Home - Články - Mezinárodní den dětí

Mezinárodní den dětí

vloženo 30. 5. 2019
čas čtení: 5 minut

Mezinárodní den dětí

Mezinárodní den dětí slavíme každoročně 1. června. U rodin s dětmi je velice oblíbený, jelikož jsou u jeho příležitosti pořádány nejrůznější akce, hry a sportovní aktivity. Tento den má ale i svou vážnou stránku, protože má veřejnost upozornit na dětská práva a potřeby.

sdílet článek na facebooku

První impulzy

K prvnímu impulzu, že by děti měly mít svůj den v roce došlo 1. června 1925 na Světové konferenci pro blaho dětí. V ten samý den se v San Fraciscu konal shodou okolností festival Dračích lodí. Čínský generální konzul na něm tenkrát shromáždil velké množství čínských sirotků, aby světu ukázal nezájem o blaho dětí. Tyto dvě události, k nímž náhodně došlo ve stejný den, určily pozdější datum oslav Dne dětí.

Hrůzy války

Hrůzy 2. světové války zasáhly celý svět. Lidé měli v živé paměti hromadné vraždění dětí v koncentračních táborech, v české obce Lidice (1942) a ve francouzského Ouradouru (1944). K podobnému krveprolití nemělo už nikdy dojít, proto Mezinárodní demokratická federace žen vyhlásila v roce 1949 Den pro ochranu dětí. Datum bylo stanoveno právě na 1. červen a svátek později vešel ve známost jakožto Mezinárodní den dětí.

Rodinný tarot Vám pomůže při analyzování vlastního rodinného života, problémů a důvodů, proč v něm něco funguje, nebo nefugnuje. Symboly tarotových karet jsou cenným pomocníkem ve snaze o sebepoznání a poskytují inspiraci k řešení daných problémů. Vytáhněte si svých 5 karet, jejichž význam Vám pomůže lépe pochopit Vaši rodinnou situaci.

Československo svátek přijalo

V tehdejším Československu vzbudil tento nápad velkou odezvu a už v roce 1950 se zde oficiálně konal první Mezinárodní den dětí. Města a obce po celé republice se od té doby předhánějí, aby udělaly radost těm nejmenším a zároveň vzbudily diskuze o právech a problémech těch nejbezbrannějších.

První červen je zkrátka den, který patří všem dětem světa! Můžete využít jeho zábavný charakter a zapojit se do některé z pořádaných akcí. Zároveň ale vybízí k zamyšlení, že právě v dětech je budoucnost lidstva!


1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.