Home - Články - Rozhovory se stromy: Jasan – kouzelná hůl čarodějů

Rozhovory se stromy: Jasan – kouzelná hůl čarodějů

vloženo 15. 6. 2021
čas čtení: 6 minut

Rozhovory se stromy: Jasan – kouzelná hůl čarodějů

Jasan, bájný Yggdrasil, severský strom bohů nesoucí celý svět a veškerý život. V jeho kořenech sídlí věčný had, ve větvích nesmrtelný orel a mezi nimi pobíhá šibalská veverka Ratatosk, která jim tlumočí jejich rozhovor. V kořenech také sídlí tři Norny – sudičky, které strom zalévají z posvátné studně. Je to prostě VIP mezi stromy. Máte strach, že by se s námi ani nebavil?

sdílet článek na facebooku

Pokud máte úctu…

… pak si s vámi možná povídat bude. Není divu, že právě on je nejposvátnějším stromem ze severských bájí. Vysazuje se podél řek a jeho kořeny naprosto přirozeně regulují tok řek tou nejlepší cestou. Rozumí si s vodou a ona s ním, ráda si nechá od jasanu určit směr. Je to však i strom Kelty zasvěcený Slunci. A dokazuje nám to rok co rok. V dubnu, když ostatní stromy raší a kvetou, jasan vyčkává. Čeká na plné slunce a pořádné teplo. A na podzim, když ostatní stromy žloutnou a červenají, on odmítá prožít svůj podzim – jde rovnou spát. Ještě zelené listy opadají a nazdar. Žije prostě sluncem. Proto je dobré dát si schůzku s jasanem v plném létě, když je olistěný a obydlený živými tvory jako bájný Yggdrasil.


Strom kouzelníků

U Keltů, Vikingů, Slovanů a dalších pohanských kultur byl právě jasan tím vyvoleným stromem, z něhož si šamani a druidové tvořili svou hůl. Nejde ale jen tak přijít a ulomit si klacek (a to by vám měl každý strom za zlé, je nutné ho nejprve zdvořile požádat a snažit se nedělat mu zbytečnou škodu), magická hůl se tvořila v určitý čas, například o Slunovratu či Beltainu, a za účinnosti mnoha obřadů. Strom musel svolit, že druidovi kus svého těla daruje. Takže je jasné, že právě druidové se uměli s jasanem dohovořit. Hůl se musela odříznout ze stromu stříbrnou pilkou a na znamení díků se do jeho kořenů lilo víno a medovina. Strom byl ozdoben pentlemi, zpívaly se písně o bozích a všichni z kmene tančili kolem něho až do extáze. Pak se s hůlkou také muselo s úctou zacházet, nesměla se někde jen tak povalovat a nikdo kromě mága samotného se jí nesměl dotknout. Pokud by tak nějaký člověk učinil, čekala ho v horším případě smrt a v lepším zčernání a upadnutí svatokrádežné ruky. Takže si umíte představit, že to si každý dobře rozmyslel. Pokud byste někde potkali Gandalfa a zeptali se, z jakého dřeva má svou hůl, nejspíš by vám odpověděl: „Daroval mi ji jasan.“

Strom léčitel

Jasanová kůra je naším domácím chininem, lékem na vleklou horečku. Odvar z kůry čistí také slezinu a játra. Je jedním z nejlepších detoxů, které máme. Listy působí jako účinné projímadlo a je možné jimi plně nahradit známou sennu. Každodenní koupele, masti z jasanu a pití výluhu 4x denně pomáhá i na bolestivou dnu a revma. Pomáhá člověku od úsvitu věků. Dělají se z něho luky, oštěpy, krovy na dům, nábytek a také libozvučné strunné nástroje. Strom je pravým velikánem, dožívá se mnoha set let, pokud ho necháme, a dorůstá do 30 metrů. Pokud se pod něj usadíte o odpočinku, ucítíte, že i pobyt pod ním je léčivý. Budete sedět schouleni v boží dlani. Ta dlaň, v které spočíváte, jsou přehluboké a rozvětvené kořeny. A ta druhá, která vás chrání, je koruna stromu. A to je vhodná chvíle začít rozhovor.


O čem si povídat s jasanem

Možná máte trochu mindrák, že je on je tak velký a legendární, a vy tak malí. Strom však neposuzuje nikoho podle velikosti těla, ale podle energie, kterou do jeho aury člověk přináší. Proto je důležité mít v sobě skutečný mír. Pohleďte na mraky, stromy, kameny, rostliny a ptáky, jak je všechno dokonalé. I vy jste tak dokonalí, stvoření z jednoho zdroje. Nestojíte mimo toto společenství, jste jeho součástí. Pak udělejte důležitou věc: zazpívejte několik lidových písní tak vroucně, jak jen dokážete. Pro jasan se hodí ty o vodě a o sluníčku. Pak se poddejte klidu. Takto naladěni možná uslyšíte ve své mysli jméno. Bude znít prazákladně, jako Silný ve větru nebo Pijící z hloubi… Nic si ale neprojektujte, jen vnímejte, abyste zaslechli, až se vám představí. Pak řekněte své jméno vy. A k němu připojte, jak sami sebe vidíte. Pokud jste například zklamaní v lásce, povězte mu to: „Zklamaná…“ „Nemilovaná…“ ale sdělte mu i své radosti, třeba „Tančící… Zpívající… Máma dvou dětí…“ a pokračujte tak dál. Jména jsou pro stromy pojmy označující, čím jste anebo jak se cítíte. Pak ztichněte a čekejte. Strom odpoví. To, co vám poví, bude rada, kým máte být. Pochopíte, jakou cestou jít, stejně jako tekoucí řeka, která se nechá jasanem řídit. To hlavní, co se máte dovědět, se v tomto článku nedočtete. Energie každého z nás je jiná a jasan má pro každého osobní poselství. Musíte jít a udělat to!

První, úvodní článek - Rozhovory ze stromy - najdete ZDE: ROZHOVORY ZE STROMY: OTEVŘETE SE!

|<< < 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.