Home - Články - Tajemná kabala

Tajemná kabala

vloženo 8. 9. 2020
čas čtení: 4 minuty

Tajemná kabala

Slovo kabala není v dnešní době úplně neznámé, přesto většina z nás tápe, co si pod tímto pojmem představit. Jedná se ve své podstatě o mystický systém či směr, který měl být původně určený jen zasvěceným.

sdílet článek na facebooku

Kabala jako starodávné učení

Jde o druh židovské mystiky a toto učení předávané původně jako ústní zákon podle tradičních pověstí obdržel Mojžíš na hoře Sinaj. Je spojené s výkladem Tóry, nejdůležitější knihy židovského náboženství.

Mystickému výkladu Tóry se jako první věnovali ve starověku židovští bibličtí proroci, kteří však varovali před tím, aby se pokoušel o proniknutí k mystickému významu ten, kdo toho není hoden. V příbězích se dokonce setkáme s velmi neblahým osudem těch, kteří se o to pokoušeli. Ve své podstatě šlo o to praktikovat jednotlivé mystické postupy do života, tak aby se mystik oprostil od všednodennosti a přiblížil se Bohu. Kabalista se za tímto účelem věnoval především studiu a naplňování božích přikázání uvedených v Tóře.


Mystické deníky

Již od středověku si kabalisté vedli jakési mystické deníky o mystických praktikách. Ty zahrnovaly především praktickou stránku jejich mystických technik a stejně tak v nich nechyběly patřičně popsané dojmy.

Obsah těchto deníků byl však zpřístupněn jen vyvoleným, kteří se shromažďovali kolem daného mystika – kabalisty. Samo slovo kabala bývá vykládáno jako přijímání. V tomto smyslu je míněno přijmout danou mystickou tradici.


613 micvot jako 613 částí duše

Tóra obsahuje 613 božích přikázání – micvot. Podle kabalistické mystiky se duše člověka skládá přesně z 613 částí, a pokud se kabalistovi podaří po dobu své existence na zemi plnit všech 613 micvot, dosáhne věčného pozvednutí své duše k Bohu.

Přikázání sestávají z pozitivních pokynů – například ctít matku a otce, a negativních přikázání, například typu nepokradeš. Vykonání pozitivního přikázání je dobrým skutkem. Navíc počet 248 pozitivních přikázání koresponduje s počtem kostí a orgánů v těle. Mystické učení tak říká, že každá část těla se díky tomu může podílet na pozvednutí duše blíže k Bohu.


Negativních přikázání je 365 a ukazují naproti tomu to, čeho se má člověk vyvarovat každý den. Magicky korespondují s počtem dní v roce, ale také odpovídají počtu cév v těle. Být v rozporu s některým přikázáním je tak totéž, jako být v rozporu s vlastní krví, vlastním původem. Přesto se vedou ostré spory ohledně obsahu některých micvot. Nejlepší se tak jeví držet se principu tzv. záchrany duše, podle kterého má dodržování jednotlivých přikázání chránit život, nikoliv ho ohrožovat – a je tak možné činit v tradici potřebné změny.

Kabalistické náramky

K ochraně života slouží také tradiční červený náramek, doplněný často různými kameny. Uvázáním náramku kolem zápěstí je nositel chráněn před zlými silami, a naopak mu do života přitahuje štěstí. Nosí se na levém zápěstí, protože je blíže k srdci.

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.