Předvelikonoční doba je dobou postní, takže se na stole objevovala nízkotučná jídla, jejichž příprava však podléhala přísným pravidlům. Na Boží hod velikonoční se situace změnila, nastala doba oslav a stoly se prohýbaly pod mísami plných pochoutek.
Postní doba
Během půstu se jedl se hlavně chléb, zelenina a sušené ovoce. Mezi nejčastější pokrmy patřily polévky, kaše, placky a vdolky. Jídlo muselo být především skromné. Omastek nahrazovala povidla či rozvařené sušené ovoce. Z polévek se vařila hrachová, čočková, zelná, bramborová, kmínová nebo česnekový oukrop. Velice oblíbené byly také kaše vyrobené z jáhlů, pohanky, luštěnin a máku.
Magické zvyky
Podle starodávných tradic se během půstu vařilo ve zvláštních nádobách, které nikdy nesloužily k přípravě masitých pokrmů. Nesměl se do nich dostat ani živočišný tuk. Kovové příbory se zas v mnoha krajích vyměnily na znamení smutku za dřevěné. O Zeleném čtvrtku se jedlo jídlo zelené barvy, jako je špenát, hrášek či zelí, což mělo zaručit zdraví po celý rok. Chudina bývala zas obdarovávala hrachovou kaší.
Sváteční jídelníček
Na Boží hod Velikonoční se tradičně pekl beránek, kdy původně skutečně šlo o mladého berana. Toho později vystřídala jeho sladká náhražka z těsta. Ještě starší tradici má pečení mazanců, které v pohanských dobách symbolizovaly sluneční kotouč. S příchodem křesťanství se na každý bochánek začal dělat křížek.
Velikonoční pokrmy nejsou jen dobré, ale mají i svou tradici a historii. Vyzkoušejte některé z tradičních jídel, určitě vám bude chutnat i dnes!
Jedinečný astrologický výklad podle Vašeho přesného data, času a místa narození!
© 2009 - 2025 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2025, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz