Home - Články - Pod vlivem komety

Pod vlivem komety

vloženo 13. 7. 2020
čas čtení: 5 minut

Pod vlivem komety

Tento týden je astronomy určen jako nejlepší doba k pozorování právě prolétající komety. Její vědecký název je C 2020/F3, ale je známa pod jménem Neowise. A protože „Nomen – Omen“ platí nejen na lidi, ale i na nebeská tělesa, podívejme se, jakou „Novou moudrost“ nám kometa přináší.
sdílet článek na facebooku

Dávnověké mýty

Většinou na těchto stránkách přiznáváme, že na starých mýtech bývá něco pravdy. Ale tentokrát to tak úplně nepotvrdíme. Komety byly ve starém Řecku, Římě, Babylóně či Číně pokládány za předzvěst katastrof. Pro příklady, které takzvaně „potvrdily“ nemusíme chodit daleko. Roku 44 byl po pozorování komety zavražděn Julius Caesar, v roce 1316 shořelo královské město Praha, po průletu vlasatice 1618 začala třicetiletá válka. Jenže ruku na srdce, na světě se stále dějí dobré i zlé věci.

Pokud se vynasnažíme, najdeme pár katastrof každý rok, a mimochodem, letošní peckou z černé kroniky světa je virus, takže v tomto smyslu by Neowise letěla s křížkem nejen „po funuse“, ale i po následné hostině. A odvolejme se ještě na veskrze pozitivní příklad z Knihy knih – Bible svaté. V ní se píše, že kometa byla průvodkyní mudrců na místo ve chlévě, kde se narodil Spasitel, takže jaképak pohromy. Tato poletující vlasatice je regulérní změnou v zaběhlém řádu nám známého vesmíru a konstelací planet, a jako taková věstí opět pouze změnu. Může jít o změny ve světovém řádu, lidském myšlení i životech jedniců.


Kdy a kde ji spatřit?

Neowise se k nám vrací po 23 letech. Je dobře pozorovatelná už od 9. července a v tomto týdnu již není její spatření komplikováno nadměrným světlem úplňku. Nad obzorem bude viset po celou noc, pozorovatelná pouhým okem bude nejvíce ráno před východem Slunce a večer kolem 22.30 nad severozápadním obzorem.

Na nebi se bude jevit jako světélko s obláčkovitým chvostem. Tento ocas komety vniká po přiblížení tělesa, které je složeno z ledu a plynů, blíže ke Slunci. Pak vznikají vodní páry, které se táhnou v protisměru letu, tedy od Slunce. Neowise je nejjasnější kometou za posledních třináct let a pro milovníky vesmíru je naprostou lahůdkou. Bonusem je, že bude takto dobře pozorovatelná až do půlky srpna. Astronomové i astrologové sledují její let, a zatímco předchozí komety byly zklamáním, tato je stále jasnější a její jas se pohybuje na úrovni nejjasnějších planet – Jupitera, Saturnu, Venuše a Marsu.


Poselství Nové moudrosti

Jak jsme se zmínili, nový prvek ve stabilním řádu vesmíru může znamenat globální, lokální či osobní změnu. A ta může být dobrá i špatná. Do značné míry je to v našich rukou. Vzhledem k oteplování, suchu, kůrovci, který je odhodlaný sežrat všechny lesy, a virové epidemii šířené pomocí globalizace si možná můžeme domyslet, jaká ta „Nová moudrost“ lidí má být. Měl by to být opak konzumu, produkce a spotřeby, rozvíjení lokální samostatnosti a šetrnost k přírodě skloňovaná ve všech pádech. Jako všechny velké věci začíná malými kroky, malými změnami myšlení a malými činy. Vidíme, že i vlády světa včetně té naší kromě velkohubých proklamací (které asi nepřestanou být nikdy v kurzu politiků) přistupuje i k činům. Můžeme spatřit lokální vodní nádrže a toky, nově zalesňovaná území, protentokrát už listnáči, které jsou u nás více doma než smrky, větší podporu těm, kteří chtějí hospodařit ekologicky, větší zájem o doma vypěstovanou zeleninu i ovoce… jen tak dál.

Nevíme, co nám kometa říká, ale pokud máme šanci něco změnit, měňme sebe, měňme své myšlení. Otočme v ruce každý výrobek a ptejme se: „Potřebuju to k životu?“ Nenakupujme zbytečně, nepodporujme spotřebu a plastové odpady. Do zahrádek se dají dát suchomilné rostliny, na které nebudeme plýtvat vodou. Kdo to udělá, bude mít náskok, protože k tomu stejně budeme muset přistoupit. Každý z nás se může angažovat v maličkosti. A dohromady to už něco hodí.

Až si počíháte večer či brzo ráno na novou krásnou vlasatici, poproste ji: „Dej nám tu novou moudrost, kterou potřebujeme. Podle dávné tradice padající hvězda plní přání. Pokud si to budeme přát všichni, možná se splní.

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.