Home - Články - Letní slunovrat – čas lásky, ohňů a krátkých nocí!

Letní slunovrat – čas lásky, ohňů a krátkých nocí!

vloženo 18. 6. 2019
čas čtení: 5 minut

Letní slunovrat – čas lásky, ohňů a krátkých nocí!

Konečně je tady léto se vším všudy a 21. června v 17:55 hodin přichází letní slunovrat! Je to jeden ze dvou nejsilnějších dnů v roce a jeho magická síla byla odedávna zasvěcena lásce!

sdílet článek na facebooku

Nejdelší den v roce

Dočkali jsme se – opravdové léto je konečně tady, a to nejen na teploměru, ale také astronomicky! Přichází letní slunovrat a s ním nejdelší den a nejkratší noc v celém roce! Letní sezona se sice teprve začíná, ale doba, kdy Slunce na obzoru každým dnem stoupá výš a výš, se již definitivně nachýlila ke svému konci a odteď se již budou dny pouze zkracovat, a to celého půl roku! Naštěstí zatím pouze neznatelně, ale v koloběhu roku má slunovrat právě kvůli tomuto obratu svůj velmi silný symbolický význam. Tento magický moment, kdy Slunce mění svůj směr a začíná se „vracet“ (proto název slunovrat), nastane letos, v roce 2019, přesně 21. června v 17:55 hodin letního času. Prozradíme vám, co nám přinese!

Vstup Slunce do znamení Raka

V astrologii znamená letní slunovrat zároveň vstup Slunce do nového znamení, a to je Rak. Od poslední květnové dekády nám celý jeden měsíc vládli Blíženci, vzdušné znamení, které ani na chvíli nezůstává v klidu, ale neustále poznává nové věci a lidi, komunikuje, srovnává, rozšiřuje si obzory a přemýšlí. Možná i vy jste ve svém životě pocítili energii Blíženců, a to bez ohledu na vaše datum narození – posledních pár týdnů bylo zřejmě bohatých na rušný společenský život, poznávání nových lidí, rozhovory, a hlavně nové kulturní i myšlenkové podněty k přemýšlení. Rak, který se o letním slunovratu ujímá vlády, nám naopak přinese zklidnění, zpomalení a obrátí naši pozornost k domovu, rodině, lásce a emocím. Tato každoroční nebeská konstelace nám připomíná, že je čas dát si pohov, dopřát si v práci zasloužený odpočinek a najít si čas na relaxaci v klidu domova nebo někde u vody – nezapomínejte, že Rak patří mezi znamení živlu vody! Voda zároveň symbolizuje city, takže je ideální doba věnovat se lidem, které máte rádi, a rozvíjet v sobě schopnost rozdávat i přijímat lásku!



Oslavy slunovratu sahají do pradávných dob


Magickou moc letního slunovratu znali již naši dávní předkové, a to snad ve všech starobylých civilizacích! Je to totiž společně se svým protipólem, zimním slunovratem 21. prosince, jeden ze dvou nejdůležitějších dnů v celém roce. Velké změny, které se právě teď odehrávají, nemohou uniknout nikomu, kdo si všímá dění v přírodě a na obloze. Naši předkové byli se sílami přírody bytostně spjati a letní slunovrat proto byl jedním z největších svátků v celém roce – ať už pro staré Kelty, Slovany, nebo i pro mnohem dávnější a tajuplné civilizace, po kterých nám nezůstaly téměř žádné památky. Tajemný anglický Stonehenge, o jehož stavitelích se neví téměř nic, ale žili zde ještě mnohem dávněji než Keltové, je toho snad nejslavnějším důkazem. Dodnes se zde každoročně sjíždí stovky lidí, aby pozorovali, jak magický paprsek Slunce vytváří na obřích kamenech neopakovatelné efekty – právě o letním slunovratu!

Svátek ohňů, lásky a erotiky!


Teď, když je Slunce na své roční pouti na samém vrcholu svých sil, všechno v přírodě doslova kypí životem – a také láskou! Louky jsou rozkvetlé, zvířata vyvádí první mláďata, a stejná síla působí, a vždy působila, také na lidi! Proto není divu, že slavnosti letního slunovratu byly odjakživa zasvěceny erotice, a sexuální nevázanost byla povolena, nebo alespoň tolerována! Pravidla běžného života pro tuto jednu magickou noc přestávala platit, a zamilované dvojice se mohly oddávat lásce bez omezení! Symbolem slunovratu bylo pálení ohňů a velké vatry, které symbolizují Slunce v jeho plné síle. A z víru tance u ohně je pak už snadné se vytratit do lesa a jít ve dvou hledat pověstný (a samozřejmě neexistující) květ kapradí, který ve skutečnosti není ničím jiným, než metaforou lásky a sexuality!



Od slunovratových ke svatojánským ohňům

O těchto slunovratových radovánkách existuje hodně zpráv u našich staroslovanských předků, a tak není divu, že s příchodem křesťanství se situace trochu zkomplikovala. Bylo potřeba dát tomuto svátku nový, pro duši věřícího křesťana přijatelnější a slušnější smysl, a tak se dávné a divoké oslavy slunovratu proměnily na oslavy svatého Jana Křtitele. Jeho svátek je o tři dny později než astronomický slunovrat, takže už je jasně vidět, že Slunce skutečně dosáhlo svého maxima a začíná se vracet. Tradice pálení vater na oslavu nejdelších dní v roce se však v podobě svatojánských ohňů zachovala až do dnešních dnů!

Ale ať už se vám líbí víc název slunovrat nebo svatojánská noc, nic to nemění na magické síle, kterou nám doba několika dnů kolem 21. června přináší! Vychutnejte si ji tedy naplno, užívejte si sílu Slunce, zapalte si venku oheň a samozřejmě – nezapomeňte na lásku a na lidi, které máte rádi! Tento čas by totiž měl patřit právě jim – ať už je to vášnivé svatojánské milování s vaším protějškem, nebo naopak pohodový rodinný víkend u vody, v duchu znamení Raka!

|<< < 9 | 10 | 11 | 12 | 13 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.