Home - Články - Rozhovory se stromy: Bezová matka

Rozhovory se stromy: Bezová matka

vloženo 9. 6. 2021
čas čtení: 5 minut

Rozhovory se stromy: Bezová matka

„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni,“ říká se v lidovém rčení. Co je na bezu tak svatého, že před ním máme klekat? Věděli to Keltové i Slované. Svaté je na něm všechno. Jestlipak s námi bude chtít mluvit?

sdílet článek na facebooku

O čem nebude řeč

Léčivé účinky bezu jsou obrovské. Výluhy, oleje a masti pomáhají na kožní nemoci, čaje na dusivé problémy s dýcháním, od astmatu přes chřipku až po zápal plic. Abychom poradili aspoň něco, zkuste čaj z květů černého bezu, řebříčku a máty peprné. Nespleťte si černý bez s jedovatým chebdím. O léčení bylinami však existuje mnoho jiných článků. O tom právě zde řeč nebude. Pojďme mluvit o tom, jak se stromy mluvit.

Bezová matka

Kdybyste se zeptali starých Slovanů, jak se jmenuje duše bezu, neřekli by jen „sjena“, což je obecně duše stromů. Řekli by „Bezová matka“. Magie bezu doprovázela Slovany od kolébky až do hrobu, a ještě i poté, co se už nacházeli v lepším světě. Bezová matka žijící ve vzrostlém bezu je duše této posvátné rostliny, která přivádí na tento svět duchy z jiných světů, například elfy a skřítky, a která má k lidem nečekaně blízký a mateřský vztah. Proto se bezovými píšťalkami vítalo dítě na tomto světě, aby mu Bezová matka požehnala. Z píšťalek se vyráběla vazbou lýkem jakási Panova flétna a Kelti i Slované na ni uměli hrát melodie, po nichž s nimi matka byla ochotna promluvit.


Požehnání bezové matky

Z bezu se dělaly závěsné hračky nad kolébku, bezovými větvičkami a vodou ostříkanou z nich se posvěcoval nový dům i miminko, Bezovou matku žádali snoubenci o požehnání, bezovým kouřem a vodou se světilo tělo zemřelého a jeho hrob, aby na něj nemohly na onom světě zlé síly a aby mohl jít rovnou cestou do dalšího nezemského žití. Bezová matka byla vlastně takový ženský boží element, jakási Panna Maria pohanských národů.

Splněná přání

Bezová matka plní přání lidem, kteří si vyprosí její požehnání. Požehnáni budete, pokud v noc letního slunovratu přespíte pod velkým bezem. Také tehdy, když se posypete hvězdičkami jejich květů a pěkně poprosíte. Anebo tehdy, když si uděláte rituální lázeň z listů a květů bezu. Podle staré víry ale musíte nejprve dát Bezové matce dar. Proto položte pod bez čerstvý krajíc chleba, vylijte trochu medu nebo zahrabte koláček. To proto, aby byla zachována rovnováha energií, dávání a braní. Poté můžete udělat některý z rituálů: Uložit se k spánku, posypat se květy nebo natrhat větévky na lázeň. Sdělte Matce svá přání a dejte pozor, abyste nebrali její pozornost nadarmo. Nemělo by jít o žádné nesmysly. Možná vás právě ona přivede k tomu, že vlastně nechcete nové Volvo, ale naplněný vztah.


Komunikace s jinými světy

Pokud se rozhodnete o slunovratu přespat pod bezem, můžete také vidět krále skřítků a jeho lid, elfy, víly, rusalky, bytosti ostatních stromů nebo duchy zemřelých. Můžete mít také vizi budoucnosti nebo obdržet vysvětlení minulých událostí. Záleží, na co budete myslet během usínání.

Jak mluvit s Bezovou matkou

Pokud chcete s Bezovou matkou mluvit, zpívejte. Jakékoli lidové písničky, které ve vás vyvolají vroucnost a lásku, se k tomu hodí. Můžete použít i kostelní zpěvy, pokud je znáte. Bezová matka má ráda pomalé písně s ženskou tematikou, které zpívá milá milému, anebo které se zpívají panně Marii. (Malá nápověda: Když jsem byla u maměnky v domě, Teče voda teče přes Velenský majír, Zdrávas Maria, Stojí dřevo oliva, Byla cesta ušlapaná atd.) Proč to děláme? Je dobré navodit citové vyladění, v němž může strom cítit naše vědomí – otevřené a nastavené na komunikaci. Jednoduše ale zpívejte to, co máte rádi a co ve vás vyvolává silné pocity.

Jméno je klíčem k bytosti

Je možné, že Bezová matka řekne své jméno. Je individuální – u každého stromku jiné. Ukáže se vám v mysli jako pojem, který obléknete do slov, podobně jako překladatel, když překládá knihu z cizího jazyka do mateřštiny. Většinou vypovídá o důležité roli, kterou má bez právě na tom místě, kde roste. Pak bude dobré, když jí řeknete to své. Můžete sice použít jméno z občanky, ale pokud víte, co vás lépe vyjadřuje, řekněte to druhé. Pokud vás napadne více jmen, která vás vystihují, řekněte jí je. Ocení vaši upřímnost. Pokud se jí bude chtít povídat, můžete se dočkat i důležité rady do života.

První, úvodní článek - Rozhovory ze stromy - najdete ZDE: ROZHOVORY ZE STROMY: OTEVŘETE SE!

|<< < 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2023 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.