Home - Články - Nezabiješ – absolutní imperativ

Nezabiješ – absolutní imperativ

vloženo 7. 8. 2018
čas čtení: 5 minut

Nezabiješ – absolutní imperativ

Tajemství lidského života ještě nikdo nerozluštil, neví se, jak jsme vznikli, ani proč o život přicházíme, i když existuje nespočet teorií a stejné je to i se zabíjením. Je či mělo by být – nezabiješ absolutním imperativem?

sdílet článek na facebooku

Boží přikázání

Bible má v otázce lidského života poměrně jasno. Jasno má i v otázce zabíjení, i když pokud bychom se dívali zvlášť na boží přikázání a některé biblické příběhy, pak si nelze nevšimnout rozporu. Zatímco nezabiješ je v božích přikázáních absolutním imperativem, tj. tím, co platí absolutně a bez výjimek, v biblických příbězích naopak nalezneme spoustu zabíjení a bohužel i v reálném životě našich předků.

Přesto právě naši předci, kteří byli věřící, tvrdili, že žijí podle božích přikázání. Jen si ten absolutní imperativ obohatili o určité výjimky. A podobně je to i s dalšími náboženstvími nebo třeba i státními zákony.

Oko za oko, zub za zub


V Egyptě vzniklý první zákoník měl být symbolem spravedlnosti a do jisté míry je za něj dnes i považován. A právě v jeho duchu někdo ono přikázání nezabiješ s klidným svědomím i porušuje. Problém je ovšem již v tom, že sám zákoník příliš spravedlivý nebyl, protože když se do něj začteme, zjistíme, že jsou v něm velké rozdíly ohledně toho, zda jde o svobodné lidi nebo otroky.

Pomsta jako taková je navíc obecně problematická, názor na ni sice opět najdeme v náboženských knihách, ale mnohem častěji si ho sami děláme i podle toho, jak toto téma vnímá naše rodina nebo společnost.


OKOUZLILA VÁS ZADANÁ OSOBA? Nevíte, co dál? Ráda vám poradím! Tel: 906 701 701. Kartářka Jasmína



Otázka také je, na kterých stranách právě stojíme. Může se totiž stát, že nějaká chyba má za následek to, že právě my se stáváme možnou obětí něčí v uvozovkách či bez spravedlivé pomsty, a právě v tu chvíli se názor na zabíjení kvůli pomstě přehodnocuje nejrychleji, stejně tak pokud je v této situaci někdo z našich blízkých.

New Age a aura


Učení typu New Age nebo třeba budhismus naopak propaguje Nezabiješ ve smyslu původního absolutního imperativu. Minimálně jeho skalní příznivci nejenomže neschvalují zabíjení lidí z jakýchkoliv důvodů, ale stejně tak neschvalují zabíjení jakýchkoliv tvorů – zvířat nebo hmyzu.

Tito lidé odmítají zabíjení a jsou sami většinou vegetariáni či vegani. Podle některých to dělají proto, že se věnují meditačním technikám, a to že nezatěžují tělo masitou stravou jim pomáhá k tomu, že se lépe koncentrují. Podle jiných je zase hlavním důvodem zdraví životní styl nebo péče o vlastní auru (říká se, že jejich aura mívá jiné zbarvení). Existují ale také teorie o tom, že utrpení, kterým zvířata projdou před porážkou a při ní, zůstává v paměti buněk, a ti co pak jedí jejich maso, do sebe tuto energii dostávají. V tomto ohledu mají většinou jasno malé děti, které většinou spontánně maso nechtějí a rodiče jim musí například napovídat, že to, co jí, je gumové a se zvířaty to nemá nic společného.

TAROT PŘÁNÍ je velmi mocný magický nástroj, díky kterému poznáte, zda se přání vyplní nebo nikoliv, co stojí v cestě a dokonce zhodnotí samotnou vhodnost přání. Dozvíte se, co můžete očekávat a zda je Vám přáno a dostanete uživatečné informace a rady. Pokud máte své tajné přání a chcete vědět, zda se vám vyplní, pak neváhejte a vytáhněte si své 3 karty teď!

Vážení si života


Lidé, co odmítají zabíjení, tak ale obvykle nečiní jenom proto, že je to v souladu s jejich náboženstvím či filozofií, ale často je k tomu vedou i niterné pocity. Víra, že život byl dán každému a nikdo nemá právo ho tomu druhému brát, ať už se jedná o jakéhokoliv lidského tvora.

Tato pospolitost a rovnost umožňuje pozitivnější vyladění a mnohem větší toleranci k bližním. Navíc některé pokusy ukazují, že je nám touha nezabíjet vlastní. Známý je pokus udělaný v jistém obchodním domě, kde lidem nabízeli ochutnávku masa, a kdo si pak chtěl maso zakoupit, tak mu ukázali malé roztomilé prasátko a chtěli ho před ním semlít v přístroji na buřty. A najednou nechtěl nikdo nic, někteří dokonce chytali prodejce za ruce, aby tomu malému neublížili či utekli rovnou pryč. Takže odpověď na otázku, zda by mělo být přikázání nezabiješ absolutní imperativ či nikoliv máme možná zakódovanou přímo ve svém nitru.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.