Home - Články - Přechodové rituály – velké mezníky života

Přechodové rituály – velké mezníky života

vloženo 25. 3. 2020
čas čtení: 7 minut

Přechodové rituály – velké mezníky života

Svatba, křest, vítání dětí mezi dospělými – to všechno má prastarou a tajemnou tradici. Víte, co jsou to přechodové rituály a proč bychom je měli dodržovat?

sdílet článek na facebooku

Každé životní období je jiné

Lidé je znali odpradávna a patřily do všech prastarých civilizací. Tajemné zvyky, které provázejí člověka při přechodu z jednoho životního období do druhého. Dětství, dospělost, založení rodiny, stáří. To všechno si zasluhovalo oslavu a rituál. Dnes jsme však na tyto magické obřady téměř zapomněli – a možná je to škoda!

Možná jste již někdy přemýšleli nad tím, proč má dnes tolik rodičů problém nechat své děti vyletět z hnízda, když přijde ten správný čas. Nebo naopak, proč je tolik čtyřicátníků, kteří se pořád ještě zdráhají osamostatnit a bydlí u maminky? A o co jde všem těm stárnoucím celebritám, kterým je sice sedmdesát, ale snaží se vypadat na dvacet?

Z našeho dnešního života totiž vymizelo něco velmi důležitého – a to jsou rituály, které by nás uvedly do nových období našeho života a pomohly se rozloučit s tím starým!


Od narození až po smrt

Název „přechodový rituál“ vám možná zní záhadně, ale ve skutečnosti to není nic, co by nám bylo zas tak úplně neznámé. Některé z nich jsou totiž pořád součástí našeho běžného života. Znáte je? Snad úplně nejznámějším přechodovým rituálem je svatba. Člověk přechází se stavu svobodného do stavu manželského, mění se jeho role v rodině ze syna či dcery na otce či matku. Loučíme se se svobodou, a zároveň vstupujeme do nového, krásného a slibného období. A to všechno je prováděno zvyky a obřady, které mají zajistit do nového období života štěstí, úspěch a spokojenost. Dalším dobře známým přechodovým rituálem je křest nebo vítání novorozeňátek. Přivítání nového malého človíčka na světě bylo součástí snad všech kultur a civilizací. A bylo velmi důležité. Například ohledně křtu kolovaly spousty pověr, a věřilo se, že nepokřtěné dítě jako kdyby ještě ani nebylo plnohodnotně na tomto světě. Zkrátka je potřeba novorozenou dušičku nějak uvítat a přijmout ji za člena lidského společenstva.

A nakonec, i poslední rozloučení můžeme považovat za přechodový rituál. Duše člověka se odpoutává od těla při cestě na onen svět – ale například v minulosti se věřilo, že ještě po tři dny a tři noci zůstává duše v blízkosti svého někdejšího těla, a teprve pak se definitivně rozloučí. S tím taky souvisel zvyk bdění při zemřelých po tři noci.


Přerod dítěte v dospělého

Naopak, některé obřady přechodu do nového životního období u nás zcela vymizely – a možná je to škoda. A které to jsou? První zapomenutým zvykem je vítání dítěte mezi dospělými!

Snad ve všech starobylých kulturách existovaly rituály přijetí chlapce mezi muže nebo dívky mezi ženy. U dívek byly obřady většinou spojeny s první menstruací a začátkem schopností stát se matkou. Kluci zas museli v sérií mnohdy těžkých úkolů a nebezpečných zkoušek dokázat, že se mohou stát opravdovými chlapy a bojovníky. A když už mladí lidé těmito zkouškami dospělosti prošli, měli najednou ve společnosti úplně novou a odpovědnější roli. Někdy to dokonce bylo provázeno i změnou jména, která ještě více podtrhovala, že to už opravdu není malá holčička nebo kluk, ale dospělý a plnoprávný člen společenství – i se všemi povinnostmi, které k tomu patřily.

Tehdy se zkrátka nemohlo stát to, co je dnes běžné, že si třeba teenager už myslí, že je dospělý, zatímco jeho rodiče v něm pořád vidí malé nezodpovědné dítě. Zkrátka každý věděl, jaká je jeho role – stejně jako my dnes nepochybujeme o tom, že je velký rozdíl, jestli jste ženatí nebo svobodní! Magický odchod do „důchodu“

Ještě větším závojem tajemství jsou zahaleny rituály příchodu stáří. U žen byly většinou spojovány s obdobím přechodu, znamenalo to konec období rození a péče o děti a přerod maminky v moudrou babičku a rádkyni. I muži, když už jim nezbývalo sil být plnohodnotnými válečníky, přijímali novou životní roli starého a zkušeného mudrce. Dnes nám z toho zbývá možná tak odchod do důchodu, ale je škoda, že se nám již nezachovaly krásné rituály, které by i stárnutí navrátily jeho důstojnost a vážnost!


Udělejte si vlastní rituál!

Tak co, přáli byste si pro sebe nebo své blízké magický rituál vítání v nové životní fázi? Nic vám nebrání si ho udělat! Může to být klidně jen malá oslava v kruhu blízkých, důležité je, že vyznačuje přerod člověka do nové životní fáze se vším, co k tomu patří. Fantazii se meze nakladou! Aby však přechodový rituál fungoval, musí obsahovat tři základní části – rozloučení se starým obdobím života, pak samotný čas průběhu obřadu, kdy člověk nepatří ani tam, ani tam, a nakonec symbolické přijetí do nového stavu. Rozloučení, to je třeba typická rozlučka se svobodou, nebo při přechodovém rituálu dospívání může dítě třeba symbolicky darovat některé své dětské hračky mladším sourozencům. Fáze mezi dvěma světy je samotná oslava, ale třeba při vstupu do dospělosti může být spojena i s nějakým úkolem, hlavně pro kluky. A nakonec je důležitá fáze přijetí, kdy všichni přítomní přijmou člověka v jeho nové roli – třeba ženy mezi sebe přijmou dospívající dívku jako jednu z nich.

Tak co, líbilo by se vám to?

|<< < 7 | 8 | 9 | 10 | 11 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.