Home - Články - Kouzelná poslední noc v roce

Kouzelná poslední noc v roce

vloženo 27. 12. 2018
čas čtení: 3 minuty

Kouzelná poslední noc v roce

Poslední noc v roce je tradičně spjata s bujarým veselím a oslavami spolu s rodinou a přáteli. Tento den má ale i svou mystickou stránku! Od pradávna se k němu váže řada pověr a lidových kouzel. Některé z nich můžete letos vyzkoušet i vy sami!

sdílet článek na facebooku

Proč právě Silvestr?

Poslední den v roce si připomínáme svátek papeže Silvestra I., který žil v divokém 4. století. V době kdy končilo pronásledování křesťanů a začínal nový věk psaný právě katolickou církví. Byl tedy mužem žijícím na rozhraní dvou světů, právě proto má svátek na konci roku, kdy symbolicky oddělujeme staré od nového.

Silvestrovská večeře

V dávných dobách lidé v tento den nijak zvláště nehodovali. Na stole se nesmělo objevit nic, co má křídla, peří nebo rychlé nohy, protože by pak v následujícím roce štěstí uletělo k sousedům a majetek by se rozletěl po okolí. Tato pověra je už naštěstí zapomenuta a je proto na vás, jestli jídlo „s peřím“ risknete. Pro zdraví a štěstí vám zas naši předkové doporučují, abyste povečeřeli horký ovar, kroupy a křen s jablky. Neprovdané dívky a ženy zas mohou zkusit zakrojit nožem do másla, když bude hezky měkké, znamená to, že najdou hodného muže!



Vymetení starého


Za starých časů chodily na Silvestra od domu k domu tzv. ometačky. Jednalo se o ženy s bílým šátkem na hlavě, které vešly do každého stavení a třikrát ometly plotnu se slovy: „Ve jménu Otce, Syna i Ducha a svatého.“ Tím měly zajistit teplo rodinného krbu a hřející plotnu, na níž se nic nepřipálí. Pro zaručení soudržnosti domácnosti si můžete letos kamna třikrát omést i sami.

Abyste se zbavili všeho špatného, co už sebou do nového roku nést nechcete, stačí, abyste těsně před půlnocí otevřeli domovní dveře a nechali negativní věci odejít pryč. Ihned po půlnoci dveře zase zavřete.

Vidíte, že Silvestr není jen svátek veselí, ale má i svůj hlubší smysl a staré tradice. Je to také nejlepší den, kdy se můžete zbavit všeho starého a nepotřebného!

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.