Home - Články - Mikuláš – kdo byl a proč rozdává dárečky?

Mikuláš – kdo byl a proč rozdává dárečky?

vloženo 4. 12. 2019
čas čtení: 3 minuty

Mikuláš – kdo byl a proč rozdává dárečky?

Těší se vaše ratolesti na Mikuláše? Prozradíme vám, jaké jsou tajemné kořeny tohoto zvyku, a co má společného se Santa Clausem a Dědou Mrázem!

sdílet článek na facebooku

Sladkosti nebo uhlí?

V noci z 5. na 6. prosince obchází naše domy svatý Mikuláš v doprovodu anděla a čerta, a všem hodným dětem nadělí sladké dobroty. No a těm neposlušným nechá místo toho čert kousek uhlí nebo taky brambory! Toto jistě všichni znáte od školky – a je to samozřejmě pouze taková milá hra pro děti! Pravdou však je, že mikulášské tradice mají velmi zajímavé kořeny. Prozradíme vám, co jste o nich možná nevěděli!

Magická moc adventu


Celé předvánoční období adventu má v sobě zvláštní magickou moc, a odedávna bylo protkáno magickými praktikami, pověrami, věštěním a tajemnými zvyky. Jsou to týdny, kdy má temnota, nečisté síly a zlé čarodějnice nad světem největší moc v celém roce – Slunce už svítí jen krátce, noci jsou dlouhé a pořád se ještě prodlužují až do zimního slunovratu. Proto bylo potřeba se před nimi všemožně chránit, ale taky bylo díky tomu v adventní době snazší se podívat do budoucnosti a nahlédnout pomocí věšteckých technik například do tajemství toho, s kým si jednou stoupnete k oltáři! Mezi nejmocnější adventní dny opředené zvyky a pověrami patřili svatý Ondřej, Barbora, Lucie – a taky Mikuláš!



Legenda o štědrém biskupovi

Svatý Mikuláš byl biskup, který žil ve 3. až 4. století našeho letopočtu ve dnešním Turecku. Tradice, podle které na svůj svátek obdarovává hodné děti, pochází z příběhu o tom, jako obdaroval jisté tři mladé sestry měšcem peněz, který jim v noci tajně nechal na okně, a díky kterému měly prostředky na své věno. Jinak by tyto dívky čekal nehezký osud – jejich otec totiž přišel o majetek, takže by si nebýt Mikulášova daru musely vydělávat na živobytí prodejem svého těla! Nicméně – kdyby biskup Mikuláš viděl naše dnešní průvody s andělem a čertem, asi by se pořádně divil! Tento zvyk ovšem taky sahá do pradávných dob – poprvé začala postavička Mikuláše obdarovávat děti již v 10. století v Německu! Mikuláš pro tento účel získal i společníky – čerta a později ještě i anděla. Začalo to šest století po jeho smrti – ale přetrvává již celé jedno tisíciletí!

Mikulášův mladší bratr: Santa Claus


Ve dnešní době se ke svatému Mikuláši přidružil ještě jeho americký dvojník – Santa Claus. Jméno má v překladu stejné, vypadá podobně a bílé vousy má taky stejné, i když místo biskupské pokrývky hlavy má na hlavě červenou čepici s bílou bambulí. Nadílku ovšem rozdává americkým dětem až o pár týdnů později, o vánocích. Jaký je vlastně vztah těchto dvou sbratřených postaviček?

Santa Claus se zrodil v Americe v 19. století – je tedy mnohem mladší. Svatý Mikuláš byl jednou z inspirací k jeho vzniku, ale má v sobě i jiné prvky, dokonce prý zdědil něco i po Ódinovi ze severské mytologie starých Vikingů! Postavička Santu v červeném oděvu pak nabrala na popularitě ve 30. letech 20. století, když se začal objevovat v reklamách Coca-Coly. Je to tedy Mikulášův podstatně mladší brácha!


A co starý známý Děda Mráz?

Ještě jednoho bratra, nebo možná spíš bratrance našeho Mikuláše jistě dobře znáte – je to Děda Mráz, známý hlavně těm, kdo vyrůstali v dobách socialismu. Do našich končin přijel s komunistickou propagandou, ale není to zdaleka takový mladík, jak byste si mohli možná myslet. Kořeny Dědy Mráze totiž sahají až do pohanské ruské mytologie, i když, pravda, v jiné podobě než na socialistických vánočních večírcích. Původně byl zosobněním zimy, a byl tedy spíš obávaný než laskavý! Později však začal světem projíždět nejen proto, aby přinesl zimu, ale taky aby rozdal vánoční dárečky dětem!

Ale přece jen, z těch tří je náš starý dobrý Svatý Mikuláš přece jen ten pravý originál, nemyslíte?

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.