Home - Články - Krampusové

Krampusové

vloženo 4. 12. 2018
čas čtení: 3 minuty

Krampusové

Všichni, zejména děti, se těšíme na Mikuláše, kdy chodí čert s Mikulášem a většinou i s andělem po domácnostech a navštěvují děti. Čert je trochu postraší, ony mu za to řeknou básničku, Mikuláš dá dětem dárky a jdou zase dál po své trase. Je to naše tradice!

sdílet článek na facebooku

Každá země má ale jinou tradici, přestože se stává, že se prolínají nebo je jeden stát od druhého přebírá.

Pekelníkům, které můžeme potkat třeba v Rakousku, se říká krampusové. Toto slovo vzniklo z rakouského výrazu KRAMPAS, což má znamenat něco neživého. Můžeme je potkat také v Německu, Slovinsku, Maďarsku, severní Itálii a Chorvatsku. Dokonce se dostává už i na naše území, takže není problém je v době Adventu zahlédnout.

Ve vesnicích a městečkách v Alpách se pořádají průvody krampusů, kteří chodí ve skupinách. Ty skupiny mezi sebou soutěží o to, kdo má nejlepší masku nebo celý kostým. Mají s sebou další strašidla, pekelné vozy nebo řetězy. Efekty jsou doprovázeny také strašidelnou hudbou. Masky jsou ručně vyřezávané a na nich jsou připevněné rohy. Kolem pasu má krampus zvon, nesmí chybět ani řetěz a ocas. Neobejdou se rovněž bez vrbového proutí, protože tím vyplácí uličníky.



Svátek krampusů slavíme 5.12, ale jinak je můžeme vídat od listopadu do ledna. Krampus chodí spolu se svatým Mikulášem. Ten je hodný a dává dětem dárky, Krampus naopak trestá zlobivé děti.

Přestože se nám mohou průvody krampusů líbit a jsme na ně zvědaví, našeho čerta s Mikulášem a andělem nám nic nenahradí.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.