Home - Články - Sjeny, duše stromů

Sjeny, duše stromů

vloženo 3. 4. 2019
čas čtení: 3 minuty

Sjeny, duše stromů

V dobách, kdy byli lidé součástí přírodních cyklů a žili v rytmu denních a ročních období, cítili svou propojenost se všemi rostlinami i zvířaty. Všechny přírodní národy byly v kontaktu s dušemi stromů. Staří Slované, naši předkové, je nazývali SJENY.

sdílet článek na facebooku

Tanec moudrých

Kolem staré lípy bubnovali kalušáři. Červené stuhy jim vlály na kloboucích, z vysokých bot i z jasanových bubnů. Tančili, klaněli se stromu. I spodní větve lípy byly ozdobeny stužkami a květy. Kalušáři cítili přítomnost staré sjeny. Žila v lípě, svými kořeny sahala hluboko a dotýkala se kořenů ostatních stromů. Sbírala moudrost celé sítě svých věkovitých bratrů. Navštěvovali ji ptáci a duchové vzduchu. Byla to pravá stromová vědma. Kalušáři cítili, jak kmenem prochází oběma směry stále více síly, až země kolem bzučí a na rukou jim vstávají chloupky. Byla tu. Naposled udeřili do bubnů a padli k zemi.

Uctívání stromových bytostí


Všechny kultury uctívaly bytosti stromů. Ať už je nazývaly dryády (Keltové), nymfy (antičtí Řekové a Římané), sjeny (staří Slované, jak bylo řečeno), nebo byl jejich původ božský - pro Indiány byly stromy součástí Velké Matky, v Egyptě byl posvátný strom spojen s bohem Osirisem.



Také severský strom života Ydgrassil měl podle legend ve svých větvích orla a v kořenech draka. Lidé vždy tušili, že ve stromech „něco je“. Podle všeho není stromová bytost jedno a totéž se stromem: Je vyslancem vyššího světa, který přijal živý strom za svůj domov. Strom jako energetická „anténa“ spojuje nebe se zemí a tvoří most mezi duchy vzduchu a duchy Země. A tak i sjena (říkejme jí právě tak, protože je to název nám kulturně nejbližší) je v kontaktu s vyšším světem, z něhož vzešla.

U Slovanů se posvátné stromy těšily velké úctě. Většinou byly mohutné, všelijak zkroucené či vykotlané. Hlavní byla jejich léčivá síla. Lékem bylo přespat v jejich stínu, pít odvar z jejich listů, naslouchat s uchem přitištěným k jejich kořenům a nadechovat se vůně květů. Sen, který byl dán sjenou během spánku pod stromem, byl většinou prorocký. Sjenám se nosily obětiny: med, pivo, chléb a placky, koláče. Na větve se přivazovaly barevné stužky, ozdoby a také větrné zvonkohry a nástroje z dutých kostí a dřívek, jejichž prostřednictvím k lidem stromová bytost mluvila.


KDY SKONČÍ VAŠE TRÁPENÍ? Z horoskopu vyčtu to nejlepší řešení vaší situace! Existuje východisko! Zavolejte mi na tel. číslo 906 701 701. Paní Sofie

Strom odrazem celého světa

Stromy byly životně spojeny s místem, kde rostly. Pokud uschla část stromu, vítr ulomil větev, či do stromu uhodil blesk, odrazilo se to na blahobytu osady a jejích lidí. Pak se snažili místní lidé sjenu udobřit, v krajním případě zasadili hned vedle jiný strom stejného druhu a nabídli ho sjeně jako nový domov, aby jejich rod neopustila.

Podle vyprávění jedné z účastnic semináře Marka Pogačnika, který léčí krajinu pomocí společného zpěvu a rituálů, byla sjena i spatřena během krásného osobního zážitku. Právě ve chvíli, kdy si absolventka kurzu říkala, že je to všechno humbuk a ztráta času, vyletěla ze stromu zelená bytost v podobě ženské tváře s vlajícími vlasy, přiblížila se k ní, políbila jí na ústa a odlétla zpátky do stromu.

A co vy – máte svůj oblíbený strom?

|<< < 9 | 10 | 11 | 12 | 13 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.