Home - Články - Svatý Ondřej vám odhalí budoucnost

Svatý Ondřej vám odhalí budoucnost

vloženo 29. 11. 2020
čas čtení: 3 minuty

Svatý Ondřej vám odhalí budoucnost

Kolik prastarých pověr náleží ke svátku sv. Ondřeje 30. listopadu? Bezpočet! Po Štědrém dnu je to den nejvíce využívaný k věštění, a to od raného středověku. Chcete se sami přesvědčit, zda jde jen o pověry, nebo zda svatý Ondřej vládne tajemnou silou?

sdílet článek na facebooku

Kdo byl Ondřej?

Bylo nebylo, někdy na přelomu letopočtu, se v Galilejské Betsaidě narodili dva bratři do chudé rybářské rodiny. Byl to Šimon a Ondřej. Oba dva si vyvolil na své misi Ježíš z Nazaretu. Petrovi dal později jméno Petr, což je řecká mutace jména (původně znělo Kéfas, Skála), no a Ondřej zůstal Ondřejem. Všichni tři zmínění zemřeli prokazatelně mučednickou smrtí, píše o tom spousta historiků. Ježíš na kříži, jenž se používal v Palestině, Petr a Ondřej na kříži připomínajícím písmeno X – takzvaný Ondřejský kříž, a to přímo v Římě, kam šli šířit Ježíšovo učení – jak se říká, přímo do jámy lvové. Kázali hlavně lásku a zemřeli pro ni.

Snad proto je svatý Ondřej jedním z největších křesťanských svatých. Je patronem Skotů, Rumunů, v Rusku je ctěn jako apoštol, v Burgundsku si dávali urození vévodové jeho kříž do erbu a je také uváděn jako první biskup konstantinopolský.


Co znamená v Čechách?

Je patronem zamilovaných, mladých panen, které chtějí vědět něco o svém budoucím manželovi a také nevěst. 30. listopadu počínaje večerem a po celou noc měl ve středověku Ondřej horkou linku. J nepochopitelné, jak všechny ty dotazy a rituály dokázal vyřídit, ale, inu, má přece moc od Boha, tak proč ne. Všechny je zde ani nemůžeme vypsat, ale aspoň některé, které si budou chtít poslední listopadový den cinknout na Ondřejovu linku dotazů a přání.

Zvyky

• Do rohů kapesníku zavažte lístečky se čtyřmi jmény adeptů na vaši lásku. Vložte pod polštář a hezky spěte. O vyvoleném se může zdát, ale hlavně ráno jeden uzlík rozvažte – a to je on!
• Kulatá ošatka, šátek a říkanka: „Svatý Ondřeju, já si přeju poznat milého mně souzeného.“ Šátkem točíte rychle v ošatce a které šáteček vyskočí cípem ven, ta se do roka vdá.
• Tohle je trochu strašidelné: na stole se přiklopí čtyřmi hrnečky kousek chleba, prsten, hřeben a hrouda hlíny. Pro každého člověka se toto nachystá vždy znovu. A kdo má odvahu, odklopí si hrneček. Chleba je blahobyt, prsten svatba, hřeben nemoc a hlína hrob.


• Svobodná dívka vstoupí na sv. Ondřeje do postele pravou nohou a říká: „Postýlko, postýlko, šlapu tě, svatej Ondřejku, prosím tě, dej mě této noci uviděti, co je mému srdci nejmilejší.“
• Na sv. Ondřeje ráno se nasbírá rosy a zadělá se s ní kvásek. Čtyři koláčky se nechají vypražit na slunci nebo v peci a do každého rohu krovu se dá jeden na ochranu domu.
• Večer na sv. Ondřeje se hojně slévá olovo. Musí se ale slévat přes křížový klíč. To je takový, který má na zubech podobu kříže. Ten už asi nikdo nemá, nicméně máme křížový klíč na kola a ten jistě platí taky. Každý si ulije tvar, a jak mu na první pohled připadá, takový význam nese.
• Dívky položí na lopatu kousek chleba, a které pes nebo kočka chléb první sní, ta se jako první vdá. Pokud to chcete mít jisté, dejte tam raděj kus uzeného 😊
• Ze stejného důvodu se chodilo klepat na kurník. Které se ozve kohout, pro tu přijde šohaj.
• Na sv. Ondřeje se zasadí do květináče větvička a dívka ji zalévá denně z úst. Které se do Božího hodu zazelená nebo vykvete, ta se vdá.
• Do kulatých knedlíků se dá papírek se jménem a některý se nechá bez papírku. Každá dívka si pak jeden knedlík rozkrojí. Jméno značí ženicha, pokud tam jméno není, ještě si počká.

Zábavné věštění!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.