Home - Články - Magie starých severských národů

Magie starých severských národů

vloženo 9. 9. 2021
čas čtení: 5 minut

Magie starých severských národů

Vikingové byli nejen zdatní válečníci a mořeplavci, ve svých řadách měli i jedince obdařené mocnými magickými schopnostmi. Seidr je forma předkřesťanského severského šamanismu, která se zaměřuje na rozpoznávání a pozměňování cesty osudu.

sdílet článek na facebooku

Při obřadu drží zaříkávač k tomuto účelu v ruce rituální přeslen, dostane se do transu (toho lze dosáhnout různými prostředky) a poté cestuje Devíti světy, kde plní svůj určený úkol. Ten obvykle mívá podobu proroctví, požehnání či kletby.

Seidr stojí nad osudem

Rituály seidru se konaly z důvodu věštění i očištění, pro nalezení tajemství skrytých v myslích i na fyzických místech, měly přivolat štěstí i léčit nemocné. Tato magie také dokázala ovládat počasí a přilákat zvěř a ryby. Důležité bylo, že pomocí ní bylo možné přivolat i opak výše zmíněného – někoho proklít a překazit mu obchod, otrávit půdu a učinit ji neplodnou, přivolat nemoc či sdělit falešné proroctví a svést tak jeho příjemce na stezku pohrom. Možné je i přivolat zranění, zmrzačení či zabití v sousedských sporech a především v boji.

Norny, Freya, Ódin

Nejmistrněji seidr ovládají Norny, nordické sudičky Urd, Verdandi a Skuld. Osud sice mohou ovlivňovat i lidé a bohové, ale právě Norny mu dávají základní formu. Kromě nich jsou průkopníky seidru i božské bytosti Ódin a Freya. Ty byly mužským, respektive ženským archetypem zaříkávače seidru.


Potulné věštkyně

Freya byla pravzorem pro völvu, plně nebo poloprofesionální potulnou vědmu. Völvy, jakési severské obdoby středomořských Sibyl, putovaly od města k městu, od statku ke statku a výměnou za nocleh, stravu a často i jiné protislužby praktikovaly seidr, na nějž byly uznávané odbornice. O jejich zvycích a schopnostech víme mnohé ze severských ság a legend. Jako jiní euroasijští šamani, i völvy byly, v kladném i záporném smyslu, na “okraji společnosti“ – byly oslavované i obávané, vyhledávané a v některých případech i posílané do vyhnanství. Všechny zdroje se ale shodují v tom, že se völvy těšily velké úctě.

Zpěvem do transu

Jak jejich zaklínání vlastně vypadalo? Jeho průběh se samozřejmě během věků měnil, ale téměř vždy mu předcházela rituální hostina sestávající ze srdcí několika druhů zvířat. Poté völva usedla na vyvýšenou pozici, zpravidla do dřevěného křesla, a uvedla se do transu. Toho dosáhla opakovaným zpěvem posvátné písně vardhlokkur. Jakmile upadla do transu, spojila se s duchy zemřelých a právě od nich získala potřebné informace. Někdy se dokázala spojit se samotnými bohy. Některé völvy oplývaly přímo jasnovideckými schopnostmi, jiné byly obdařeny dovedností astrálního cestování.


Zženštilí čarodějové?

Přestože archetypem pro mužského čaroděje praktikujícího seidr byl sám Ódin, zdroje se shodují v tom, že seidr nebyla činnost, která by se k mužskému pohlaví úplně hodila. V dobách Vikingů totiž bylo extrémně ponižující a hanebné přijímat ženské společenské či jiné role. Tím pádem byl muž praktikující seidr svými soukmenovci často označován jako ergi, což ve staré severštině znamenalo doslova “nemužný“. To byla mezi Vikingy jedna z vůbec nejhorších urážek. Přestože důvodů, proč byl seidr považován za ženskou doménu, jistě existovalo několik, tím hlavním byla jeho spojitost s předením, tradičně ženskou činností.

Ztráta prestiže výměnou za moc

Avšak ani to četné muže od praktikování seidru neodradilo, pro některé byla tato forma magie i hlavním zdrojem obživy. Skutky několika takových mužů jsou zaznamenány v severských ságách. Největší z nich, Ódin, pochopitelně nemohl být osočen z nedostatku mužnosti. Obyčejní muži se tomuto posměšku samozřejmě vyhnout nemohli, ale seidr byl zdrojem obrovské moci, možná vůbec největší síly v kosmu, protože pomocí něj bylo možné měnit samotný osud. Obětovat společenskou prestiž výměnou za takové schopnosti tedy nemusel být špatný obchod.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.