Home - Články - Staroegyptské čarodějnictví

Staroegyptské čarodějnictví

vloženo 14. 1. 2021
čas čtení: 4 minuty

Staroegyptské čarodějnictví

Staří Egypťané měli své vlastní náboženství, které je velmi specifické. Klaněli se bohům, jenž byli podivnou směsicí lidí a zvířat. Zakořenil v nich rovněž strach ze zlých duchů a kouzel. Věřili však, že se před nimi mohou účinně chránit, tak začali čarovat.

sdílet článek na facebooku

I Egypťané byli lidé se vším všudy, proto nejčastěji čarovali kvůli lásce, zdraví, penězům a pomstě. Velmi často čarovaly matky, aby ochránily děti před nemocemi a v době svojí nepřítomnosti. Je doložen případ, kdy matka prohlašuje své dítě za boha Hora, aby nahnala nemoci strach. Existovala spousta „zaručených receptů“, jak zahnat bolest. Například tento: „Konečky papyrových stonků a semeno jemně rozemlíti a smísiti s mlékem ženy, jež porodila chlapce. Dá-li se toho děcku jeden lot, stráví den i noc ve zdravém spánku.“ Velkou starost působil Egypťanům jejich posmrtný život. Všichni se na něj chtěli materiálně zaopatřit. Existovala proto zaříkávadla, která měla opatřit duchu zesnulého pokrmy, obydlí, loď...

Magické obřady

Aby mělo kouzlo účinek, bylo nutné jej provést předepsaným způsobem. Takovýto způsob nazýváme obřad. Jedním z důležitých aspektů byla tělesná čistota čarujícího. Dále záleželo na místě a čase, třeba kouzla na ochranu proti krokodýlům se měla dělat na přídi lodi.


Nejstarším magickým zaříkávadlem byl prostě rozkaz nebo zákaz. Tak v textech pyramid rozkazuje duch zesnulého hadovi, aby zůstal ležet, nebo ho posílá na nepřítele. Jindy zase rozkazuje lékař duchovi, který způsobil nemoc, aby opustil tělo nemocného.

Egypťané později vypozorovali, že zaříkávadla jsou účinnější, když je doprovází prosba nebo hrozba. Proto v textech pyramid prosí král bohy, aby zachránili ducha jeho otce, za což jim slibuje, že na oplátku ochrání on je. Jindy zase kněz vyhrožuje bohům, že pokud nesplní jeho přání, nedostanou žádné oběti, naopak když udělají, co si přeje, dostanou všeho nadmíru.

Amulety

Amulet je předmět, jenž má ochraňovat svého nositele od negativních sil. Staroegyptské amulety se dají rozdělit do tří skupin:

První skupinu tvoří věcné amulety, což byly sošky, reliéfy a ryté obrazy. Egypťané u sebe nosili obrazy bohů. Dokonce je dávali i svým zemřelým do hrobů. Takovýto obraz musel napřed projít rituálem, který měl připoutat ducha boha k obrazu, teprve pak se dostavili účinky.


Druhou skupinu představují psané amulety, jedná se o kusy látky nebo papyru, které jsou popsány zaříkávadly. Představovali si totiž, že čarovná moc zaříkávadla je nerozlučně svázána s jeho psaným textem. Takovéto amulety nosívali Egypťané na provázku kolem krku.

Třetí skupina jsou amulety uzlové. Ty jsou vyrobeny z provázků nebo pruhů látky, která je spletena do uzlů, v nichž jsou zavázány různé předměty. Počet uzlů záležel na účelu amuletu.

Kouzla proti krokodýlům nejspíš potřebovat nebudete, přesto doufáme, že vás tento článek v něčem inspiroval.

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.