Home - Články - Klepání na jarní bránu

Klepání na jarní bránu

vloženo 15. 3. 2021
čas čtení: 4 minuty

Klepání na jarní bránu

Kalendářní jaro už je za dveřmi, ale příroda je nevyzpytatelná, a tak zatímco je někdy v březnu ještě sníh, jindy svítí slunce a louky zdobí první květy. Jaké bude jaro letos? Podle předpovědí prý mrazivé!

sdílet článek na facebooku

Příchod jara se dlouhá léta tradičně slavil 21. března jako den jarního slunovratu. Ovšem určit toto datum není jen tak, všechno záleží na poloze slunce a pravda je tedy taková, že například letos, ale i v následujících desítkách let nastává astronomické jaro již 20. března. A pokud si budete chtít na letošní jarní rovnodennost počkat někde v přírodě, pak nemusíte spěchat, v roce 2021 totiž jaro začne až v 10 hodin a 38 minut, právě v tu dobu protne Slunce nebeský rovník.

Zvyky přetrvávají

Vítání jara slavili lidé už dávno v předkřesťanských dobách a jedním z tradičních způsobů této oslavy je vynášení Smrtky, paní Zimy, neboli Morany. Tento zvyk přetrval až do dnešních dnů a tak můžeme před každým jarem zahlédnout na loukách planoucí ohně v nichž hoří Morany, někteří lidé zase pouští slaměné čarodějnice po řece.


Také nejvýznamnější křesťanský svátek připadá na jaro. Samozřejmě jím jsou Velikonoce. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista, k němuž došlo třetího dne po jeho ukřižování. Kříž je proto jedním z tradičních velikonočních symbolů a s ním třeba také beránek, neboť právě Kristus byl obětním beránkem, který položil život za spásu lidstva.

Opět nový začátek

V moderních českých dějinách je také populární velký jarní úklid, který určitě i letos chystá celá řada domácností. Zbavit se přebytečných krámů a odlehčit si na jaro, to jistě není věc k zahození. Mezi ty, kteří očekávají jaro s menšími či většími obavami, patří určitě alergici. Patříte-li mezi ně, neponechejte nic náhodě a začněte s léčbou již nyní. Podle lékařů je totiž právě teď vhodná doba, kdy se na alergickou sezonu začít připravovat.

Jaro je ale především obdobím, kdy se do přírody naplno vrací život. Zvířata se probouzejí ze zimního spánku a rostliny začínají kvést. Kdo sbírá bylinky, jistě se již nemůže dočkat prvního sběru. Každopádně neváhejte a vyjděte si užít jaro do přírody! Zlepšíte si náladu, i fyzickou kondici.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.