Home - Články - Tajemný Velký pátek

Tajemný Velký pátek

vloženo 18. 4. 2019
čas čtení: 4 minuty

Tajemný Velký pátek

Velký pátek je snad nejtajemnějším svátkem v roce! Podle křesťanských tradic byl v tento den umučen Kristus, který svou smrtí vykoupil lidstvo. Díky tomu se k němu váže řada pověr a lidových kouzel. Je to den, kdy se otevírají skály, tkají košile a odvracejí kletby. Pojďme se na něj podívat blíže!

sdílet článek na facebooku

Skryté poklady

Původ legendy o otevírání skal musíme hledat v Bibli, kde se v Matoušově evangeliu píše, že v okamžiku Ježíšovi smrti pukla země a děly se prazvláštní věci: „A hle, chrámová opona se roztrhla v půli odshora až dolů, země se zatřásla, skály pukaly.“ Křesťanská věrouka tento verš vysvětluje jako symbolické prolomení překážek, kdy se lidé mohou dostat k největšímu pokladu, tedy k Bohu. Lidová fantazie si ale tento příběh přisvojila a značně poupravila. Podle ní se o Velkém pátku otevírají skály, aby vydaly své drahocenné poklady. Takovou skálu poznáte podle malého světýlka nebo zlatého kapradí rostoucí poblíž.

Síla vody

Kdo se jde ráno o Velkém pátku vykoupat do potoka, bude po celý rok zdravý. Od kožních problémů vám zas pomůže ranní rosa, stačí si sní pokropit bolavá místa a budete mít po zbytek roku pleť jako z alabastru. Od bolesti zubů vás podle našich předků uchrání, když z potoka dokáže vytáhnout oblásek ústy a pak ho hodit za hlavu.



Ochrana proti zlým kouzlům


V regionech proslulých plátenickou výrobou se předly pašijové nitě. Kdo měl pak na šatech alespoň několik stehů ušitých pašijovými nitěmi, ten byl v bezpečí před zlými kouzly a nečistými duchy. Celá košile utkaná z pašijového plátna platila za ochránce před bleskem i kulkou.

Pozor na půjčování a domácí práce!


V tento den byste neměli nic z domácnosti půjčovat, hrozí totiž, že by byl předmět očarován čarodějnicemi a vám by potom dělal potíže! Také neperte prádlo, máčeli byste místo ve vodě v Kristově krvi, což by vám i rodině přineslo smůlu! Praní proto odložte alespoň o den.

Velký pátek je velmi zajímavý a mimořádný den! Doufáme, že díky našemu článku budete vědět co vyzkoušet a čemu se naopak vyhnout.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.