Home - Články - Perseidy - letní padající hvězdy

Perseidy - letní padající hvězdy

vloženo 9. 8. 2023
čas čtení: 5 minut

Perseidy - letní padající hvězdy

Letní oblohu rozzáří meteorický roj Perseidy, nejkrásnější padající hvězdy v roce! Vrcholit budou o víkendu, nezapomeňte se na ně podívat!

sdílet článek na facebooku

Přejte si něco…

Podle pověr se říká, že když padá hvězda, máte myslet na nějaké své tajné přání, a ono se vám již brzy splní! Má to ovšem podmínku, že jej nesmíte nikomu prozradit. Povedlo se vám to již někdy? Tak teď máte šanci to (opět) vyzkoušet!

Od konce července po většinu srpna nás totiž bude na obloze provázet nejznámější a jeden z nejbohatších meteorických rojů v celém roce. Jmenuje se Perseidy podle souhvězdí Perseus, z něhož na obloze tyto padající hvězdy zdánlivě vychází. A na jeho vrcholu si klidně užijete až stovku padajících hvězd za hodinu. To už chce mít v zásobě pořádnou dávku přání!

Noční výlet do přírody

Aktivita Perseid je v kalendáři ohraničena daty přibližně od 17. července do 24. srpna, ale čím blíž k maximu, tím víc padajících hvězd bude. Své maximum mají Perseidy 11.-13. srpna.


Proto se jim taky lidově říká „Slzy svatého Vavřince“, který má svátek 10. srpna. Tato doba byla podle pranostik považována za „začátek konce“ léta a první závan podzimu: „Vavřinec – první podzimec.“ Takže je nejvyšší čas užít si ještě zbytek léta naplno a vyrazit na noční astronomický výlet někam do přírody, protože abyste padající hvězdy mohli pozorovat v jejich plné kráse, je nezbytné se vzdálit od pouličního osvětlení a světelného znečištění z měst.

Ideální podmínky pro pozorování

Podmínky pro pozorování Perseid jsou letos, v roce 2023, mimořádně dobré, protože tou dobou se již bude blížit novoluní, jež nastane 16. srpna. A to znamená, že nás Měsíc nebude rušit svým světlem a spatříme padající hvězdy v plné kráse. Tenký srpek couvajícího Měsíce totiž bude vycházet až pozdě k ránu.

Navíc vychází maximum Perseid akorát přesně na víkend, takže si můžete snadno udělat čas pro delší výlet, možná dokonce s přespáním venku. Tak sbalte stan a vyrazte za nádhernou hvězdnatou oblohou! Kromě překrásných Perseid budete díky bezměsíčným nocím krásně vidět taky souhvězdí letní oblohy a Mléčnou dráhu!


Děti komety

A odkud k nám Perseidy vlastně přichází? Meteorické roje jsou shluk částic, které se odtrhly od některé komety – představte si je jako takový shluk kamenů a prachu obíhající vesmírem po dráze své mateřské komety. V případě Perseid je jejich mateřským tělesem kometa s nepříliš poetickým názvem Swift-Tuttle.

Země se pak každoročně s touhle „hromadou prachu“, tedy meteorickým rojem, setkává na své oběžné dráze. Když se taková malá částice dostane do zemské atmosféry, díky své velké rychlosti vytváří světelný efekt, který vypadá, jako kdyby padala hvězda. Na povrch Země však dopadne jen málokdy a většinou se rozpadne ještě při průletu atmosférou. Nemusíte se tedy obávat, že by vám některý z Perseid omylem přistál třeba na střeše!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.