Home - Články - Rozhovory se stromy: Ochránce změny - ořešák

Rozhovory se stromy: Ochránce změny - ořešák

vloženo 9. 11. 2021
čas čtení: 5 minut

Rozhovory se stromy: Ochránce změny - ořešák

Víte, co znamená iniciace? Stát se někým jiným, získat novou kvalitu, dospět nebo pokročit do další životní etapy. A obstát ve zkoušce, která k tomu patří. Každého z nás to čeká několikrát za život. Je marné se tomu bránit. Musíme pochopit, že existuje smrt, že jsme dospělí, že dokážeme žít v páru, být rodiči nebo že stárneme a předáváme štafetu druhým. Po boku vám může stát přítel nad jiné – ořešák.

sdílet článek na facebooku

Šaman iniciace

V takzvaně primitivnějších společnostech (jen nebuďme tak nabubřelí, znali toho víc než my) se uplatňovala – a mnohde stále uplatňuje – iniciace prostřednictvím obřadů. Například u indiánských kmenů musí jít chlapec zhruba v 15 letech do divočiny, přežít, najít si přístřeší, vodu, něco si ulovit a připravit k jídlu a obstarat se sám minimálně tři dny. Pak je uznán mužem a dostane nové jméno. Další iniciací byl první boj. V našich „civilizovaných“ podmínkách byla podobně chápána vojna, jak se s ní mladý muž vyrovnal, jak ji průběžně zvládal a jak vystupoval, když měl vojenskou službu za sebou. No, aspoň k něčemu to bylo dobré. Co ale dnes? Od starých zvyků jsme upustili a nové jsme nevymysleli. Aspoň ne takové, co by dávaly smysl. Život sám nás staví před různé typy iniciace: Obstát v práci, ve vztahu, umět se rozejít, pokud nás vztah demoluje, být dobrým rodičem, být oporou ostatním, když někdo blízký zemře, zkrátka nehledět jen na sebe. Nejsme na to průběžně připravováni, a tak nejspíš selháváme mnohem víc než staří Slované, Kelti nebo Indiáni. Pak opakujeme stejné chyby dokola, než nám to konečně doklapne. V tomto procesu životních zkoušek nám může být průvodcem a přítelem právě ořešák. Pokud cítíme, že se blíží nová životní kvalita, ať už jde o vztah, práci nebo jakékoliv rozhodnutí, je dobré požádat tento strom, aby nám změnu pomohl udělat.


Plodný krasavec

U nás je vyhledávaným stromem tohoto druhu ořešák královský. Pokud má kolem sebe prostor, vyroste do opravdu královských rozměrů. Jeho rozložitá koruna připomíná střechu domu, a pokud se pod něj schováte před deštěm, ani na vás nekápne. Jeho dřevo je vyhledáváno na nábytek, obložení stěn, a dokonce i automobilů, a pro svou krásu a stálost tvaru také na pažby pušek. V jeho čokoládově hnědém dřevě najdeme tmavě hnědé, šedé a načervenalé pruhy a obrazce. Dřevo je tak moc žádané, že se nahrazuje exotickými druhy dřev, zatímco u jiných stromů je to obráceně. V antickém Římě i Řecku jedli mladí muži každý den ořechy, když chtěli být přitažliví pro ženy a plodní. Ne nadarmo se ořechům říkalo Jupiterovy žaludy. Bylo také zvykem házet po novomanželích na svatbě ořechy namísto dnešní rýže. Možná utržili sem tam bouli, ale jistě pak měli hodně dětí. Ženám, které mají problémy s početím, se vyplatí jít požádat o pomoc právě ořešák. Stejně tak pomáhá ženám, které mají problémy s dámským přechodem. Doporučuje se hlavně pobyt pod stromem, ale i koupele v odvaru z listí i zelených slupek a mlsání oříšků.


Přírodní symbolika

Sama příroda nám tvarem ořechů napovídá, k čemu nám mohou pomoci. Kulatý zelený plod připomíná hlavu, tvrdá skořápka lebku a dvoudílné jádro lidský mozek. Jíst ořechy denně a zařadit je do své výživy napomáhá paměti a logickému myšlení. Plody mají také symbolický výklad – když chcete rozlousknout nějaký problém, spatřit jeho jádro, je tu ořech, plod i strom. Jeho kulatý tvar také připomíná tvar mužského orgánu plodnosti. A pak je tu ještě jiný význam: chete-li poznat sami sebe nebo druhého člověka, musíte dobývat vrstvu za vrstvou.

Jak mluvit s ořešákem?

Postavte se pod strom a zklidněte myšlenky, nespěchejte. Není kam. Strom s vámi vytvoří synergii, vyladí se na vás. Poproste ho o pomoc, buďte zdvořilí. Svěřte se mu, co zásadního řešíte, a slastně si představujte sami sebe, jak jste šťastní, že se vám to podařilo. Můžete se stromu dotýkat nebo jen klidně stát, mluvit nahlas nebo v duchu. Důležité je to, co vyzařujete, jazykem stromů jsou emoce. Pokud stromu zazpíváte klidnou lidovou píseň, ocení to. Pomůže vám provést krok, k němuž se nemůžete sami odhodlat. Pokud jej budete navštěvovat častěji, může vám nádavkem dát dlouhověkost, odvahu, rozhodnost a klid. Je to velmi dobrý rádce a přítel.

První, úvodní článek - Rozhovory ze stromy - najdete ZDE: ROZHOVORY ZE STROMY: OTEVŘETE SE!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.