Home - Články - Léčivá síla půstu

Léčivá síla půstu

vloženo 15. 7. 2020
čas čtení: 5 minut

Léčivá síla půstu

Víte, že půst prospívá nejen tělu, ale i duši? Prozradíme vám, jak na něj a na co si dát pozor!

sdílet článek na facebooku

Půst pro tělo i ducha

Magickou moc, se kterou půst ovlivňuje nejen naše zdraví, ale taky psychickou pohodu, zná lidstvo od nepaměti. Zmínky o půstu v nejrůznějších formách nacházíme napříč všemi lidskými kulturami, a dočasnému zřeknutí se konzumace jídla byla vždy připisována velká důležitost.

Půst může mít různé funkce – prospívá jak našemu zdraví, tak naladění duše na vyšší energetické vibrace. Je to zkrátka výhra na všech frontách! Může sloužit k očištění organismu od škodlivin třeba po zimě, k regeneraci po nemoci, ale také k duševní přípravě na nějaký důležitý rituál. Dobrým zvykem je dopřávat si půst pravidelně – například každý měsíc o novoluní a o úplňku.

Ani podoba, délka a přísnost půstu není vždy stejná. Je rozdíl, zda se vzdáme třeba pouze masa, uděláme si ovocný či rýžový den, pijeme pouze ovocné šťávy nebo si dáme hladovku jen o čisté vodě. Půst může trvat jeden den, ale také několik dnů nebo dokonce i týdnů!


Začínáme s půstem

Nemáte s půstem zkušenosti a chtěli byste začít? Buďte na své tělo hodní a nejděte do toho hned zpočátku příliš drasticky, mnohem lepší zkušenost pro začátek je začít s jednodenním půstem, a teprve později se odhodlat k vícedenním půstům. Ideální je novoluní, které je dobou konců a nových začátků, takže očistná moc půstu bude ještě více posílena. Dopřávejte si půst pravidelně jednou měsíčně, a když z toho budete mít dobrý pocit, můžete tento zvyk rozšířit i o úplňkový půst nebo se postit i na první a poslední měsíční čtvrť – tedy každý týden.

Když se rozhodujete o tom, jak přísnou formu půstu zvolit, nezapomeňte vzít v úvahu svůj zdravotní stav. Úplná hladovka má mnohem výraznější a rychlejší pozitivní účinky v očistě organismu, ale hodí se jen pro zdravé dospělé lidi v dobré fyzické kondici. Mírnější půst znamená jíst po celý den jen jeden druh potravy, a to lehké a v menších množstvích – třeba pouze ovoce nebo pouze čistou rýži. Je to vhodný způsob, jak se s půstem seznámit v méně drastické formě, pokud máte z hladovky obavy, a hodí se taky v případě, že vás čeká náročnější práce a potřebujete alespoň nějaký přísun energie. Samozřejmě, pozitivní účinky půstu jsou v tomto případě méně výrazné.


Delší půst přináší zázraky

Když už máte s půstem nějaké ty zkušenosti, můžete se odhodlat i na delší hladovku nebo očistnou kúru. Nejvhodnější doba je na jaře, když se tělo potřebuje po zimě zbavit škodlivin, a pokuste se načasovat si půst na období couvajícího Měsíce. To je totiž doba, která přeje očistě fyzické i psychické. Kromě pozitivních účinků na zdraví se dočkáte přívalu nové energie, který se dostaví poté, co se tělo vypořádá s počátečním palčivým pocitem hladu a tak nějak „zapomene“, že má žádat jídlo. Nejspíš si povšimnete i příznivých účinků na psychiku – lepší nálada, pocit lehkosti a optimismus, i to vám může půst přinést!

A jak je možné, že se takový zázrak stane? Tělo totiž při nedostatku potravy sáhne po svých vlastních zásobách, a jako první přijdou „na ránu“ ty součásti, které ho nejvíc zatěžují – tedy škodliviny všeho druhu, usazené na různých místech organismu. Kritická a náročná je počáteční fáze, než tělo na tento způsob fungování naběhne, dál už jde všechno hladce a bez hladu, a krásně se čistíte!


Samozřejmě po celou dobu půstu platí, že je potřeba hlídat si pitný režim – voda, případně bylinkový čaj. Po ukončení delšího půstu pak buďte velmi opatrní s nabíháním na běžný stravovací režim. Pro začátek si dopřejte jen ovocnou šťávu, pak kousek ovoce, sami budete vidět, že vlastně už ani nemáte potřebu jíst. Je to taky skvělá příležitost naběhnout na nový a zdravější způsob stravování a změnit si životosprávu k lepšímu!

Tak co, vyzkoušíte to? Stačí začít po malých krůčcích a výsledky se jistě dostaví. A věřte tomu, že nejspíš budete mít dřív nebo později chuť pokračovat a očistit se ještě více! Půst je zkrátka něco, co naše tělo i duše občas potřebuje!

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.