Home - Články - Poutě a jejich význam

Poutě a jejich význam

vloženo 30. 7. 2018
čas čtení: 5 minut

Poutě a jejich význam

Léto je nejen časem odpočinku, ale i obdobím poutí. Ty milují především malé děti, protože si užijí zábavy na kolotočích, a ještě se těší, co si nakoupí za sladkosti a suvenýry na stáncích. A přes brblání si to užívají i rodiče. Málokdo si ale dnes už vzpomene na původní magický význam poutí.

sdílet článek na facebooku

Pouť jako náboženský rituál

Poutě v minulosti i dnes vedle své zábavní varianty představovaly a představují významný náboženský rituál. V křesťanské tradici lidé putovali k hrobům mučedníků a do Svaté země – Jeruzaléma. V islámské tradici je poutním místem Mekka, kterou by měl aspoň jednou za život každý navštívit.

V hinduistické tradici je vícero poutních míst, stejně tak i v budhismu, kde vedle svatých míst vedou cesty poutníků také často k významným chrámům a klášterům. Poutě k významným chrámům byly charakteristické i pro staré Řeky a Římany v dobách antiky a stejně tak i Germány či Kelty.

Mariánské poutě


Zvláštními poutními místy v křesťanské tradici byla a jsou mariánská poutní místa. Jedná se především o místa, která jsou spojena se zjevením Panny Marie, nebo místem, kde se nachází její vyobrazení. Těmto místem je přičítána magická moc – většinou související se zázračným uzdravením.

K nejvýznamnějším mariánským poutním místům patří Lurdy, Fatima, Loreto, La Saletta, v Česku Stará Boleslav, Svatá Hora u Příbrami nebo Hostýn. Navíc se na daných místech často nacházejí i léčivé studánky, k nimž poutníci proudí za účelem uzdravení pro sebe i pro své blízké a odnášejí si sebou tzv. živou vodu vodu.


ŽIVOT SI S VÁMI KRUTĚ ZAHRÁVÁ? Svěřte se mi, spolu vše vyřešíme! Zavolejte mi na tel. č. 906 701 701! Numerolog Béda



Výroční poutě


Poutní slavnosti se v křesťanské Evropě konávaly i v místních kostelích, a to vždy ke dni vysvěcení kostela – tento zvyk známe pod názvem posvícení, stejně tak ve svátek patrona, kterému byl daný kostel zasvěcen.

Tyto poutě byly oblíbeným vrcholem společenského života, kde se scházeli všichni místní lidé a putovalo sem i mnoho poutníků ze vzdálenějšího okolí. Protože se zde sešlo velké množství lidé, lákaly tyto události i kočovné umělce a obchodníky. Poutě tak pozvolna začínaly získávat i svůj zábavní ráz.

Vedle náboženského významu se stávaly místem setkávání rodin, místem kam se nosily nejlepší šaty, dobou, kdy se pekly pouťové koláče, obchodníci nabízeli na stáncích nejlepší a nejdražší zboží a děti i dospělí těšili na zábavní atrakce jako střelnici, prstýnky štěstí, strašidelný hrad, houpačky a kolotoče. Doprovodem bývalo i vystoupení kejklířů, hudebníků a herců.

Dnes můžeme říci, že se přidružený zábavný pouťový program osamostatnil a třeba slavná Matějská pouť v Praze se od kostela svatého Matěje v Dejvicích přestěhovala jinam. A i na menších městech se termíny a místa poutí už tak docela neshodují s původními výročními poutěmi.

TAROT PŘÁNÍ je velmi mocný magický nástroj, díky kterému poznáte, zda se přání vyplní nebo nikoliv, co stojí v cestě a dokonce zhodnotí samotnou vhodnost přání. Dozvíte se, co můžete očekávat a zda je Vám přáno a dostanete uživatečné informace a rady. Pokud máte své tajné přání a chcete vědět, zda se vám vyplní, pak neváhejte a vytáhněte si své 3 karty teď!

Magický význam poutí


Prvotní význam poutí byl především náboženský – jejich vykonání diktovala víra, věřící mohli získat vykonáním poutě vykoupení nebo zasvěcení. Pouť byla také nejenom zážitkem víry, ale často i její zkouškou, protože se jednalo o cestu konanou povětšinou pěšky, dlouhou, obtížnou a mnohdy i nebezpečnou. Doplněnou odříkáním. Platilo, že poskytnutí jídla a noclehu poutníkům je znamením milosrdenství.

Konali se poutě hromadné ale i osobnostní. Osobní poutě často souviseli s potřebou očištění – konaly se jako výraz pokání nebo v touze po náboženském prozření. Hnacím motorem byla i víra v nadpřirozenou moc určitých míst nebo touha po uzdravení, které mohlo přinést už samotné vykonání cesty, nebo síla přičítaná cílovému místu.

Znovuzrození poutní tradice


Na mnoha místech se dnes tradiční pouťové tradice obnovují, lidé se schází u místních kostelů nebo putují k významným studánkám. A putuje se i napříč Evropou, není výjimkou, že čeští poutníci vyrazí pěšky třeba až do Itálie.

K nejoblíbenějším poutním místům v Evropě dnes patří Řím a stále také Santiago de Compostela, místo, které do objevu Ameriky platilo za zeměpisný konec světa, odkud už začínalo jen moře a oceán. V naší zemi patřila a dodnes patří k nejoblíbenějším místům Praha, a to především chrám sv. Víta.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.