Home - Články - Oslavte Silvestr velkolepým astronomickým zážitkem!

Oslavte Silvestr velkolepým astronomickým zážitkem!

vloženo 29. 12. 2016
čas čtení: 4 minuty

Oslavte Silvestr velkolepým astronomickým zážitkem!

Nad hlavami se nám 31. prosince rozprostře učiněná nádhera! Zaprší hvězdný déšť Kvadrandity, proletí kometa 45P a zazáří stovky ohňostrojů. Nebe bude vskutku rozžhavené, tak nezůstávejte při oslavách doma!

sdílet článek na facebooku

Padající hvězdy, Kvandrantidy, patří k velké čtyřce mohutných meteorických rojů, které každoročně prolétají atmosférou naší Země. A zároveň nám na Silvestra zazáří na nebi po 5 letech Československo-Japonská kometa 45P Honda/Mrkos/Pajdušáková, která prolétne těsně kolem naší planety!

Neskutečně nabitý nebeský zážitek právě na Silvestra

Kvadrantidy mají dobrou viditelnost ze střední Evropy a jsou velmi rychlé a jasné, proto je zbytečné si na jejich pozorování shánět dalekohled. Vyrazte se svou láskou nebo partou přátel na Silvestra za ohňostroji tentokrát minimálně o hodinu dříve. Zakotvěte na nějakém klidném místě na kopci a užívejte si hvězdný déšť a prolétající kometu, která splní vaše přání! Nádhernou podívanou vám hned poté umocní ohňostroje celého města.



Hledejte od Velkého vozu

Meteory a velmi jasné bolidy z našeho pohledu vylétnou od hvězdy Nekkar, která je hlavou souhvězdí Pastýře. Najdete ji snadno! Vyhledejte na nebi vždy do očí bijící souhvězdí Velkého vozu a protáhněte si pomyslně konec jeho oje až k další velmi jasné hvězdě Arcturus, která pastýřovi leží mezi nohama. Hlavu si pak už lehce domyslíte. Od ní uvidíte vylétat krásný zlatý déšť, který nám svou nebeskou září otevírá úžasný nový rok!

Pár zajímavostí na závěr


Název meteorickému roji Kvadrantidy dalo dnes již neexistující souhvězdí Quadrans, které popisovali astronomové před mnoha sty lety. Hvězdy tohoto souhvězdí dnes rozřazujeme mezi Draka, Pastýře a Herkula. Roj je aktivní v období od 28. prosince do 7. ledna se svým maximem v polovině tohoto období.

Kometa 45P je ze dvou třetin československý objev roku 1948. Tato vlasatice se na konci roku 2016 objeví poblíž našeho Slunce a její viditelnost bude sílit hlavně po konjunkci se Sluncem až do února 2017. Nebojte se proto, že byste ji mohli zmeškat!

Přelom roku svádí k bilancování. Pokládáte si otázku, zda jste vše udělali podle svých představ? Pokud vám něco uniklo, věřte, že je Nový rok ideální k dodržení předsevzetí a slibuje úžasný start! Více ZDE...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.