Home - Články - Svatá Kateřina a tajemný advent

Svatá Kateřina a tajemný advent

vloženo 24. 11. 2020
čas čtení: 6 minut

Svatá Kateřina a tajemný advent

Vánoční svátky se nezadržitelně blíží, ale ještě než nastanou, čeká nás jedno z nejmagičtějších období v roce, jenž mělo pro naše předky obrovský význam. Adventní čas je dobou temnoty, ale také naděje – zlé čarodějnice a nepřejícné síly teď mají největší moc!

sdílet článek na facebooku

Předvánoční neboli adventní období je vymezeno čtyřmi nedělemi před příchodem Štědrého večera. Toto období bylo přímo nabité tajemnými zvyky, pověrami a záhadami. Byla to doba temnoty, do které zářily jenom hořící svíčky na adventním věnci a čarodějně síly měly větší moc než kdykoliv jindy v roce. Zároveň však blížící se začátek nového roku vybízel k věštění a magickým praktikám, které byly v lidových zvycích tak hluboce zakořeněné, že se na mnoha místech udržují až do dnešních dnů.

Začátek adventu letos připadá na neděli 29. listopadu. Čarodějné předvánoční období se však ve skutečnosti začíná již o něco dřív, a to svátkem svaté Kateřiny, které je zasvěcený 25. listopad. Podle počasí tohoto dne lze předpovědět, jestli se můžeme těšit na bílé vánoce – známá pranostika „Kateřina na blátě – Vánoce na ledě“ skutečně funguje – můžete se o tom sami přesvědčit! Historická Kateřina byla světicí, která musela zemřít kvůli tomu, že odmítla pojmout za muže bezbožného římského císaře a raději se nechala mučit, než by se měla vzdát své čistoty a panenství. Možná nevíte, že toto populární jméno v překladu znamená „čistá“.


V lidovém roce byl den svaté Kateřiny časem rozloučení se zábavou na dlouhé čtyři adventní týdny. Konávaly se proto tancovačky, které se však tak trochu lišily od těch ostatních během roku. Výsadní právo měly v tento den ženy – jenom ony samy vybíraly, co jim muzikanti zahrají a se kterým z mládenců si zatančí! Podle staré pověry bylo v tento den zapovězeno pracovat se vším, co mělo kolo – nesměla se tedy třeba mlít mouka, jezdit s povozem ani příst na kolovratu, protože by to přineslo neštěstí. Proč právě kolo? Podle legendy byla totiž svatá Kateřina mučena právě na kole – ale ochránila ji Boží síla a nešťastné kolo se, ač bylo pevné, samo rozpadlo.

Kateřina otevírá temné a tajemné období , kdy jsou noci nejdelší, dny nejkratší a čarodějné síly mají obrovskou moc. Na Slovensku se této době říká „stridžie dni“, tedy dny bosorek. Pokud najednou uslyšíme podivné zvuky nebo uvidíme neobvyklý stín, možná kolem nás právě proklouzla nějaká bludná duše, která nemůže najít na onom světě svůj klid! Po světě se pohybují nečisté síly, které ohrožují lidi a je potřeba se před nimi chránit. Silná ochranná moc je přisuzována česneku – na svatou Kateřinu proto bylo zvykem malovat na dveře stroužkem česneku kříž a tato magická plodina se přidávala v hojném množství i do jídla na ochranu před zlými sílami.

Přejeme Vám krásné adventní dny plné lásky a pohody.

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.