru vánočních dárečků se vyplatí podívat se na horoskop obdarovaného. Ten totiž prozrazuje o jeho povaze mnoho – jaké jsou jeho zájmy, taná přání, jestli je spíš romantická nebo prakticky založená duše. Horoskop nám kolikrát umožní podívat se na lidi, které již léta známe, z úplně jiného úhlu pohledu, že jsme až překvapeni. A pak zjistíme, že měl pravdu, i když je to někdy až k neuvěření!

Vybrat ten správný dáreček podle horoskopu je hotová věda, ale zároveň je to i snadné a ušetří nám to hodně přemýšlení. Například vodní znamení Raka, Štíra a Ryb ocení romantické dárečky, zatímco zemská znamení Panny, Kozoroha a Býka se potěší spíš něčemu praktickému. Ohnivý Beran, Střelec a Lev ocení, když jim pořídíte něco dobrodružného, například jim zaplatíte zážitek nebo koupíte nějaké sportovní potřeby, zatímco vzdušní Vodnáři, Blíženci a Váhy se potěší třeba knize nebo uměleckým potřebám. To však není všechno – o výběru toho správného dárečku rozhoduje taky ascendent a měsíční znamení, každý člověk je totiž jiný a má jiný horoskop. Čím přesněji znáte jeho datum a hodinu narození, tím lépe můžete uhodnout, co ho potěší!


Jak pořídit ty nejlepší vánoční dárky?

Aby zůstal smysl dávání vánočních dárečků zachovaný, je potřeba dávat nejlépe nové věci, nikoliv z druhé ruky. Tak zůstane zachovaná důležitá část vánoční symboliky – obnova a nové začátky. Takže rozhodně nedarovávejte nechtěné věci, které jste třeba vy sami kdysi dostali a teď vám leží doma na poličce. Jistě, možná byste se obdarovanému opravdu strefili do vkusu, možná potřebuje právě to, co vám doma přebývá. Můžete mu to však věnovat při jakékoliv jiné příležitosti, nikoliv na vánoce.

Kde a jak tedy pořizovat vánoční dárky? Samozřejmě, nejjednodušší je vejít do prvního obchodu a něco hezkého zkrátka koupit. Ale jsou i lepší možnosti! Máte dostatek volného času a jste aspoň trochu šikovní? Pak není lepší volba než vyrobit svým blízkým dárečky vlastnoručně. Bude v nich totiž část vás samotných, čímž budou mnohem víc naplňovat starobylou symboliku, kdy se dávalo jako dar něco z vlastní úrody nebo výrobků. Zajít si do obchodu a něco koupit je zkrátka moc jednoduché a není to tak osobní!

Samozřejmě, mnohým z nás na nějaké vyrábění nezbývá čas a třeba na to ani nemáme potřebné zručnosti. I v tomto případě však lze vymyslet něco osobnějšího, než je běžné. V první řadě si hlídejte, odkud dáreček pochází. Pokud ho vyrobili špatně placení dělníci kdovíkde v dalekých zemích, pak bude mít již od začátku mnohem horší energetický náboj, než když ho koupíte třeba od šikovného řemeslníka na vánočních trzích. Věci si totiž sebou nesou určité energie ještě dřív než si je koupíme,a někdy není snadné se jich zbavit. Pokud se přece jen stane, že u vás náhodou skončí něco se špatnou energii, první pomoc je energetická očista bylinným kouřem, vodou nebo solí. Ale jestliže jsou jiné možnosti, mělo by to být až poslední řešení!


Dárkové balení a slavnostní okamžik

No a nakonec, důležité je i to, jak dáreček zabalíte a předáte. Předávání by mělo vždy mít slavnostní nádech, myslete při něm na to, co právě děláte a jak výjimečná je tato chvíle – nekazte si to přemýšlením o různých všedních starostech!

Velmi důležité je dáreček hezky zabalit, protože v tom se taky ukrývá symbolika obnovy. Jenomže z balících papírů vždy vzniká hromada zbytečných odpadků – co s tím? Nápadům a fantazii se meze nekladou. Zkuste si třeba vyrobit svůj vlastní jedinečný balící papír z pomalovaného recyklovaného papíru. Pak ho můžete s čistým svědomím opět hodit do koše na papír a nechat, ať ještě jednou naplní symboliku obnovy – a to doslova. Balíčky můžete ozdobit přírodními materiály, jako jsou jehličnaté větévky, šišky nebo jmelí – rostliny nesoucí symboliku vánoc. Pak, až splní svůj účel, je můžete na procházce do lesa vrátit přírodě.

Dejte volný průchod své fantazii a určitě přijdete ještě na spoustu dalších nápadů. Nejdůležitější na vánočních dárečcích totiž nejsou peníze, ale jejich osobitost a to, že do nich dáte něco ze sebe! Přejeme vám při jejich výběru šťastnou ruku!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.