Home - Články - Ideální partner – podle čeho si ho vybíráme?

Ideální partner – podle čeho si ho vybíráme?

vloženo 11. 6. 2020
čas čtení: 5 minut

Ideální partner – podle čeho si ho vybíráme?

Každý z nás má svou představu o ideálním partnerovi. Víte, jak vzniká? Prozradíme vám, jak hledat člověka, který se ideálu přibližuje!

sdílet článek na facebooku

Dědictví našich rodičů

Říká se, že naši představu ideálního partnera velmi ovlivňují naši rodiče. U ženy je to otec a u mužů matka, protože jsou to první představitelé opačného pohlaví, se kterými se v životě setkáme. Tím pádem se stávají jakýmsi vzorem, který pak po celý život ovlivňuje náš způsob vnímání mužů nebo žen.

Způsob, jakým se naše rodičovské vzory odrazí na našem pozdějším vkusu, je v zásadě dvojí. Pokud jsme byli v původní rodině spokojeni, máme tendenci vybírat si partnery, kteří jsou našemu rodičovi opačného pohlaví nějakým způsobem podobní.

Komplikovanější je to v případě, že situace v rodině měla do harmonie daleko. V takovém případě může rodičovský vzor působit spíš jako odstrašující příklad a vy si říkáte: „Hlavně ať můj partner není jako můj otec (moje matka)!“ Stejně však nelze vlivu této prvotní představy o opačném pohlaví uniknout stoprocentně. Kromě rodičů se na formování naší prvotní představy ideálního muže nebo ženy mohou podílet i další lidé, kteří nás vychovávají – zvláště v případě, že jste s nimi v dětství trávili hodně času!


Vrána k vráně sedá nebo protiklady se přitahují? Zeptejte se horoskopu!

Na naše představy o ideálním partnerovi má samozřejmě ohromný vliv náš horoskop. Ten určuje nejen to, co v naší povaze je, ale i to, co v ní naopak není a proto to vyhledáváme na protějšku. Důležitá je přitom především planeta Venuše, ale také ascendent v kombinaci s descendentem, který právě vyjadřuje to, jací jste a v čem by vás měl partner doplňovat.

Ideální pár by měl být v některých věcech stejný a v jiných věcech by to měla být dvojice protikladů. Je důležité mít stejný vkus a mít rádi podobné věci, což je v horoskopu doména Venuše. Ta je zároveň planetou lásky, proto nás právě podobné libosti na partnerovi tak často okouzlí.

Zároveň však spolu nemohou dlouho vydržet dva lidé, kteří by byli úplně stejní. Některých vlastností by totiž měli až moc, zatímco jiné by jim chyběly. I tuto věc podvědomě tušíme a promítá se do výběru lidí, do nichž se ve svém životě zamilujeme. Zkuste se nad tím zamyslet – možná měli všichni nějakou společnou vlastnost, která vám naopak chyběla. Většinou se to týká praktických věcí – například když je jeden s vás snílek a lidumil, tak ten druhý musí být založen spíš prakticky, protože dva snílci by snadno přišli o všechen majetek a nechali se využívat svým okolím.


Některé protikladné vlastnosti na protějšeku zkrátka potřebujeme, ale na druhé straně právě ony mohou být zdrojem napětí ve vztazích. Je to sice konstruktivní napětí, ale stejně je potřeba mít společný základ v podobě podobného vkusu a názorů, na nichž můžete stavět.

Existuje ideální partner?

Podoba našeho ideálního partnera se tedy vytváří z několika zdrojů – to, co potřebujeme a po čem toužíme určuje náš horoskop i naše rodinné vzory z dětství. Samozřejmě během života se tento ideál dál vyvíjí pod vlivem zkušeností z předchozích vztahů. Není příliš pravděpodobné, že ideál, který jste měli v patnácti, vám vydrží v nezměněné podobě třeba do čtyřicítky. Jedna věc je však důležitá – zkuste si to všimnout na svém vlastním životě! I když náš ideál během let prodělává nespočetné množství drobných změn (například díky zkušenostem zjistíte, že by určitě neměl být líný, a že zas až tolik nesejde na tom, aby měl smysl pro romantiku), nejsou to zásadní změny. Jádro naší představy o ideálním partnerovi zůstává po celý život stejné. A přesně takového člověka po svém boku potřebujete a vyplatí se ho hledat! Zamyslete se tedy – po čem toužíte pořád, od raného mládí až dosud?

Fotolia_zvyky_idealni_partner_294x150.jpgObraz ideálního partnera existuje v lidské duši ve velmi živé a barvité podobě. I když žijete ve šťastném vztahu, občas se objeví, ať už aby vás zneklidnil a inspiroval, nebo zkrátka proto, abyste si užili trochu nevinného romantického snění. Obraz ideálního partnera či partnerky se mnoha lidem čas od času zjeví ve snu – má podobu krásného neznámého či krásné neznámé a jsou to sny, ze kterých se jen velmi neradi budíme do reálného života.

Co dělat, když protějšku některé vlastnosti chybí?

Esotericky se říká vnitřnímu obrazu ideálního muže „animus“ a ideální ženy „anima“. Je to jako kdyby druhá část našeho já, někdo, o kom pořád sníme, i když během života zjistíme, že zkrátka nemůže existovat ve skutečném životě. Je to náš „pan dokonalý“ nebo „osudová žena“.


Pokud máme v lásce štěstí, může se nám pověst najít partnera či partnerku, který(á) se bude této naší ideální představě částečně přibližovat. Nikdy však nebude přesně stejný(á), proto je důležité zamyslet se nad tím, které vlastnosti jsou pro vás nejdůležitější a bez kterých se obejdete.

S tím, že některé vlastnosti našemu jinak perfektnímu životnímu partnerovi chybí, se lze vypořádat vcelku snadno. Hledejte je u svých přátel a ve svých koníčcích! Může to mít dokonce i svá pozitiva. Například pokud je váš protějšek na váš vkus málo dobrodružný, nic vám nebrání jít jednou v roce na výlet pod stan s partou přátel – a jeho zkusit přemluvit, ať hlídá děti, když už stejně zůstává doma! Nebo pokud vám u něj chybí třeba smysl pro umění, pak sice budete muset do galerie nebo divadla chodit sami, ale na druhé straně se jistě nepohádáte o tom, jestli zrovna toto představení bylo povedené nebo ne!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.