Home - Články - Magie Svatojánské noci

Magie Svatojánské noci

vloženo 22. 6. 2020
čas čtení: 4 minuty

Magie Svatojánské noci

Otevírají se poklady a brány mezi světy. Můžeme potkat skřítky, elfy nebo víly. Skáče se přes oheň a sbírá se kouzelné kvítí. Co je pravdy na magické podstatě Svatojánské noci? Oslavte ji s námi DNES, v noci z 23. na 24. června!

sdílet článek na facebooku

Kde se vzala?

Slavila se vždycky. Kelti, Slované a veškeré pohanstvo vždy pálilo velké ohně, tančilo, pilo, jedlo, hodovalo a také milovalo. V tuto noc se všechno smí. Jaký to má důvod? Jedná se o ukončení slavnosti Slunovratu. Nástup Slunovratu (keltská Litha, slovanská Kupadla) se vypočítal podle hvězd a připadl, stejně jako dnes, na 20. nebo 21. června. Nástup svátku se slavil více duchovně, poděkováním Slunci a Zemi za dar života a posvátnými rituály. Slavnosti trvaly zpravidla tři dny a byly čím dál odvázanější.

Oslava lásky

Na rozloučenou se Slunovratem se lidé už zcela rozdováděli, kolem posvátného ohně se hodně pilo, ať už medovina, pálenka nebo pivo, kouzlo letní noci a hvězd zapůsobilo, a protože se slavil dar života a rozmnožování, tvořily se páry. Některé na jednu noc, jiné třeba i napořád. Milování muže a ženy bylo tuto noc od bohů požehnané a bylo součástí rituálu. Není divu, že se devět měsíců po této noci rodilo nejvíce dětí.


Poklady na dosah

V tuto magickou noc se otevíraly brány mezi naší realitou a pohádkovým světem. Součástí toho byly také poklady dávných panovníků a bojovníků, které se již kdysi dávno podle legend propadly hluboko do země nebo je tam někdo zakopal. Kouzelné bytosti tak zkoušely lidské jedince, zda si poklad zaslouží a zda má v jejich očích přednost mamon nebo lidský život a láska. Ti dobří dostali vše, ti zlí na svou hamižnost doplatili. Pohádkové bytosti Velkou roli hrály v těchto legendách víly, skřítkové a elfové. Staré národy cítily přírodní energie a duchy mnohem více než my. Kdo ví, jak to s těmi bytostmi je? Pro jistotu dejte pozor, ať je nenaštvete, jejich nepřízeň bývá strašná. Své o tom věděl jistě i William Shakespeare, když psal Sen noci svatojánské. V toto příběhu ovlivňují kouzelné bytosti osudy lidí. Třeba přijdou na pomoc i vám?


Devatero kvítí

O svatém Jánu mají dívky trhat devatero kvítí. Věnec z květin uvitý jim prozradí, kdo se stane jejich manželem. Musejí však dodržet přísné podmínky: Trhat v bílých šatech, nepromluvit celou dobu ani slovo, neotočit se, i kdyby za sebou slyšely kdovíco, každou bylinu trhat na jiném místě. Pak si věneček uloží pod polštář a ve snu spatří tvář své pravé lásky. Pokud nejste svobodná dívka, neznamená to, že by vám svatojánská noc také něco botanického nedala. Druidové a vědmy trhaly devatero léčivých bylin. V tuto noc mají totiž největší sílu. Nezapomeňte matce zemi pěkně poděkovat a na místě nechat jako dar bílý šátek, med, chléb nebo mléko. A které kvítky a byliny máte trhat? Máme pro vás bezva zprávu – všechny seznamy, které jste kdy viděli, neplatí. Trhejte to, co ve vašem okolí roste. Tak to dělali i Kelti a Slované.

Odívání vody

Svatý Ján je taky svátkem poděkování vodě. Jak už stojí v názvu slovanského svátku Kupala či Kupadla, lidé se oplachovali v pramenech a studánkách, někde i jen v rose, aby byli celý rok zdraví a silní a také plodní. Odívání studánek spočívalo v házení kytiček a věnců do vody za zpěvu písní, studánky se obcházely v protisměru hodinových ručiček. Voda byla v tuto noc svatá a postřikovaly se jí i pole a ovocné stromy.


Proč zrovna svatý Ján?

Církev se snažila zamezit slavení pohanských svátků, ale lidé je drželi dál zároveň s chozením do kostela. Nejlepším receptem tedy bylo nahradit pohanské svátky křesťanskými. Proto i na tuto bujnou noc nastolila církev slavení svátku sv. Jana, proroka Kristova, jenž se slaví vpředvečer tohoto svátku. Jak už to bývá, svátek nezmizel, jen se mu dostalo nového pojmenování. Láska k životu, k zemi a k přírodě, kterou vyjadřuje, je pro nás možná aktuálnější než kdykoli dřív.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.