Home - Články - Jogínský půst jako sváteční den

Jogínský půst jako sváteční den

vloženo 4. 3. 2021
čas čtení: 6 minut

Jogínský půst jako sváteční den

Nemusíte být mistr jógy, abyste to pro sebe udělali. Můžete se pročistit, posílit se a zároveň si užít zcela speciální den. Nejde o to, abychom zhubli. Jde o to přesvědčit se, že jsme pány sebe samotných a dokážeme to, co chceme. Jde o to být čtyřikrát do měsíce o něco pročištěnější a také vnitřně silnější.

sdílet článek na facebooku

Proč čtyřikrát do měsíce?

Nejosvědčenější metodou je řídit se přírodním rytmem a využít pro jogínský půst fáze Měsíce – nov, dorůstající měsíc, úplněk a couvající měsíc. Tyto fáze obsahuje každý kalendář, takže o nich nemusíme dlouze bádat. Pro začátek však není nutné dávat si tak velký cíl, že budeme držet půst každý týden. Stačí si tento den nezávazně vyzkoušet, až se na to budete cítit připraveni, a podle pocitu, který to ve vás zanechá, provádět případné další půsty.

Čím je tento den speciální?

Jogínský půst se nedrží ze zdravotních či náboženských důvodů. Jde o to, abychom se přesvědčili, že okolní hmotný svět neurčuje náš život a že jsme jeho pány stále my – tedy právě ten člověk, jehož duch sídlí v tom konkrétním těle. Divili byste se, jak takový dobře prožitý postní den člověku zvedne náladu a posílí sebevědomí. Je to krok na cestě k tomu, abychom dovedli realizovat své plány a utvořit ze sebe takového člověka, jakým si přejeme být, a to zevnitř i zvenčí. K postnímu dnu je třeba přistoupit tak, že je opravdu výjimečný.


Je dobré udržovat svou mysl v klidu a v kontaktu s vesmírem, jehož jsme součástí. Ale nijak nuceně, je fajn dělat přitom všechny věci, které děláme obvykle, jen si udržovat vědomí světla v sobě, jako bychom měli uvnitř malé slunce. Jídlo, které si odříkáme, je symbolem toho, že dovedeme něco svého obětovat pro někoho potřebného – proto by součástí tohoto dne měla být i charita nebo pomoc. Jogíni si odříkávají mantry, my Evropané si můžeme opakovat formule, které nás oslovují a pomohou našemu vědomí čistit se podobně jako tělo. Může to být tolik oblíbená věta „Ať jsou všechny bytosti vesmíru šťastné,“ nebo i něco, co se týká jen nás, například „Moje vědomí je léčivé,“ „Všichni jsme jedním“, „Jsem láska“ nebo cokoliv, co se pozitivně dotýká vašeho nitra.

Jogíni si dávají ráno i večer v tento den modlitbu, pokud jsme laici ve všech věroukách, nepokazme si to tím, že bychom si dali v televizi nějakou střílečku. Zachovejme si láskyplný pocit k sobě i světu, až dokud nepůjdeme spát.


Jak se na tento den připravit?

Předem si zvažme, zda nás tato možnost láká. Pokud ano, těšme se na to! Připravme si, co budeme večer v den půstu jíst. Ne, to není omyl, půst se drží během dne a na večer si jogíni připravují jídlo, jemuž říkají prášád. Je to něco, co nepodráždí odpočinutý žaludek, většinou sladká rýže vařená v mléce. Je dobré mít ji vařenou předem, dobrou alternativou je krupičná kaše nebo puding. Rozhodně bychom v tento den neměli konzumovat maso, alkohol ani žádné omamné látky. Můžeme si také připravit svíčky na večer, pro poděkování za hojnost a pokrm.

Jogínské techniky

Můžeme a nemusíme se o ně pokoušet, protože v tom ten hlavní smysl není. Pokud už ale přistoupíme k držení jogínského půstu, může z toho kromě ducha mít něco i tělo. Jogíni si masírují dásně a stírají jazyk slanou vodou, tu si také ze speciální konvičky nasávají do nosu, aby si vyčistili dutiny. Cvičí pozici kobry, což je poloha na rukou a špičkách nohou prohnutým břichem k zemi a se vztyčeným krkem a hlavou s mírným otáčením hlavy a trupu do stran. Poté by mělo následovat několikeré vyprázdnění.


My můžeme variovat jejich techniky tím, že pokud budeme mít hlad nebo chutě, vyčistíme si důkladně několikrát za den chrup a ústní dutinu, čímž si od tělesných žádostí na chvíli pomůžeme. Výborné je také se osprchovat vlažnou vodou a pořádně „vyfrotýrovat“ ručníkem. Budeme mít pocit čistoty zevnitř i zvenku. Namísto kobry si můžeme zacvičit to, nač jsme zvyklí a o čem víme, že nám dělá dobře.

Poděkování vzhůru

Večer po požití prášádu východní národy použijí domácí obětiny, což jsou vonné tyčinky, jejichž vůně stoupá vzhůru jako poděkování zdroji života, dále květiny, protože i ony mají jemnohmotné energie, které stoupají, no a písně, které se nesou k božímu sluchu. Nic z toho nám není vzdálené, a tak můžeme použít vůně, které nám dělají dobře, třeba i z aromalampy nebo spařených bylinek, můžeme se obklopit květinami a zazpívat si… Dobré je, pokud máme při tom všem mysl vděčnou za možnosti, které nám nabízí tento život. Vždy totiž můžeme být lepší. Vždy můžeme věci měnit. A právě krokem k tomu měnit sebe je takový sváteční postní den.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.