Home - Články - Vodnářská kometa je poslem změn

Vodnářská kometa je poslem změn

vloženo 25. 1. 2023
čas čtení: 5 minut

Vodnářská kometa je poslem změn

Na přelomu ledna a února budeme moci pozorovat kometu, která zamávala Zemi naposledy před 50 000 lety! Viděli ji před námi jen neandertálští lidé. Copak si o ní asi mysleli? A co od ní můžeme čekat my?

sdílet článek na facebooku

Zjevení na obloze

Před zhruba padesáti tisíci lety se pod hvězdnou oblohou na nevysokém kopci severní Moravy sbíhali lidé. Den po dni se k nim blížilo nebeské světlo s dlouhým ohonem. Zdálo se, že míří přímo k nim. Že se snad chce na ně podívat. Ze strachu z neznámého lidé hrozili k obloze oštěpy s kamennými hlavicemi, kyji a kostěnými noži. Hvězda se však jejich bojovnosti nezalekla. Sklonili se tedy a rozhodli se ji pokládat za nějaké božstvo. Přinesli jí na vrcholek skály játra z mamuta, která sami oceňovali jako největší lahůdku a jedli je nepečená, aby si vychutnali jejich zemitou chuť. Avšak hvězda si této delikatesy ani nevšimla. Za dva týdny se začala vzdalovat a zakrátko už nebyla k rozeznání od ostatních hvězd. Někteří z nich za hvězdou ještě hrozili, aby udělali dojem na ženy. Ale jiní zamyšleně hleděli do nebe. Když už si dala práci přiletět, proč zase odletěla?

Většina z těchto lidí za svého života nepoznala změny, ale člověk neandertálský brzy vyhynul a nahradil ho v té době už migrující Homo sapiens. Příčinou, proč se dnešní člověk nevyvinul z neandertálce, ale právě z přivandrovalce Homo sapiens, může být více: Doba ledová – chlad a sucho. Viry, které přinesli vůči vlastním chorobám imunní migranti, tedy naši předkové. Genetická převaha sapienské DNA. Nebo – a to je moc zajímavé – výhoda sapienského člověka v podobě schopnosti domestikovat si zvířata, zejména vlky. Ať už bylo příčinou cokoli nebo vše dohromady, kometa oznámila tehdy neandertálcům nevyhnutelnou změnu – konec druhu.


Nová návštěva

Kometa byla objevena na své cestě k Zemi optickými přístroji 2. března 2022 v rámci širokoúhlé přehlídky oblohy Zwicky Transient Facility (ZTF, pojmenované po švýcarském astronomovi Fritzi Zwickym) v americké Kalifornii. V době objevu měla přibližně 17. hvězdnou velikost (velmi slabý objekt) a ležela ve vzdálenosti 4,3 astronomické jednotky daleko od Slunce. Následná pozorování ukázala, že jde o dlouhoperiodickou kometu s dobou oběhu asi 50 tisíc let.

V době přiblížení bude cirkumpolární, tedy vůbec nebude zapadat pod obzor. 1. února 2023, proletí nejblíže k Zemi ve vzdálenosti 0,28 astronomické jednotky (asi 42 milionů km). V té době bude prolétat blízko severního nebeského pólu v souhvězdí Žirafy, nad „Velkým vozem“, a díky její poloze na noční obloze bude možné ji poměrně snadno vyhledat malým dalekohledem. Předpokládá se, že během svého maximálního přiblížení k Zemi dosáhne až 5. hvězdné velikosti a bude tedy možné ji pozorovat na tmavé obloze mimo města i na hranici viditelnosti pouhýma očima.


Kometa v období Vodnáře

Co nám vesmírné těleso přišlo sdělit? Pro pragmatiky prostě jen prolétá po své dráze. Pro ty, kdo věří, že veškerá existence v kosmu navzájem souvisí a jedna energie budí druhou, může být kometa poslem změn. Objeví se u nás v období Vodnáře, tedy znamení, které má změny jako svou základní charakteristiku. Komety byly sice, jak se říká, poslem zlých zpráv, ale toto označení lidé vymysleli jen proto, že se rádi řídí pravidlem - co je známé, je méně nebezpečné. Takže raději „útlak pod mečem známého tyrana, než se odvážit dosáhnout svobody“ – a co pak s ní, že. Tím tyranem jsou pro nás zaběhlé vzorce myšlení, kterých se neumíme a bojíme zbavit. Kometa sama o sobě věci nemění, ale je součástí vesmírného řádu, který se poslední čas vyvíjí sledem nepřetržitých, pro obyvatele Země podstatných změn. Ty pocházejí z vyšších řádů bytí a jsou tedy nutné. Jejich cílem je podle všeho zeskromnit náklady lidské existence jako druhu, abychom už více nedrancovali naši krásnou Matku – modrou planetu Zemi. Kdo je ke změně myšlení ochoten, popluje s proudem kosmické řeky energie.

Kolik z nás si uvědomuje, že nejsme na Zemi jediným a vševládným druhem? Podívejme se na zvířata a rostliny, které kvůli naší expanzi existují už jen v desítkách či jednotkách jedinců a jsou odsouzeni k záhubě. Obraťme své zraky do oceánu, který namísto tajemných krajin plných velryb a medúz, z něhož prýští zásoby sladkého dýchatelného vzduchu, je nyní temnou kaší odpadu, ropy a plastů z obrovských lodí. Pohleďme na tisíce kilometrů, které bývaly pralesy. Byl to domov divokých zvířat, ale i lidských kmenů. Je to nyní poušť. Pokud jsme k sobě upřímní, nyní si položme otázku: Kosmická spravedlnost je pro všechny, nebo jen pro lidi? Nyní si možná dokážeme odpovědět…

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.