Home - Články - Tajemství Lisbeth Salanderové

Tajemství Lisbeth Salanderové

sdílet článek na facebooku
vloženo 1. 3. 2016

Tajemství Lisbeth Salanderové

Její datum narození je neznámé. Stejně tak další osobní údaje. Mnoho čtenářů trilogie Milénium se však ptá: „Byla tato hrdinka mysteriózních knih Stiega Larssona napsána podle skutečné postavy nebo je jen autorovou fikcí?


Co stojí za postavou

Stieg Larsson doplnil profesí Salanderové - soukromý detektiv o schopnosti počítačové hackerky. Pod názvem "Vosa" se stala prominentní postavou v mezinárodní hackerské komunitě. Tím jí učinil přitažlivou pro generaci, která hraje počítačové hry a komunikuje pomocí sociálních sítí. Současně ze Salanderové udělal trochu asociální osobnost, která je kvůli problémům z minulosti pod státním právním poručnictvím s přiděleným opatrovníkem. Dodal její postavě velké trauma, protože se Salanderová pokusila zabít svého otce a poté skončila na psychiatrii. Aby toho nebylo málo, tak autor svojí hrdinku nechá dopouštět se kriminální činnosti - nabourat se boháči do bankovního účtu a odtud převést miliardy euro na různé účty. Autor z ní udělal moderního Robina Hooda, který bohatým bere a sobě dává. Po fyzické stránce jí vybavil tetováním, které je čím dál tím víc oblíbenější mezi různými společenskými vrstvami.

Celkově je Salanderová velmi introvertní, asociální a s komunikačními problémy. Tím mohla být blízká podobně založeným čtenářkám a čtenářům. Každopádně je jednou z nejoriginálnějších postav v literatuře. Její popularita je taková, že je po ní pojmenovaná ulice v autorově rodném městě.



Inspirace pro její postavu

Údajným zdrojem inspirace pro postavu Salanderové byla autorova neteř Therese, která byla vzpurným teenagerem. Nosila černé oblečení a černý make-up a pořídila si tetování draka. Larsson se jí při psaní románu často ptal, jak by reagovala v určitých situacích. Ona mu vyprávěla o svém boji s anorexií, a o tréninku kick boxu. Přesto je pravděpodobně Salanderová jen literární fikcí.

Na rozdíl od ní, není fikcí prostředí, v kterém se děj trilogie Milénium odehrává. Stieg Larsson umístil většinu událostí své trilogie na Södermalm, ostrov nacházející se jižně od městského centra Stockholmu. Tam se také nachází legendární kavárna Mellqvist Kaffebar a redakce měsíčníku Milénium, podle kterého je trilogie pojmenována.

Trápí vás neshody v rodině? Nerozumíte si s příbuznými? Nezoufejte, váš Tarotový horoskop pro lepší rodinné vztahy vám poradí, jak na to!

|<< < 162 | 163 | 164 | 165 | 166

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.